Tyle powinieneś gotować młode ziemniaki - będą smakować doskonale

Sezon na młode ziemniaki już się zaczął. Czekało na niego wielu miłośników wiosennych potraw. Te niewielkie, delikatne bulwy różnią się od „starszych kolegów” nie tylko wyglądem, ale też strukturą i smakiem. W jaki sposób w pełni wydobyć ich kulinarne atuty? Klucz tkwi w odpowiednim ugotowaniu młodych ziemniaków i precyzyjnym dostosowaniu czasu gotowania – tak, aby warzywa zrobiły się miękkie.
- Czas gotowania młodych ziemniaków
- Jak prawidłowo przygotować młode ziemniaki przed gotowaniem?
- Co warto wiedzieć o wykorzystaniu młodych ziemniaków?
Czas gotowania młodych ziemniaków
Młode ziemniaki mają cieńszą skórkę i mniejszą zawartością skrobi niż starsze bulwy. Właśnie to sprawia, że szybciej robią się miękkie w trakcie gotowania. Struktura młodych ziemniaków jest bardziej wodnista, przez co mogą się rozpadać, a nawet… całkiem stracić smak. Gotując młode bulwy zbyt długo, można łatwo pozbawić je charakterystycznej, naturalnej jędrności.
Jaki powinien być czas gotowania młodych ziemniaków? Najlepiej dostosować go do wielkości bulw.
- Małe ziemniaki (ok. 2-3 cm średnicy) – wystarczy im 12-15 minut we wrzątku.
- Średnie ziemniaki – na ugotowanie potrzebują ok. 15-20 minut.
- Duże ziemniaki – zaleca się gotować je nawet do 25 minut.
Kieruj się jednak nie tylko zegarkiem! O gotowości do spożycia świadczy np. łatwość wbicia noża lub widelca w miąższ ziemniaka. Gdy ostrze będzie wchodzić bez większego oporu, oznacza to, że ziemniaki są prawidłowo ugotowane.
Jak prawidłowo przygotować młode ziemniaki przed gotowaniem?
Przed przystąpieniem do gotowania ziemniaków zadbaj o ich właściwe oczyszczenie. Młode okazy mają dość cienką, prawie zanikającą skórkę – właśnie dlatego wcale nie trzeba ich obierać. Wystarczy dokładnie umyć ziemniaki pod bieżącą wodą, najlepiej z pomocą miękkiej szczoteczki. W ten prosty sposób pozbędziesz się resztek ziemi, nie naruszając delikatnej powierzchni bulw.
Gotowanie młodych ziemniaków „w mundurkach” ma też inną zaletę. Dzięki temu można zachować mnóstwo cennych składników odżywczych ukrytych w warzywach, takich jak:
- potas,
- magnez,
- witamina C.
Skórka w młodych ziemniakach działa jak naturalna bariera chroniąca ich wnętrze przed nadmiernym wypłukiwaniem witamin do wody. Po ugotowaniu wystarczy lekko je przetrzeć – skórka zacznie odchodzić sama.
Warto też dodać odrobinę soli do wody, w której gotujesz ziemniaki – dzięki temu lepiej podkreślisz ich smak. Możesz też dodać niewielką ilość koperku lub liścia laurowego dla wzbogacenia aromatu. Co jest jednak najważniejsze? Nie przykrywaj garnka pokrywką! Dzięki temu ziemniaki nie będą się nadmiernie rozgotowywać.

Co warto wiedzieć o wykorzystaniu młodych ziemniaków?
Ugotowane młode ziemniaki są genialną bazą do wielu prostych dań. Najczęściej serwuje się je z masłem i świeżym koperkiem – to klasyka polskiej wiosennej kuchni. Możliwości podania młodych ziemniaków jest jednak znacznie więcej:
- Możesz podać je na lekki obiad z twarożkiem, jajkiem sadzonym i śmietaną.
- Warto połączyć je z duszoną cebulką, pieczonym mięsem i delikatną sałatką.
- Jeśli zrobisz ich więcej, możesz podsmażyć ziemniaki z masłem i zjeść z dodatkiem cebuli oraz ziół.
- Warto wykorzystać je jako składnik sałatki ziemniaczanej lub farszu na pierogi.
Młode ziemniaki najlepiej smakują tuż po ugotowaniu. Nie nadają się do długiego przechowywania – zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Przez cienką skórkę i dużą zawartość wody szybko tracą świeżość. Jeśli ugotujesz ich jednak naprawdę sporo, trzymaj ziemniaki w lodówce – najlepiej w szczelnym pojemniku. Wykorzystaj je maksymalnie w ciągu 1-2 dni.
Przeczytaj też: Jędrne i smaczne ziemniaki po ugotowaniu – wykorzystaj ten trik!