Nowoczesna Wigilia w polskim domu. Wegańsko i bezglutenowo. Tylko co z tradycją?

Podczas Świąt gromadzimy się z najbliższymi, nawet z tymi, których nie widzieliśmy przez cały rok. Należy uwzględnić zdrowie oraz preferencje kulinarne wszystkich obecnych. Dlatego proponujemy przygotowanie przepisów na potrawy wigilijne w wersji wegańskiej i bezglutenowej, aby każdy był usatysfakcjonowany. Pierogi bezglutenowe, śledzie z boczniaków czy wegański makowiec bez glutenu - co wybierzesz?
- Bezglutenowe pierogi na świąteczny stół
- Wegańskie śledzie z boczniaków na Wigilię
- Wegański karp: roślinna alternatywa dla smakoszy
- Wegański i bezglutenowy makowiec świąteczny
Bezglutenowe pierogi na świąteczny stół
Ludzie unikający glutenu mierzą się z dużym wyzwaniem podczas świąt, kiedy to na stołach królują pierogi i uszka. Na szczęście, ciasto na pierogi można przygotować bez użycia mąki pszennej, korzystając z mąk bezglutenowych, takich jak mąka ryżowa i ziemniaczana.
Będziesz potrzebować:
- 75 g mąki ryżowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 200 ml ciepłej wody
- Łyżeczka oleju
- Łyżeczka soli
Połącz w misce składniki suche. Dodaj olej i wlej ciepłą wodę. Zacznij delikatnie mieszać, a następnie wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na czas przygotowania nadzienia, umieść ciasto w misce i przykryj folią spożywczą. Ciasto jest gotowe do użycia.

Wegańskie śledzie z boczniaków na Wigilię
W diecie roślinnej ryby są pomijane, dlatego warto znaleźć alternatywę dla tradycyjnych na świątecznym stole śledzi. Doskonałym zamiennikiem stają się boczniaki, które po odpowiednim przygotowaniu mają podobny smak.
Aby przygotować takie roślinne śledzie, potrzebujesz:
- Boczniaki około 200 g
- Garść alg nori
- 3 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 5 łyżek sosu sojowego
- Szklanka oliwy
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Sól, pieprz
Boczniaki umyj i pokrój na cienkie paski. Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj algi, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i łyżeczkę soli. Zagotuj całość i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj boczniaki i gotuj przez 3 minuty. Odstaw garnek z ognia i pozostaw na 15 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z wywaru boczniaki oraz przyprawy. Pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie pokrój cebulę w piórka. W misce połącz boczniaki, cebulę, oliwę, ocet, musztardę, sól oraz pieprz i przełóż do słoika. Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny przed podaniem.
Pozostały wywar możesz wykorzystać w innych potrawach.

Wegański karp: roślinna alternatywa dla smakoszy
Karp każdego roku przyciąga wiele uwagi wśród kupujących. Jedni uwielbiają jego smak, inni za nim nie przepadają. Na szczęście dla miłośników smaku karpia, którzy wybierają dietę roślinną, istnieje równie pyszna roślinna opcja.
- Duży korzeń selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca
- 3 łyżeczki glonów wakame
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 płaty nori
- Olej, napój sojowy, mąka, bułka tarta, sól i pieprz
Seler obierz, umyj i pokrój w grube plastry. W garnku zagotuj wodę z glonami wakame, sosem sojowym, jałowcem, pokrojoną cebulą, liśćmi laurowymi, zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodaj seler i gotuj do miękkości.
Ugotowany seler owiń w płaty nori. W misce połącz napój roślinny, mąkę, aby stworzyć ciasto naleśnikowe. Selera zanurzaj w cieście, potem obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącej patelni.
Tak przygotowanego wegańskiego karpia możesz użyć do zrobienia ryby po grecku.

Wegański i bezglutenowy makowiec świąteczny
Poza daniami wytrawnymi w czasie świąt nie może również zabraknąć słodkiego deseru, najlepiej w formie pysznego makowca. To ciasto także można przygotować w wersji wegańskiej i bezglutenowej, co sprawia, że każdy będzie mógł cieszyć się jego słodkim smakiem.
Niezbędne składniki:
- 250 g bezglutenowej mieszanki do pieczenia chleba
- Szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 30 g cukru
- 100 g wegańskiej śmietanki, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki bezglutenowego zamiennika jaj w proszku
- 120 ml ciepłej wody
- Puszka bezglutenowej masy makowej
Rozpuść drożdże w 4 łyżkach ciepłej wody. Wsyp mieszankę bezglutenową do miski, dodaj zamiennik jaj, wodę i ubijaj, aż powstanie piana. Następnie dodaj drożdże, śmietankę, cukier i olej. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne i błyszczące. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Potem zagnieć ciasto na stolnicy posypanej mieszanką bezglutenową. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodaj jeszcze 1-2 łyżki mieszanki bezglutenowej. Rozwałkuj na równy prostokąt.
Rozsmaruj masę makową na cieście, zostawiając margines 1-2 cm bez nadzienia. Zwijaj rulon od dłuższego boku, nie pozostawiając marginesu. Sklej margines z rulonem, aby nadzienie nie wypadało. Owiń ciasto dość ciasno papierem do pieczenia, co pozwoli mu rosnąć na długość i nie pękać podczas pieczenia. Odstaw na 20 minut. Piecz w 180 st. C. z funkcją termoobiegu przez około 20 minut.

Źródła:
- https://veganbanda.pl/recipe/sledzie-z-boczniakow/
- https://bezglutenowamama.pl/swiateczne-mini-strucle-makowe-bez-glutenu-bez-jaj-bez-mleka
- https://natemat.pl/257781,dania-na-wigilie-przepis-na-weganskiego-karpia-jako-potrawe-wigilijna