Ulubiona przekąska Polaków uznana za najbardziej trującą roślinę świata!

Każdego roku naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu wyłaniają najbardziej trującą roślinę na świecie. To ma pomóc ludziom zauważyć jak tak naprawdę mało, wiemy o otaczających nas roślinach. Tegoroczny zwycięzca niezwykle zaskakuje! Tym bardziej że w Polsce to jedna z ulubionych przekąsek!
Z tego artykułu dowiesz się:
Na czym polega plebiscyt?
Działki owocowe i warzywne, idealnie przycięte żywopłoty, mini sady, rzędy kwiatów i kwitnące krzewy. Dla wielu miłośników roślin ogrody są powodem do dumy i miejscem relaksu po całym dniu pracy. Chociaż nie każdy lubi kopać w grządkach, widok bujnie obsadzonego ogrodu podnosi na duchu każdego. Jednak nie wszyscy ogrodnicy hobbyści wiedzą, jakie rośliny uprawiają. Dlatego też naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu każdego roku wybierają najbardziej trującą roślinę na świecie. Założeniem plebiscytu jest zwiększenie świadomości na temat toksyczności roślin, które sadzimy w przydomowych ogrodach.
Każdego roku eksperci sporządzają listę roślin o toksycznym działaniu, a następnie głosowanie wyłania „zwycięzcę”. Zgodnie z zasadami konkursu, roślina może być nominowana tylko raz na pięć lat, a nagrodzona roślina nie może ponownie ubiegać się o tytuł w kolejnych edycjach.
Jadalne czy trujące? Gdzie tkwi prawda?
W 2025 roku tytuł „Najbardziej Trującej Rośliny Roku” przypadł orzechom nerkowca, które większość z nas zna jako smaczną i zdrową przekąskę. Orzechy te pochodzą z drzewa Nerkowca Zachodniego (Anacardium occidentale) , drzewa występującego w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej, szczególnie w północno-wschodniej Brazylii. Obecnie nerkowiec uprawia się w większości krajów tropikalnych.
Chociaż orzechy nerkowca sprzedawane w sklepach są bezpieczne, problem pojawia się w przypadku surowych nasion. Nieprażone nasiona nerkowca i ich łupiny zawierają kardol, toksyczny olej, który może powodować poważne podrażnienia błon śluzowych. Spożycie surowych orzechów nerkowca powoduje silny ból brzucha, a kontakt z łupiną owocu może powodować bolesne reakcje alergiczne na skórze, przypominające oparzenia drugiego stopnia.

Warto mimo wszystko włączyć je do diety
Dostępne na sklepowych półkach orzechy nerkowca są bezpieczne do spożycia. Zanim trafią do sklepów, poddawane są obróbce – suszeniu i prażeniu, dzięki czemu przestają być toksyczne.
Jeśli orzechy nerkowca to wasza ulubiona przekąska, to na pewno ucieszy was również fakt, że jest to bardzo zdrowy wybór!
- Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, których regularne spożycia sprzyja zdrowiu.
- Dostarczają do diety magnez, żelazo i cynk, które wspierają pracę mózgu.
- Ze względu na zawartość miedzi w nerkowcach, możemy spodziewać się poprawy kondycji skóry.
- Zawierają dużo białka i mają wysoką zawartość kalorii, przez co będą świetnym wyborem szczególnie dla osób aktywnych fizycznie.
Jabłko nerkowca to element drzewa nerkowca, którego nie spotkamy w polskich sklepach. Przede wszystkim przez wysoką wrażliwość tego owocu, które zaraz po zerwaniu zaczyna się psuć. Mimo to jabłka nerkowca są jadalne i bogate w witaminę C. Wyglądem przypominają jabłka z polskiego sadu, a w smaku są słodko-kwaśne i mają włóknistą, soczystą konsystencję. Wykorzystuje się je do produkcji soków, dżemów i lokalnych przetworów alkoholowych w Indiach.
Źródło:
- https://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/to_najbardziej_trujaca_roslina_na_swiecie_polacy_garsciami_zajadaja_sie_jej_owocami,44846.html