Usuwanie pestycydów z truskawek - sprawdź, jak zrobić to szybko i bezpiecznie

Truskawki w sezonie letnim są jednymi z najchętniej spożywanych owoców. Mają niesamowicie intensywny aromat, słodki smak i mnóstwo wartości odżywczych. Zanim trafią na nasze talerze, truskawki powinny przejść przez solidny proces… oczyszczenia. Dowiedz się, jak prawidłowo myć truskawki, aby zminimalizować ryzyko spożycia niepożądanych substancji i jednocześnie nie stracić cennych składników odżywczych.
Z tego artykułu dowiesz się:
Mycie truskawek przed spożyciem – dlaczego to ważne?
Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym elementem naszego jadłospisu. To cenne źródła witamin, antyoksydantów, błonnika i minerałów wspierających pracę całego organizmu. Aby ich spożywanie było dla nas bezpieczne, nie wystarczy tylko ich jedzenie, ale też odpowiednie przygotowanie. Owoce, takie jak truskawki, są bardzo delikatne – często mają kontakt z substancjami chemicznymi stosowanymi w uprawach. Mogą też przenosić bakterie i inne zanieczyszczenia znajdujące się na ich powierzchni.
Prostym, ale niezwykle istotnym krokiem w dbaniu o zdrowie jest dokładne mycie owoców przed jedzeniem. Nawet jeśli truskawki wydają się apetyczne, skórka może zawierać pozostałości pestycydów – trudno zauważyć je gołym okiem. Porządne oczyszczanie owoców nie tylko zmniejszy ryzyko spożycia szkodliwych substancji, ale też poprawi ich smak oraz trwałość.
Przeczytaj też: Fakty i mity na temat suszonych owoców
Domowe sposoby na pozbywanie się zanieczyszczeń z truskawek
Wielu ludzi ogranicza się do szybkiego opłukania truskawek wodą. To lepsze niż nic, jednak nie zapewni dokładnego usunięcia pestycydów czy bakterii. Warto więc zastosować sprawdzone domowe sposoby, dzięki którym skutecznie oczyścić można truskawki bez uszkodzenia ich struktury lub smaku.
- Czyszczenie truskawek sodą oczyszczoną
Soda oczyszczona to popularny środek czyszczący, który znaleźć można w niemal każdej kuchni. Doskonale sprawdza się także do… oczyszczania truskawek. Aby przygotować skuteczny roztwór na bazie sody, weź plastikową miskę i wlej do niej ok. 1 l zimnej wody. Dodaj dwie łyżeczki sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj. Włóż truskawki do roztworu i zostaw na ok. 10 minut. Odcedź owoce i przepłucz pod bieżącą wodą. W ten sposób usuniesz resztki pestycydów i ewentualne drobnoustroje. Nie martw się – soda nie zmieni konsystencji lub smaku owoców.
- Płukanie truskawek w occie
To drugie skuteczne rozwiązanie, dzięki któremu pozbędziesz się bakterii z owoców. Możesz użyć np. octu jabłkowego. Najpierw wlej 1 l wody do miski, po czym dodaj pół szklanki octu i dokładnie wymieszaj. Włóż owoce do roztworu i zostaw na ok. 10 minut. Po namoczeniu przepłucz je pod zimną, bieżącą wodą. Mimo że ocet ma specyficzny zapach, nie pozostanie on długo na owocach – szybko wywietrzeje i nie zmieni smaku truskawek.

O tym pamiętaj, czyszcząc truskawki
Zanim zaczniesz oczyszczać truskawki, upewnij się, że… masz czyste ręce. Sprawdź też czystość naczyń, których używasz do płukania owoców. Bardzo często pomijamy ten krok, a to właśnie przez kontakt brudnych dłoni lub miski z truskawkami można przenieść zarazki i zanieczyszczenia. Staraj się też nie czyścić owoców bezpośrednio w zlewie kuchennym – znacznie lepsza będzie np. czysta plastikowa miska, cedzak lub sitko.
Pamiętaj, że pestycydy mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. To nic, że stosowane są w celu zwiększenia plonów i ochrony przed szkodnikami – nie mają za zadanie chronić naszego organizmu. Środki ochrony roślin mogą zaburzać gospodarkę hormonalną i osłabiać układ odpornościowy. Dlatego im bardziej naturalną i bezpieczną metodę oczyszczania owoców wybierzesz, tym lepiej odbije się to na zdrowiu twoim i twoich bliskich.
Korzystając z domowych sposobów oczyszczania truskawek, zatroszczysz się o większe bezpieczeństwo rodziny. Warto, zwłaszcza że naturalne metody są tanie, szybkie i nie wymagają użycia żadnych specjalistycznych środków – wystarczy to, co zwykle znajduje się w kuchni każdego z nas.
Sprawdź również: Ten egzotyczny owoc jest źródłem magnezu