To mleko możesz pić przy nietolerancji laktozy!

Nietolerancja laktozy dotyczy milionów osób na całym świecie. Objawia się m.in. problemami trawiennymi po spożyciu mleka krowiego lub przetworów mlecznych. Na szczęście istnieje wiele zamienników mleka zwierzęcego, takich jak mleko migdałowe. Dowiedz się, dlaczego warto je wybrać oraz na co zwrócić uwagę, kupując mleko migdałowe w sklepie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego warto kupować mleko migdałowe?
Mleko migdałowe to napój roślinny wytwarzany z migdałów i wody. Aby wyprodukować takie mleko, należy wymoczyć migdały w wodzie, zmiksować i odsączyć miąższ. W ten sposób uzyskać można pyszny, kremowy płyn o smaku migdałów. Mleko migdałowe zawiera witaminy B12, D i wapń, dzięki czemu może stanowić pełnowartościowy zamiennik mleka krowiego.
Sprawdź też: Jak zwiększyć przyswajalność witaminy D?
Osoby z nietolerancją laktozy powinny zwrócić uwagę na mleko migdałowe w sklepach. Dlaczego jeszcze warto je kupować?
- Brak laktozy – mleko migdałowe nie ma laktozy, więc osoby z nietolerancją tego dwucukru będą przyswajać je lepiej niż krowie.
- Niska zawartość kalorii – mleko migdałowe ma mniej kalorii niż krowie, zatem może być świetną alternatywą dla osób dbających o linię.
- Dużo witamin i minerałów – mleko migdałowe dostarcza wiele witamin (B12, D i E) oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor i wapń.
- Ciekawy smak i zapach – orzechowy aromat i smak mleka migdałowego sprawia, że świetnie smakuje zarówno saute, jak i z kawą, owsianką czy deserem.
Na co zwrócić uwagę, kupując mleko migdałowe?
Mleko migdałowe to napój o wszechstronnym zastosowaniu. Można używać go do przygotowania rozmaitych pyszności w kuchni, takich jak: napoje (kawa, koktajle), śniadania (owsianka, smoothie, muesli), wypieki (ciasta, naleśniki, muffinki), sosy i zupy krem.
Przy wyborze mleka migdałowego warto zwrócić uwagę na:
- Skład – nie kupuj mleka z dodatkiem cukrów, sztucznych aromatów i syropów glukozowo-fruktozowych.
- Certyfikat – produkty organiczne często są lepszym wyborem dla osób dbających o środowisko.
- Dodatki – postaw na mleko wzbogacone w witaminy i wapń, zwłaszcza gdy chcesz zastąpić nim mleko krowie.
Mimo że mleko migdałowe ma mnóstwo zalet, warto znać też jego wady. W porównaniu z mlekiem krowim nie jest to najlepsze źródło białka. Mleko migdałowe może też stanowić problem dla osób uczulonych na orzechy.

Jak samodzielnie zrobić mleko migdałowe?
Nie ufasz sklepowym składom i chcesz pić pełnowartościowe, bezpieczne mleko migdałowe bez dodatkowych wzmacniaczy? Na szczęście bez problemu przygotujesz je samodzielnie w domu.
Składniki:
- 1 szklanka migdałów,
- 4 szklanki wody,
- odrobina miodu, wanilii i soli (opcjonalnie).
Przepis:
- Przez co najmniej 8 godzin (a najlepiej całą noc) mocz migdały w wodzie.
- Odcedź orzechy i dokładnie je przepłucz.
- Zblenduj migdały z wodą, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Przelej masę przez gazę lub drobne sitko, aby oddzielić płyn od miąższu.
- Przechowuj mleko migdałowe w lodówce maksymalnie do 3 dni.
Dzięki przygotowaniu mleka migdałowego w domu będziesz mieć pewność, że jest świeże, naturalne i pozbawione zbędnych dodatków. Włącz je do jadłospisu, jeśli masz nietolerancję laktozy – nie pożałujesz!