Ugotuj w tym jajka do święconki – będą idealnie niebieskie

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych zwyczajów wielkanocnych jest malowanie jajek. Sklepowe barwniki syntetyczne oferują szybkie i łatwe rozwiązanie. Warto jednak zastanowić się nad naturalnymi metodami – są nie tylko zdrowsze, ale też pozwalają uzyskać niesamowite, intensywne kolory jaj. Sprawdź sposoby na naturalne barwienie jajek, które pozwolą uzyskać oryginalne i zdrowe kraszanki do święconki.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego używanie sztucznych barwników jest niebezpieczne?
Barwienie jajek to jedna z ulubionych tradycji wielkanocnych Polaków. W tym okresie chętnie poświęcamy czas, aby rodzinnie tworzyć wyjątkowe wzory na kraszankach. Zamiast kupować chemiczne barwniki do jajek, w tym roku warto postawić na ekologiczne metody i wykorzystać naturalne barwniki.
Przed Wielkanocą w większości sklepów można znaleźć tanie barwniki syntetyczne. Takie produkty umożliwiają uzyskanie różnych, intensywnych kolorów jajek. Niestety, nie zawsze są one bezpieczne dla naszego zdrowia. Syntetyczne substancje w barwnikach do jaj mogą zawierać chemikalia, które m.in.:
- Wywołują alergie.
- Podrażniają układ oddechowy.
- Mogą mieć wpływ na nadpobudliwość u dzieci.
Używanie sztucznych barwników do farbowania wielkanocnych jaj budzi sporo kontrowersji. Niektóre syntetyczne barwniki spożywcze, takie jak tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104) czy czerwień Allura (E129), mogą wywoływać reakcje alergiczne lub inne negatywne skutki zdrowotne. Lepiej więc postawić na naturalne rozwiązania, takie jak… czerwona kapusta.
Jak zabarwić jajka na niebiesko?
Aby uzyskać jajka w intensywnym niebieskim kolorze, użyj połowy główki czerwonej kapusty. Drugą połowę możesz wykorzystać do przygotowania np. jakiegoś zdrowego posiłku.
- Kapustę pokrój na większe kawałki i zalej wodą.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 60 minut, aż woda nabierze intensywnego, fioletowego odcienia.
- Odcedź liście, a do pozostałej ilości wody dodaj łyżeczkę octu – pomoże ustabilizować uzyskany kolor.
- Ugotowane na twardo jajka włóż do wywaru i zostaw na kilka minut. Im dłużej jajka w nim będą, tym bardziej intensywny kolor uzyskają. Możesz też zostawić je na całą noc.
Jeśli chodzi o inne naturalne barwniki, czerwone buraki nadadzą skorupom jaj intensywny różowy kolor. Kurkuma pozwoli uzyskać żółte jajka. Do tworzenia delikatnych, pastelowych odcieni nadadzą się skórki po awokado. Z kolei liście pietruszki, łupiny cebuli czy szpinak nadadzą jajkom piękną, zieloną barwę.
Każdy z wymienionych naturalnych barwników wymaga dodatku octu, który ustabilizuje kolor. Po zakończeniu barwienia warto nawilżyć skorupki olejem roślinnym – doda im blasku.

Unikalne wzory na jajkach wielkanocnych
Chcesz, aby twoje jajka były jeszcze bardziej unikalne? Możesz zrobić na nich np. efekt marmurkowy. Żeby się udał, tuż przed zanurzeniem jajek w dowolnym naturalnym barwniku, posmaruj je niewielką ilością oleju kokosowego. Na skorupkach powstaną nieregularne plamy, które nadadzą im wyjątkowego wyglądu.
Możesz wypróbować też wzory kwiatowe. Aby je uzyskać, przyklej do jaj świeże lub suszone płatki kwiatów oraz liście. Następnie zawiń w… nylonową rajstopę. Dzięki temu zabiegowi rośliny pozostaną na swoim miejscu i wytrzymają proces barwienia. Wolisz klasyczne wzory? Spróbuj wykonać je za pomocą igły lub szpilki, delikatnie rysując dowolny wzór na powierzchni jajka.
Barwienie jajek przy pomocy naturalnych barwników umożliwia tworzyć oryginalne, zdrowe dekoracje do święconki. Jeśli nigdy nie farbowałeś ich za pomocą główki czerwonej kapusty lub kurkumy, najwyższa pora nadrobić zaległości!
Przeczytaj też: Najciekawsze przepisy na potrawy wielkanocne