Jedne z najpopularniejszych orzechów świata trafiły na listę najbardziej trujących roślin

Co roku badacze z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu wybierają najgroźniejszą roślinę na Ziemi. Ma to skłonić ludzi do refleksji nad tym, jak niewiele wiemy o roślinach wokół nas. Tegoroczny laureat jest wyjątkowo zaskakujący, zwłaszcza że w Polsce to jeden z ulubionych smakołyków!
- Toksyczne rośliny w naszych ogrodach
- Nerkowiec: zdrowa przekąska czy zagrożenie?
- Korzyści zdrowotne orzechów nerkowca
Toksyczne rośliny w naszych ogrodach
Parcele owocowo-warzywne, perfekcyjnie przycięte żywopłoty, małe sady, rzędy kwiatów oraz kwitnące krzewy. Dla wielu miłośników zieleni ogrody są powodem do dumy i miejscem odpoczynku po całym dniu pracy. Mimo że nie każdy lubi pracować w ogrodzie, widok bujnie zaaranżowanego ogrodu poprawia nastrój każdemu. Jednak nie wszyscy amatorzy ogrodnictwa wiedzą, jakie rośliny uprawiają. Dlatego badacze z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu co roku wybierają najbardziej trującą roślinę na świecie. Celem tego konkursu jest zwiększenie świadomości na temat toksyczności roślin, które sadzimy w przydomowych ogródkach.
Co roku specjaliści tworzą listę roślin o trującym działaniu, a następnie głosowanie wyłania „zwycięzcę”. Według zasad konkursu, roślina może być nominowana tylko raz na pięć lat, a nagrodzona roślina nie może ponownie ubiegać się o tytuł w kolejnych edycjach.
Nerkowiec: zdrowa przekąska czy zagrożenie?
W 2025 roku tytuł „Najbardziej Toksycznej Rośliny Roku” został przyznany orzechom nerkowca, które większość z nas zna jako pyszną i zdrową przekąskę. Te orzechy pochodzą z drzewa Nerkowca Zachodniego (Anacardium occidentale), drzewa występującego w tropikalnych regionach Ameryki Południowej, szczególnie w północno-wschodniej części Brazylii. W dzisiejszych czasach nerkowce są uprawiane w większości tropikalnych krajów.
Chociaż orzechy nerkowca dostępne w sklepach są bezpieczne, problem pojawia się w przypadku surowych nasion. Nieprażone nasiona nerkowca oraz ich skorupy zawierają kardol, trujący olej, który może powodować poważne podrażnienia błon śluzowych. Spożycie surowych orzechów nerkowca prowadzi do silnego bólu brzucha, a kontakt ze skorupą owocu może powodować bolesne reakcje alergiczne na skórze, przypominające oparzenia drugiego stopnia.

Korzyści zdrowotne orzechów nerkowca
Cashew nuts available on store shelves are safe for consumption. Before reaching the stores, they undergo processing - drying and roasting, which makes them non-toxic.
If cashew nuts are your favorite snack, you'll surely be glad to know that it's a very healthy choice!
- They contain unsaturated fatty acids, which, when consumed regularly, promote health.
- They provide magnesium, iron, and zinc to the diet, which support brain function.
- Due to the copper content in cashews, we can expect an improvement in skin condition.
- They are high in protein and have a high-calorie content, making them an excellent choice, especially for physically active individuals.
The cashew apple is a part of the cashew tree that we won't find in Polish stores. This is primarily due to the high sensitivity of this fruit, which begins to spoil right after being picked. Nevertheless, cashew apples are edible and rich in vitamin C. They resemble apples from a Polish orchard in appearance and are sweet and sour in taste, with a fibrous, juicy texture. They are used to make juices, jams, and local alcoholic products in India.
Źródła:
- https://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/najbardziej_niebezpieczna_roslina_na_globie_polacy_masowo_spozywaja_jej_owoce,44846.html