Ziemniaki zmieniają kolor po obraniu? Winny jest jeden enzym – da się to zatrzymać

Ziemniaki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw w naszej kuchni. Mają bardzo delikatny smak, dzięki czemu przyrządzić je można na setki sposobów – od klasycznych gotowanych w wodzie, przez chrupiące domowe frytki, aż po kruche placki ziemniaczane. Zanim zamienimy bulwy w pyszne potrawy, warto dowiedzieć się, dlaczego czasem ziemniaki ciemnieją i jak temu skutecznie zapobiec.
- Ciemnienie obranych ziemniaków – skąd się to bierze?
- Jak zachować jasny kolor ziemniaków na placki?
- Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ciemnienie obranych ziemniaków – skąd się to bierze?
Ciemnienie obranych ziemniaków to zupełnie naturalny proces. Nie każdy jednak o nim wie, dlatego ciemniejące bulwy potrafią zaskoczyć, a nawet… przestraszyć. Kto jest winny zmiany koloru ziemniaków? Enzym znany jako oksydaza polifenolowa.
W momencie, gdy obierasz ziemniaki i uwidacznia się ich wnętrze, miąższ ma bezpośredni kontakt z powietrzem. Właśnie w tym momencie zachodzi reakcja utleniania, w efekcie czego powstają brzydkie, ciemne plamy na ziemniakach. Może i nie psują smaku ani nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, lecz bardzo obniżają estetykę przygotowywanego posiłku. Ciemne ziemniaki wciąż można więc spożywać. Jednak widok puree z nieapetycznym nalotem niekoniecznie zachęca do jedzenia.
Jak można zabezpieczyć obrane ziemniaki przed czernieniem? Spróbuj włożyć je do miski z zimną wodą. W ten prosty sposób spowolnisz proces utleniania. Musisz jednak pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo – zwłaszcza że ziemniaki tracą witaminę C oraz część wartości odżywczych. Nadmierne leżakowanie w wodzie może również pogorszyć konsystencję ziemniaków i sprawić, że bulwy szybciej się rozgotują.
Jak zachować jasny kolor ziemniaków na placki?
Chyba najszybciej ciemnieje masa ziemniaczana na placki. Starte ziemniaki potrafią ciemnieć znacznie szybciej niż całe bulwy. Warto więc szybko zadziałać, aby utrzymać jasny kolor ziemniaków. Oto kilka produktów, których użycie może ci pomóc:
- Śmietana – tylko niewielki dodatek może poprawić masę ziemniaczaną i sprawić, że dłużej będzie wyglądać świeżo.
- Sok z cytryny – dolej kilka kropel do masy, aby zminimalizować jej ciemnienie. Jednocześnie uważaj, aby nie przesadzić, bo może zrobić się zbyt kwaśna.
- Mąka pszenna – posyp nią powierzchnię masy, aby ograniczyć przedostawanie się do niej powietrza. W ten sposób spowolnisz proces ciemnienia ziemniaków.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki skrywają w sobie mnóstwo tajemnic. Powszechnie uchodzą za zwyczajny, codzienny dodatek do np. mięsnych posiłków. Jednak w rzeczywistości mają ogromny potencjał kulinarny i odżywczy.
- Zawierają potas, magnez i błonnik, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę serca i układu pokarmowego.
- Jeśli są gotowane na parze lub pieczone, mogą stać się podstawą lekkiej i zdrowej diety.
- Są wszechstronne, ponieważ można je wykorzystać np. jako bazę do domowych klusek, farsz do pierogów czy element niektórych deserów.
- Skrobia zawarta w ziemniakach sprawia, że bulwy świetnie zagęszczają zupy i sosy.
Ziemniaki to zatem coś znacznie więcej niż tylko dodatek do obiadu. To wszechstronny składnik, który daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów i sprawia, że codzienne gotowanie nie jest monotonne.
Warto jednak pamiętać o tym, że trzeba dość ostrożnie obchodzić się z tym warzywem. Kluczowe jest odpowiednie przechowywanie ziemniaków w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu światła. Dzięki temu będzie można zachować ich świeżość na dłużej.
Przeczytaj również: Jędrne ziemniaki po ugotowaniu – wystarczy, że wykorzystasz ten trik!