Trzymasz zamrożony bigos dłużej niż 5 tygodni? Te rzeczy natychmiast wyrzuć z zamrażalnika

Sklepowe półki z mrożonkami
Produkty mrożone na półkach w sklepach - czy w domu można mrozić więcej?, fot. ltyuan
ikona podziel się
Opublikowano: 30.01.2024 r., 19:00 | Autor: Magda Panek
Obecnie, gdy jesteśmy bardzo zabiegani, warto mieć pod ręką różne produkty spożywcze do przygotowania posiłków w domu. Ale jak je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały świeżość? Najlepszą metodą będzie zamrażanie żywności. Warto wiedzieć, jak przechowywać mrożonki, aby były zdatne do spożycia. Koniecznie dowiedz się, jak przechowywać mrożonki oraz przez ile czasu można je trzymać w zamrażarce.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Mrożenie żywności
  2. Jak przechowywać mrożonki?

Mrożenie żywności

Najpierw zacznijmy od podstaw - na czym polega mrożenie oraz jakie produkty można mrozić. Mrożenie to proces, który polega na szybkim doprowadzeniu produktów do temperatury -30°C. Następnie żywność ta przechowywana jest w chłodniach o temperaturze -20°C. Ten proces technologiczny stosowany jest głównie przez firmy produkujące mrożonki. W domu produkty mrozimy głównie poprzez ich proporcjowanie oraz ułożenie w zamrażarce do całkowitego zamrożenia.

Do mrożenia nadają się następujące produkty: mięso i produkty mięsne, ryby, ser żółty, pieczywo, ciasta, niektóre warzywa i owoce, grzyby, zioła i dania gotowe (np. bigos czy zupy). Nie należy mrozić natomiast warzyw i owoców z dużą zawartością wody (np. ogórków), nabiału (poza serem), produktów z wysoką zawartością tłuszczu (np. majonezu), napojów gazowanych oraz soków świeżo wyciskanych oraz produktów już raz mrożonych.

Jak przechowywać mrożonki?

Mięso i produkty mięsne - najlepiej mrozić mięso surowe zaraz po zakupie. Jednak można zamrozić również mięso przetworzone. Do mrożenia z powodzeniem nadają się gotowe dania obiadowe, mięso gotowane, parówki, kiełbasy czy szynki. W zależności od rodzaju mięsa można je przechowywać w zamrażarce w różnych okresach. Im większe kawałki, tym dłużej można przechowywać je w formie zamrożonej. Orientacyjny czas przechowywania mięsa wynosi:

  • dla mięsa drobiowego 3 miesiące;
  • dla mięsa wieprzowego 6 miesięcy;
  • dla mięsa wołowego 8 miesięcy;
  • dla mięsa cielęcego 4 miesiące;
  • dla mięsa mielonego 2 miesiące;
  • wędliny do 6 miesięcy.

Ryby można zamrozić tylko wtedy, kiedy kupiliśmy surową rybę. Produkty rozmrożone (jak np. filety rybne) nie powinny być ponownie zamrażane. Jeśli kupiliśmy zamrożone filety, to sprawa jest bardzo prosta, ponieważ termin przechowywania podany jest na opakowaniu. Ryby chude można przechowywać w zamrażarce przez około 8 miesięcy natomiast ryby tłuste 4 miesiące. Im więcej tłuszczu w produkcie zamrożonym tym krócej można go przechowywać.

Ser żółty dobrej jakości po rozmrożeniu nie traci właściwości. Gorsze jakościowo sery żółte mogą się kruszyć. Wszystkie rodzaje serów można mrozić do 4 miesięcy. Warto mrozić resztki serów żółtych. Zamrożony ser łatwo ściera się na tarce i można wykorzystać go do przygotowania smacznych zapiekanek czy do pizzy. Mrożony twaróg po rozmrożeniu można wykorzystać do przygotowania serników - po rozmrożeniu twaróg może być mniej smaczny niż przed mrożeniem.

Pieczywo i ciasta również warto mrozić. Chleb oraz bułki po odpowiednim rozmrożeniu smakują równie dobrze jak pieczywo po upieczeniu. Natomiast ciasta można przechowywać w zamrażarce bez obawy o zmianę smaku. Do mrożenia nadają się biszkopty, ciasta kruche, serniki, babki oraz torty. Surowe ciasto, pieczywo upieczone oraz ciasta można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. 

Warzywa i owoce warto mrozić podczas ich zbiorów z przydomowego ogródka lub po zakupie większej ich ilości w sklepie. Do mrożenia zadadzą się drobne owoce jagodowe (np. borówki, truskawki), a także owoce większe (np. śliwki, brzoskwinie, morele). Do warzyw, które można poddać mrożeniu, możemy zaliczyć między innymi marchew, brukselki, groszek, brokuły, fasolkę szparagową - warto wiedzieć, że do mrożenia nie nadają się produkty z dużą zawartością wody. Do mrożenia należy wybrać produkty dojrzałe, nieobite oraz niezepsute. Drobne owoce można przechowywać przez około 4 miesiące, natomiast pozostałe owoce mrożone nawet do 6 miesięcy. Warzywa korzeniowe w zamrażarce mogą spędzić do 8 miesięcy, natomiast warzywa miękkie, szpinak oraz zioła można mrozić nawet do 12 miesięcy.

Mrożone dania gotowe należy przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż przez 4 tygodnie. Po ich rozmrożeniu należy od razu je podgrzać i spożyć jeszcze tego samego dnia. Przed mrożeniem warto poporcjować daną potrawę, ponieważ raz rozmrożony produkt nie powinien być ponownie mrożony. Dania domowe przed mrożeniem powinny całkowicie ostygnąć. Zupy warto zamrażać bez dodatków (sam bulion lub część płynną zupy).

Zamrożone warzywa na talerzach.
Produkty mrożone - sprawdź co można zamrozić., fot. PhotoIris2021

Źródła:

  1. https://bonavita.pl/mrozenie-co-mozna-a-czego-nie-mozna-mrozic
  2. https://www.hortex.pl/co-mozna-a-czego-nie-mozna-mrozic/
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto