Twoje jajka zawsze pękają? Ten prosty trik sprawi, że wreszcie przestaną!

Gotowanie jaj wydaje się jedną z najprostszych czynności kuchennych. Tymczasem nagminnie zdarza się sytuacja, że skorupka pęka, a zawartość jaj wypływa do wody. W efekcie nie dość, że danie wygląda nieestetyczne, to w dodatku produkt jest zmarnowany. Na szczęście istnieją domowe sposoby, dzięki którym można łatwo uniknąć tego problemu. Dowiedz się, jak ochronić jajka przed pękaniem.
- Dlaczego jajka pękają podczas gotowania? Jak temu zapobiec?
- Jak gotować jajka krok po kroku?
- Triki na gotowane jajka – co z nich zrobić?
Dlaczego jajka pękają podczas gotowania? Jak temu zapobiec?
Najczęstszą przyczyną pękania skorupki jaj jest zbyt szybka zmiana temperatury. Jeśli włożysz jajka prosto z lodówki do wrzątku, do pęknięcia skorupki dojdzie w wyniku szoku termicznego. Aby temu zapobiec, odpowiednio wcześniej wyjmij jajka z chłodziarki – najlepiej ok. 30 minut przed gotowaniem. W ten prosty sposób jajka osiągną temperaturę pokojową i nie zostaną narażone na zbyt gwałtowne przejście z zimna do wrzącej wody.
Chcesz mieć pewność, że skorupki jaj pozostaną nienaruszone podczas gotowania? Sięgnij po łatwo dostępny składnik, który z pewnością masz w swojej kuchennej szafce – ocet lub sok z cytryny. Wystarczy, że dodasz jedną łyżkę wybranego składnika do garnka z wodą. Dzięki temu prostemu trikowi nie tylko wzmocni się skorupka jaj, ale też w razie drobnych pęknięć białko będzie się ścinać – przy czym się nie rozleje.
Istnieje jeszcze inny sposób na zapobiegnięcie pękaniu jaj. Metoda polega na delikatnym nakłuciu podstawy jajka za pomocą tępej strony. Trzeba ukłuć właśnie tak, ponieważ w tym konkretnym miejscu znajduje się komora powietrzna. Dzięki temu ciśnienie w jajku gwałtownie nie wzrośnie, co skutecznie uchroni skorupkę przed pęknięciem.
Jak gotować jajka krok po kroku?
Aby gotowanie jaj przebiegło bez problemów, należy je włożyć do zimnej wody, po czym dopiero wtedy rozpocząć gotowanie. Podgrzewanie musi odbywać się stopniowo – najlepiej na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od preferencji.
- Jajka na miękko: wystarczy 4-5 minut od zagotowania wody.
- Jajka na twardo: aby je ugotować, potrzeba ok. 9-10 minut.
Po ugotowaniu warto od razu przelać jajka zimną wodą. W ten sposób nie tylko zatrzymasz proces gotowania, ale też ułatwisz sobie ich obieranie.
Przeczytaj też: Ugotowałaś za dużo jajek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy rozwiązanie!

Triki na gotowane jajka – co z nich zrobić?
Do obierania jajek najlepiej przystąpić chwilę po przelaniu ich zimną wodą – właśnie wtedy skorupka najłatwiej odchodzi. Warto pamiętać, że im jajka są świeższe, tym trudniej się obierają. Do gotowania na twardo znacznie lepszym pomysłem będzie więc wybieranie nieco starszych jaj.
Z jaj możesz stworzyć nie tylko pyszne, klasyczne śniadanie. Doskonale sprawdzają się jako baza do między innymi:
- past kanapkowych,
- nadzienia do krokietów,
- farszu do warzyw.
Ugotowane i posiekane doskonale pasują do sałatek i zup. Warto pamiętać również o tym, że skorupki jaj mogą znaleźć… zupełnie inne zastosowanie. Po wysuszeniu i zmieleniu znakomicie sprawdzają się jako naturalne źródło wapnia np. do domowej suplementacji. Genialnie posłużą też jako bogaty nawóz do roślin doniczkowych.