Ten suszony owoc jest prawdziwą skarbnicą potasu
![Daktyle są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł potasu Daktyle w misce](https://static.fajnegotowanie.pl/media/news/10/1030/main-l_l.webp)
Daktyle to owoce palm daktylowych. Od lat słyną jako smaczna przekąska, która ceniona jest za swoje właściwości zdrowotne i specyficzny smak. Daktyle cieszą się popularnością przede wszystkim w krajach Bliskiego Wschodu. Jednak dzięki swoim wartościom odżywczym, takim jak wysoka zawartość potasu, mają rzeszę fanów również m.in. w Polsce. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści zdrowotne przynosi spożywanie daktyli.
Z tego artykułu dowiesz się:
W czym tkwi wyjątkowość daktyli?
Daktyle to owoce palm daktylowych. Rosną one głównie w krajach pustynnych, m.in. Egipcie, Arabii Saudyjskiej czy Tunezji. Daktyle zawierają ogromną ilość błonnika, ale też cennych witamin i minerałów. Największym skarbem tych suszonych owoców jest jednak potas.
Daktyle zawierają ok. 656 mg potasu na 100 gramów. Właśnie to sprawia, że stanowią jedno z najbogatszych naturalnych źródeł tego pierwiastka.
Sprawdź również: Przepis na ciasto daktylowe
Wartość odżywcza daktyli (na 100 g) - tabelka
Energia | 281 kcal |
Białko | 2,5 g |
Tłuszcze | 0,4 g |
Węglowodany | 75 g |
Błonnik | 8 g |
Potas | 656 mg (20% dziennego zapotrzebowania) |
Magnez | 43 mg |
Sód | 2 mg |
Wapń | 39 mg |
Witamina B6 | 0,2 mg |
Dlaczego potas w daktylach jest taki ważny?
Potas to elektrolit odgrywający kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za wiele procesów w nim zachodzących, m.in. reguluje ciśnienie krwi. Jedząc daktyle, które zawierają aż 20% dziennego zapotrzebowania na potas, można obniżyć ciśnienie krwi, a także zneutralizować negatywne skutki spożycia sodu.
Potas zawarty w daktylach wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a więc pracę mózgu i mięśni. Jedzenie tych suszonych owoców pomaga również w zapobieganiu skurczom i utrzymywaniu prawidłowej pracy serca. Poza tym wpływa na poziom nawodnienia komórek, a więc odpowiada za równowagę wodno-elektrolitową.
Jak widzisz, potas w daktylach jest bardzo ważny dla pracy całego organizmu. Jakie korzyści może przynieść regularne spożywanie słynnych owoców palm daktylowych?
- Potas w daktylach obniża ryzyko chorób i udaru mózgu.
- Witamina B6 w daktylach wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.
- Wapń i magnez wzmacniają kości i pomagają w zapobieganiu osteoporozie.
Aby zadbać o zdrowe kości i stawy, warto sięgać również po inne witaminy oraz składniki mineralne istotne dla ich zdrowia.
![Mimo że daktyle to zdrowa przekąska, należy spożywać je umiarkowanie Suszone daktyle](https://static.fajnegotowanie.pl/media/news/10/1030/daktyle-suszone-l_l.webp)
Rzeczy, które warto wiedzieć o daktylach
Poza potasem w daktylach jest również wiele innych składników odżywczych, np. błonnik. Dzięki niemu można poprawić zdrowie jelit, wspomóc trawienie i zapobiec zaparciom. W daktylach zawarte są też naturalne cukry, takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza, które dostarczają szybkiej energii do organizmu. Świetnie nadają się zatem m.in. dla osób uprawiających różne sporty. Nie można zapomnieć też o zawartości antyoksydantów w daktylach, np. witaminie C i polifenolach chroniących organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Warto wspomnieć także o zastosowaniu daktyli w kuchni. Możesz wykorzystać suszone owoce do przygotowania odżywczego smoothie z daktyli. Ciekawym pomysłem są również tzw. kulki mocy z daktyli, migdałów, wiórków kokosowych, gorzkiej czekolady i masła orzechowego. Warto też wykorzystać daktyle do upieczenia zdrowych batonów energetycznych, a nawet przygotowania sałatki (np. z orzechami, serem feta i rukolą).
W sklepach znajdziesz zarówno daktyle świeże, jak i suszone. Wybieraj te, które mają gładką i lekko błyszczącą skórkę. Daktyle powinny być elastyczne i miękkie – nie mogą się przesadnie lepić. Aby wykazywały cenne właściwości zdrowotne, nie mogą mieć również dodatku cukry. Daktyle i tak zawierają go naturalnie.
Uwaga!
Mimo że daktyle to zdrowa przekąska, należy spożywać je umiarkowanie. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny uważać muszą na nie zwłaszcza osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.