W czym panierować kotlety z kurczaka? Te propozycje cię zaskoczą!
Standardową panierkę do kotletów z kurczaka stanowi jajko, mąka i bułka tarta. Jednak to nie jedyna propozycja, aby otrzymać pyszny i chrupiący „płaszczyk” dla delikatnego mięsa. Przekonaj się, że rezygnując z bułki tartej możesz zupełnie odmienić smak swoich kotletów i to na znacznie lepszy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zamiast do śniadania
Choć ten składnik kojarzymy głównie ze śniadaniem to właśnie płatki mogą być świetną alternatywą dla bułki tartej. Mowa tu m.in. o płatkach owsianych i płatkach kukurydzianych.
Te pierwsze to zdrowe źródło błonnika i witamin z grupy B. Lekko rozdrobnione płatki owsiane nadadzą chrupkości panierce i dodatkowego zdrowia.
Kolejna propozycja czyli płatki kukurydziane to wręcz element obowiązkowy przy tworzeniu np. nuggetsów. Nadają one kotletom pięknego złocistego koloru i oczywiście idealnie chrupiącej panierki. Koniecznie wypróbuj tę wersję, jeśli lubisz podawać pięknie wyglądające kotlety.
Kukurydza czy ryż?
Panierkę możesz wykonać również z samej mąki kukurydzianej wymieszanej z przyprawami. Ona również nada złocistego koloru, a przyprawy dodatkowego smaku i aromatu.
Jeśli lubisz gotowe rozwiązania to rozejrzyj się w sklepie za panko lub panierką ryżową. Ta ostatnio przygotowana z mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej, dzięki swojej lekkości świetnie uzupełni smak drobiowego, delikatnego mięsa.
Panko może na pierwszy rzut oka przypominać standardową bułkę tartą, jednak jest między nimi znaczna różnica. Panko jest znacznie lżejsze i bardziej chrupiące niż typowa, polska bułka tarta. To dlatego tak świetnie pasuje do kotletów, które mają łączyć w sobie miękkość mięsa i charakterystyczną kruchość panierki.
Orzechy, chipsy czy kokos?
Jeśli lubisz w kuchni eksperymenty to koniecznie wykonaj panierkę z mielonych orzechów lub nasion. Tutaj możesz sięgnąć po migdały, orzechy włoskie, sezam lub pestki dyni. Każdy z tych dodatków nada innego smaku, ale także uzupełni kotlety w cenne dla zdrowia tłuszcze i białko.
Jeżeli niestraszne ci niespotykane połączenia to zamiast bułki tartej użyj wiórek kokosowych. Taki egzotyczny element sprawi, że domownicy zapamiętaj „zwykłe kotlety” na dłużej.
Panierka z dodatkiem parmezanu to sposób na nadanie kotletom wyjątkowego, serowego aromatu. Aby uzyskać idealny efekt, wystarczy wymieszać starty parmezan z bułką tartą lub jej zamiennikiem (najlepiej w proporcji 1:1) i panierować mięso. Serowa panierka świetnie komponuje się z przyprawami włoskimi, takimi jak oregano, bazylia czy czosnek.
Pokruszone chipsy ziemniaczane to pomysł na nietuzinkowe kotlety, które spodobają się fanom intensywniejszych smaków. Można wybierać różne rodzaje chipsów, aby nadać kotletom ciekawego posmaku – np. paprykowe, serowe lub ziołowe. Podobny efekt uzyskasz, stosując pokruszone chipsy tortilla. Aby panierka dobrze trzymała się mięsa, najlepiej najpierw zanurzyć kurczaka w jajku, a następnie obtoczyć go w chipsach.
Historia panierki sięga aż średniowiecza
Panierowanie wywodzi się z tradycyjnych technik kulinarnych średniowiecznej Europy. Już w XIV wieku w kuchni francuskiej stosowano techniki podobne do panierowania, choć wtedy używano przede wszystkim mąki i różnych przypraw. W renesansowych Włoszech pojawiły się przepisy, które zaczęły przypominać współczesne metody, w tym używanie jajek i bułki tartej.
W XVII i XVIII wieku panierowanie stało się popularne w kuchniach arystokracji, szczególnie w krajach, gdzie kuchnia francuska wyznaczała standardy kulinarne. W ten sposób powstały przepisy na dania, takie jak cotoletta alla milanese we Włoszech czy francuskie escalopes panées. Obydwie potrawy polegały na panierowaniu mięsa przed smażeniem na maśle.
W Polsce tradycja panierowania kotletów stała się popularna w XIX wieku wraz z przejmowaniem wpływów kulinarnych z Austrii, gdzie szczególną popularność zyskał Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński). W polskiej wersji panierowane kotlety ewoluowały w kierunku dobrze znanego kotleta schabowego, który został dostosowany do lokalnych składników i smaków. Panierowanie było też praktycznym sposobem na urozmaicenie prostych dań, ponieważ chrupiąca skorupka dodawała tekstury i wzbogacała smak potrawy.
Źródła:
- https://krukam.pl/Jak-panierka-to-na-pewno-nie-bulka-tarta-Sprawdz-ciekawsze-alternatywy-blog-pol-1702547891.html
- https://akademiasmaku.pl/artykul/czego-mozna-uzyc-do-panierki-zamiast-bulki-tartej,249
- https://www.wilanow-palac.pl/kuchnia_polska_poczatki_panierki.html