Jedne z najpopularniejszych orzechów świata trafiły na listę najbardziej trujących roślin

Co roku badacze z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu wybierają najgroźniejszą roślinę na Ziemi. Ma to skłonić ludzi do refleksji nad tym, jak niewiele wiemy o roślinach wokół nas. Tegoroczny laureat jest wyjątkowo zaskakujący, zwłaszcza że w Polsce to jeden z ulubionych smakołyków!
- Toksyczne rośliny w naszych ogrodach
- Nerkowiec: zdrowa przekąska czy zagrożenie?
- Korzyści zdrowotne orzechów nerkowca
Toksyczne rośliny w naszych ogrodach
Parcele owocowo-warzywne, perfekcyjnie przycięte żywopłoty, małe sady, rzędy kwiatów oraz kwitnące krzewy. Dla wielu miłośników zieleni ogrody są powodem do dumy i miejscem odpoczynku po całym dniu pracy. Mimo że nie każdy lubi pracować w ogrodzie, widok bujnie zaaranżowanego ogrodu poprawia nastrój każdemu. Jednak nie wszyscy amatorzy ogrodnictwa wiedzą, jakie rośliny uprawiają. Dlatego badacze z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu co roku wybierają najbardziej trującą roślinę na świecie. Celem tego konkursu jest zwiększenie świadomości na temat toksyczności roślin, które sadzimy w przydomowych ogródkach.
Co roku specjaliści tworzą listę roślin o trującym działaniu, a następnie głosowanie wyłania „zwycięzcę”. Według zasad konkursu, roślina może być nominowana tylko raz na pięć lat, a nagrodzona roślina nie może ponownie ubiegać się o tytuł w kolejnych edycjach.
Nerkowiec: zdrowa przekąska czy zagrożenie?
W 2025 roku tytuł „Najbardziej Toksycznej Rośliny Roku” został przyznany orzechom nerkowca, które większość z nas zna jako pyszną i zdrową przekąskę. Te orzechy pochodzą z drzewa Nerkowca Zachodniego (Anacardium occidentale), drzewa występującego w tropikalnych regionach Ameryki Południowej, szczególnie w północno-wschodniej części Brazylii. W dzisiejszych czasach nerkowce są uprawiane w większości tropikalnych krajów.
Chociaż orzechy nerkowca dostępne w sklepach są bezpieczne, problem pojawia się w przypadku surowych nasion. Nieprażone nasiona nerkowca oraz ich skorupy zawierają kardol, trujący olej, który może powodować poważne podrażnienia błon śluzowych. Spożycie surowych orzechów nerkowca prowadzi do silnego bólu brzucha, a kontakt ze skorupą owocu może powodować bolesne reakcje alergiczne na skórze, przypominające oparzenia drugiego stopnia.

Korzyści zdrowotne orzechów nerkowca
Orzechy nerkowca dostępne na sklepowych półkach są bezpieczne do spożycia. Zanim trafią do sprzedaży, przechodzą proces suszenia i prażenia, dzięki czemu stają się nietoksyczne.
Jeśli orzechy nerkowca to Twoja ulubiona przekąska, z pewnością ucieszy Cię fakt, że to bardzo zdrowy wybór!
- Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane regularnie wspierają zdrowie.
- Dostarczają magnezu, żelaza i cynku, które wspomagają pracę mózgu.
- Dzięki zawartości miedzi w orzechach nerkowca można liczyć na poprawę kondycji skóry.
- Są bogate w białko i kalorie, co czyni je doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie.
Jabłko nerkowca to część drzewa nerkowca, której nie znajdziemy w polskich sklepach. Wynika to głównie z dużej wrażliwości tego owocu, który zaczyna się psuć tuż po zerwaniu. Mimo to jabłka nerkowca są jadalne i bogate w witaminę C. Wyglądem przypominają polskie jabłka, mają słodko-kwaśny smak oraz włóknistą, soczystą strukturę. W Indiach wykorzystuje się je do produkcji soków, dżemów i lokalnych napojów alkoholowych.