Dodaj to do gotujących się ziemniaków - smak nie do poznania!

Pyszne kartofle są podstawą udanej potrawy. Wiele zależy od rodzaju ziemniaków, które wybierzemy. Istnieje jednak metoda, by upewnić się, że ziemniaki nie będą zbyt suche, co sprawi, że będą smaczniejsze.
- Jak gotować ziemniaki, by były smakowite?
- Historia ziemniaków: od kontrowersji do podstawy diety
- Ziemniaki: wartości odżywcze i rodzaje
Jak gotować ziemniaki, by były smakowite?
Przygotowanie ziemniaków do gotowania obejmuje kilka niezbędnych kroków. Najpierw trzeba je starannie oczyścić z pozostałości ziemi. Można to zrobić poprzez dokładne mycie pod bieżącą wodą. Jeśli mamy starsze ziemniaki, dobrze jest je także dokładnie obrać ze skórki, która może zawierać solaninę – substancję, która może wywołać poważne problemy żołądkowo-jelitowe.
Tak przygotowane ziemniaki należy włożyć do garnka z wodą i szczyptą soli. Jak jednak sprawić, aby ziemniaki były na pewno soczyste? Można dodać podczas gotowania podsmażoną na oleju cebulę.
Ten łatwy trik sprawi, że ziemniaki staną się bardziej jędrne i pyszne.
Historia ziemniaków: od kontrowersji do podstawy diety
Każdy zna ziemniaki. Szczególnie w polskiej kuchni mają one bardzo silnie zakorzenioną pozycję. Te niepozorne elementy korzeniowe pojawiły się w Europie w 1567 roku dzięki hiszpańskim żeglarzom wracającym z podboju terytoriów Inków.
Początkowo ziemniaki miały raczej złą reputację - wierzono, że powodują trąd. W XIX wieku zyskały już na tyle popularności, że stały się podstawą żywieniową niemal całego kontynentu europejskiego. Niektórzy naukowcy nawet twierdzą, że dzięki ziemniakom znacząco wzrosła liczba ludności Europy.
Wzrost upraw ziemniaka miał jednak swoje negatywne strony. Ze względu na to, że były one mało zróżnicowane genetycznie, były również mniej odporne na choroby. To doprowadziło do zniszczenia 90% plonów ziemniaków i wielkiego głodu w Irlandii, co skutkowało zmniejszeniem liczby ludności tego kraju przez śmierć i emigrację obywateli. Obecnie istnieje wiele odmian, co znacznie zwiększa odporność tego warzywa.
Ziemniaki: wartości odżywcze i rodzaje
Ziemniaki to warzywa, które mimo swoich walorów odżywczych mają wielu przeciwników. Niewielu zdaje sobie sprawę, że ich zła reputacja wynika bardziej z dodatków, z którymi są serwowane lub z metod ich przygotowania, niż z nich samych. Są produktem łatwym do strawienia i niskokalorycznym, mają jedynie 77 kcal w 100 g produktu. To zasobne źródło potasu, który wspomaga obniżenie ciśnienia krwi. Zawierają także magnez redukujący uczucie zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki są bogate w witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te znakomite warzywa można także sklasyfikować według typów. Typ A jest znany jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się podczas gotowania. Typ B, zwany ogólnoużytkowym, ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny, a podczas gotowania pęka na powierzchni. Typ C, czyli typ mączysty, szczególnie zalecany jest do przygotowywania potraw takich jak kopytka czy kluski śląskie.
