Ten trik z widelcem odmieni twoje gotowanie na zawsze! Ziemniaki obierzesz w kilka sekund

Ziemniaki stanowią kluczowy element wielu tradycyjnych potraw w naszym kraju. Bez cienia wątpliwości są jednymi z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. Ziemniaki są sycące, uniwersalne i łatwo dostępne. Problem pojawia się jednak wówczas, gdy trzeba je szybko… obrać. Ten proces bywa mocno uciążliwy, zwłaszcza gdy do ugotowania mamy większą ilość warzyw. Czy da się uprościć ten proces i zaoszczędzić czas na obieraniu ziemniaków? Okazuje się, że tak! Przeczytaj.
- Sposób z widelcem, o którym nie słyszałeś
- Jak jeszcze obrać ziemniaki i wykorzystać obierki?
- Skórki po ziemniakach – zdziwisz się, jakie mają zastosowanie
Sposób z widelcem, o którym nie słyszałeś
Niektórym wydaje się, że do obierania ziemniaków konieczny jest wyłącznie nóż lub obieraczka. Tymczasem istnieje naprawdę prosty trik, który przyspieszy obieranie warzyw i ograniczy ryzyko przypadkowego skaleczenia.
Co to takiego? Wystarczy wbić widelec w jeden koniec warzywa, dzięki czemu ziemniak przestanie się ślizgać i łatwiej będzie można go obrać. Widelec zapewni stabilność, dzięki czemu pozbycie się skórki będzie znacznie szybsze. Z pewnością doceni to każdy, kto w pośpiechu przygotowuje obiad dla całej rodziny.
Metoda nie ogranicza się tylko do ziemniaków. Znakomicie sprawdzi się również w przypadku twardych warzyw korzeniowych, takich jak:
- marchew,
- buraki,
- brukiew,
- rzepa,
- rzodkiew.
„Widelcowy uchwyt” zapewnia doskonałą kontrolę nad warzywami, co znacząco ułatwia ich obieranie. Masz do przyrządzenia danie składające się z kilku składników? Spróbuj zastosować ten sposób, aby zminimalizować wkładany w to czas i wysiłek.
Jak jeszcze obrać ziemniaki i wykorzystać obierki?
Chcesz jeszcze bardziej uprościć sobie pracę? Spróbuj ugotować ziemniaki w łupinach, a następnie przelać je zimną wodą. Skórka odejdzie praktycznie cała – nie będziesz potrzebować do tego noża. To nie tylko błyskawiczne rozwiązanie, ale też doskonały sposób na zachowanie większej ilości witamin i minerałów znajdujących się tuż pod skórką ziemniaka. To doskonały pomysł dla osób ceniących wygodę i wartość odżywczą przyrządzanych posiłków.
Czy wiesz, że nie musisz wyrzucać obierków z ziemniaków? Ziemniaczane skórki często lądują w koszu. Tymczasem można je przecież wykorzystać ponownie! Jednym z najciekawszych pomysłów jest przygotowanie z nich domowego… nawozu do kwiatów. Wystarczy zalać obierki wodą, odczekać 24 godziny i gotowe. Powstała mikstura dostarczy roślinom cennych pierwiastków, takich jak magnez, potas czy fosfor.

Skórki po ziemniakach – zdziwisz się, jakie mają zastosowanie
Ziemniaczane skórki zwykle lądują w koszu na śmieci. Tymczasem wcale nie musi tak być! Możesz zamienić je w chrupiącą, pyszną przekąskę, która stanie się jedną z twoich ulubionych. Przygotowanie jej jest bardzo proste.
- Po umyciu i osuszeniu wymieszaj obierki z odrobiną oleju i ulubionymi przyprawami.
- Włóż obierki do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C.
- Po 10-15 minutach wyjmij z piekarnika złociste chipsy.
Przekąska idealnie sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla sklepowych przekąsek. To również wyśmienity sposób na maksymalne wykorzystanie każdego składnika i niemarnowanie żywności.
Jak jeszcze możesz wykorzystać ziemniaki? Otóż możesz użyć ich do czyszczenia i pielęgnacji.
- Surowy ziemniak przecięty na pół pomoże wyczyścić zmatowiałe powierzchnie ze stali nierdzewnej lub srebra.
- Skrobia zawarta w ziemniakach zadziała jak delikatny środek polerujący.
- Woda po ugotowaniu ziemniaków posłuży jako baza do domowych kosmetyków – wzmocni włosy i nawilży skórę dłoni.
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania z ziemniaków