Ten ulubiony owoc w nadmiarze może ci poważnie zaszkodzić. Nie popełniaj tego błędu

Owoc kaki, znany również jako persymona lub sharon, to egzotyczny przysmak, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Jego słodki smak, soczysta konsystencja i liczne właściwości zdrowotne sprawiają, że warto włączyć go do swojej diety. Jednak czy jego nadmiar może być szkodliwy? Sprawdźmy, co warto wiedzieć o kaki.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kaki ma wiele wartości odżywczych
Ten owoc spotkamy na sklepowych półkach szczególnie jesienią i zimą. Kaki, persymona, sharon to owoc, po który coraz chętniej sięgają Polacy. Nic dziwnego, jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a jego smaku nie da się porównać z innymi, dostępnymi owocami. Dotarł do nas z Chin, choć początki jego uprawy mają swoje korzenie w Japonii. Może na to wskazywać, m.in. fakt, że w Japonii kupimy go również pod nazwą „kaki” z odpowiednim akcentem, o którym wspomina youtuber „Ignacy z Japonii”.
Ten egzotyczny owoc, oprócz wyjątkowego smaku ma również wiele wartości odżywczych, dlatego powinniśmy sięgać po niego regularnie.
- Bogactwo witamin i minerałów – Kaki jest doskonałym źródłem witamin A, C, E oraz z grupy B. Zawiera również potas, magnez, fosfor i wapń, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
- Silne działanie antyoksydacyjne – Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu i innych przeciwutleniaczy kaki wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem.
- Wspieranie odporności – Witamina C obecna w kaki pomaga wzmacniać układ immunologiczny i chroni organizm przed infekcjami.
- Poprawa trawienia – Kaki jest bogate w błonnik, co sprzyja regulacji procesów trawiennych, wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
- Zdrowie serca – Regularne spożywanie kaki może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL, regulacji ciśnienia krwi oraz zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Na co uważać?
Choć persymona ma wiele wartości odżywczych, to okazuje się, że jej nadmierne spożywanie może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.
- Wraz z kaki dostarczymy do diety dużo błonnika, co przy niewystarczającym spożywaniu płynów może przyczynić się do problemów z wypróżnianiem, np. zaparć, biegunek, a także powodować duży dyskomfort przez wzdęcia czy bóle brzucha.
- Kaki, pomimo że ma średni indeks glikemiczny, to spożyty w nadmiarze może wpłynąć na wystąpienie wysokiego poziomu glukozy we krwi. Tak jak ze wszystkimi owocami, osoby chorujące na cukrzycę, powinny uważać.
Przeżycia youtubera z Japonii
Na uwagę zasługuje również informacja, którą przekazał Youtuber Ignacy w swoim filmie. Opisuje on nieprzyjemną sytuację, która spotkała go 2 lata temu po nadmiernym spożyciu Kaki. Jak wspomina autor filmu „nadmiar kaki może spowodować, że powstanie w żołądku kamień. Jest to przez taniny zawarte w kaki. Kiedy powstanie taki kamień w żołądku może to spowodować objawy takie jak ból brzucha, mdłości, wymioty i wzdęcia”. Jak sam autor zauważa, spożywał on przez kilka dni po parę sztuk persymony każdego dnia.
Warto pamiętać o polskim powiedzeniu „co za dużo, to niezdrowo”. Te słowa tyczą się również zdrowych produktów takich jak kaki. Spożywanie 1-2 sztuk dziennie nie będzie niebezpieczne. Natomiast większa ilość może zdecydowanie „odbić się czkawką”.

Źródło:
- https://kuchnia.wp.pl/zajadamy-sie-bez-opamietania-a-skutki-moga-byc-oplakane-japonczyk-ostrzega-7136821411244736a