W Polsce chwast - na świecie płacą za niego nawet 1 tys. euro

Młode pędy chmielu najczęściej są pomijane w Polsce. Jednak w Europie uchodzą za prawdziwy rarytas! Wiosenne pędy, które bywają nazywane też „dzikimi szparagami”, potrafią osiągać zawrotne ceny. W niektórych krajach za kilogram młodych pędów chmielu płaci się nawet 1 tys. euro! Sprawdź, dlaczego ludzie na zachodzie tak bardzo szaleją na punkcie dzikich szparagów.
Z tego artykułu dowiesz się:
Młode pędy chmielu – to warto wiedzieć
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to roślina pnąca z rodziny konopiowatych. Na dziko rośnie w Europie, m.in. w Polsce do 700 m n.p.m – zwłaszcza w pobliżu rzek, lasów i na terenach wilgotnych. W naszym kraju uważa się chmiel zwyczajny za chwast. Jednak w Belgii, Francji czy Niemczech młode pędy chmielu stanowią… ekskluzywny przysmak.
Jak smakuje chmiel zwyczajny? Przypomina mieszankę szparagów i karczochów, co sprawia, że za granicą jest to niezwykle pożądany składnik w najlepszych restauracjach. Ze względu na swój smak, młode pędy chmielu nazywa się „dzikimi szparagami”.
Ciekawostki o pędach chmielu:
- Roślina najlepiej rośnie w żyznych, wilgotnych glebach, a jej korzenie są kruche i podatne na uszkodzenia.
- Zbieranie młodych pędów chmielu wymaga precyzji. Nieumiejętne zebranie rośliny może zahamować wzrost chmielu.
- Chmiel zwyczajny wyróżnia się właściwościami prozdrowotnymi. Zawiera m.in. flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym oraz związki uspokajające, które mogą pomagać w walce z bezsennością.
- Spożywanie tzw. dzikich szparagów może wspomagać trawienie dzięki obecności błonnika.
Spożywanie pędów chmielu w Polsce
Młode pędy chmielu można przyrządzać na różne sposoby. Doskonale smakują, gdy np. podsmaży się je na maśle. W takiej formie podkreślić można delikatny smak „szparagów”. Można również dodać je do sałatki, zupy czy omletu, wzbogacając danie o niepowtarzalny chmielowy aromat.
Tradycja spożywania młodych pędów chmielu w Polsce niemal zanikła. Mimo że roślina powszechnie występuje w naszym kraju, w dalszym ciągu uznajemy ją za chwast.
Warto odkryć na nowo ten naturalny skarb i wprowadzić go do swojego jadłospisu. Samodzielny zbiór rośliny będzie nie tylko ciekawym doświadczeniem. Może stać się też zupełnie darmowym sposobem na pozyskanie wartościowego składnika do kuchni.

Co może dać regularne spożywanie pędów chmielu?
Jaki jest najlepszy czas na zbieranie młodych pędów chmielu? Właśnie teraz! Wczesna wiosna to idealna pora na zbieranie drogocennych „chwastów” w Polsce – gdy są jeszcze miękkie i delikatne. Szukaj rośliny na terenach wilgotnych, w pobliżu rzek i lasów.
Zbierając pędy, zachowaj ostrożność. Nie możesz uszkodzić korzeni. W ten sposób pozwolisz roślinie na dalszy wzrost, a z czasem będziesz mógł spodziewać się… kolejnych zbiorów!
Systematyczne spożywanie młodych pędów chmielu może przynieść mnóstwo korzyści zdrowotnych. Warto włączyć je do wiosennego menu, np. z uwagi na ich właściwości wspomagające trawienie, działanie uspokajające i dostarczanie cennych składników odżywczych do organizmu.
Jak łatwo zauważyć, odkrywanie tradycyjnych, lokalnych produktów może być znakomitym pomysłem na wzbogacenie diety o naturalne, zdrowe składniki. Poszukaj pędów chmielu i zrób z nich coś pysznego w kuchni – nie płacąc zupełnie nic!
Przeczytaj też: Tłuszcz, który odchudza. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego