To ostatnia chwila, by przygotować ciasto na świąteczny piernik! Sprawdzony przepis
Prezentujemy przepis na piernik długo dojrzewający. To tradycyjny, wigilijny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 tygodni przed świętami. Aby wykonać ten pyszny placek potrzebne są składniki ogólnie dostępne w sklepach. Masło, olej, miód, cukier, jajka, mąka i przyprawy- tylko tyle wystarczy, żeby powstało idealne ciasto na święta.
Z tego artykułu dowiesz się:
Skąd nazwa piernik?
Na dobry smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji.
Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa najlepszy, mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości.
Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład:
- cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo,
- gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt,
- kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach.
Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, ponieważ to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.
Potrzebne składniki
Do przygotowania piernika potrzebne będą:
- 500 g prawdziwego miodu
- 250 g prawdziwego masła
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- Duża szczypta soli
- 120 g mleka 3,2%
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 1 kg mąki pszennej
- Powidła śliwkowe – 1 słoiczek
Na polewę przyda się:
- 250 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła
Jednak te składniki wykorzystasz dopiero 2-3 dni przed podaniem.
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej miód, dodaj masło i cukier.
- Podgrzewaj, aż całość się zagotuje, a cukier dokładnie się rozpuści. Odstaw na bok aż powstała masa wystygnie.
- Mleko wlej do szklanki, dodaj sodę oraz sól i wymieszaj, aż wszystko się rozpuści. Teraz przelej do masy z masła i miodu i dokładnie wymieszaj.
- Wbij jajka i ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz przesiej mąkę do masy. Najlepiej rób to w dwóch - trzech partiach mieszając dokładnie po dodaniu mąki, dzięki czemu łatwiej połączysz składniki i unikniesz grudek.
- Gotowe ciasto przełóż do szklanego lub glinianego naczynia i przykryj ściereczką. Umieść w ciemnym i chłodnym miejscu – może być to lodówka lub nieogrzewany garaż czy piwnica (pamiętaj zabezpieczyć przed szkodnikami np. kartonowym pudełkiem). Odstaw piernik na 4-6 tygodni.
- Po tym czasie (na maksymalnie tydzień przed Świętami) ciasto wyciągnij i chwilę zagnieć. Podziel na 2-3 części, w zależności od tego ile ciast chcesz przygotować. Porcje ciasta rozwałkuj na cienki i równy blat pasujący do twojej blachy w piekarniku. Ułóż gotowy blat na blasze wyłożonej papierem i piecz przez 18-20 minut w 180 st. C.
- Upieczony blat podziel na 3 równe części. Jedną część posmaruj równomiernie powidłami i ułóż kolejną część ciasta, którą również pokryj powidłami. Ułóż na to ostatnią część ciasta.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i polej nią piernik. Odstaw jeszcze na 2-3 dni, aby dobrze zmiękł i podawaj.
Staropolski, długo leżakujący piernik w dawnych czasach wymagał dużo dłuższego czasu odpoczywania. Dawniej zagniatano ciasto w dniu chrztu świętego córki, a spożywano go dopiero podczas jej zabawy weselnej. To miało zapewnić dobrobyt młodemu małżeństwu.
Jeśli zastanawiacie się czy ciasto z m.in. jajek nie popsuje się przez tak długi czas leżakowania to uspokajam, że obecność w nim miodu i przypraw odpowiednio konserwuje surowe ciasto i chroni przed zepsuciem.
@ewa.masterchef Całkowite przygotowanie tradycyjnego piernika. Dwa w jednym; jak nastawić i jak złożyć. Dojrzewający piernik staropolski. Składniki 500 g miodu, 250 g masła, 1,5 szklanki cukru ( może być mniej ) 3 łyżeczki sody sól 120 g mleka pełnego, 3 duże lub 4 małe jajka, przyprawa do piernika, 1 kg mąki pszennej Piernik staropolski dojrzewający: powidła ( dżem) śliwkowe, malinowy lub jaki lubicie, polewa: 250 g czekolady, 125 g masła #piernikstaropolski#piernik#ciasto#deser#święta#bożenarodzenie#przepis#przepisy#kuchniastaropolska#tradycja#tradycjapolska#kuchniapolska#jedzenieJingle Bell Rock - Bobby Helms