Ten prosty trik sprawi, że twoje danie będzie smakować jak z najlepszej koreańskiej restauracji

Koreańska kultura w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Od muzyki K-pop po wieloetapową pielęgnację skóry, a następnie kuchnię, która stała się prawdziwym hitem na naszych stołach. W dużych miastach wciąż powstają nowe restauracje serwujące dania rodem z Seulu, a w supermarketach coraz częściej można znaleźć kimchi. Sprawdź, jakie produkty powinny znaleźć się w twojej spiżarni, jeśli chcesz zjeść jak w najlepszej koreańskiej restauracji.
Z tego artykułu dowiesz się:
Właśnie to wyróżnia koreańskie potrawy
Koreańska kuchnia to niezwykła mieszanka aromatów i wyjątkowa głębia smaków. Dania często bazują na fermentowanych dodatkach i pikantnych przyprawach, a także kontrastowych teksturach. Co warto wiedzieć na temat koreańskich potraw i dodatków do klasycznych dań?
- Kimchi – to podstawowy składnik koreańskich dań, robiony najczęściej z kiszonej kapusty i ostrych przypraw. Bez kimchi ciężko wyobrazić sobie prawdziwy koreański stół.
- Bibimbap – złożone danie z ryżu, warzyw, jajka i pasty paprykowej, które w Korei jada się o każdej porze dnia.
- Bulgogi – marynowana wołowina o karmelizowanej, głębokiej nucie, którą spożywa się m.in. na lunch i podczas spotkań towarzyskich.
- Jajangmyeon – ciemny makaron z dodatkiem pasty z czarnej fasoli, który Koreańczycy jedzą podczas różnych specjalnych okazji.
W Korei wyróżnić można wiele innych potraw i dodatków, takich jak gochujang (fermentowana pasta z papryki chili) czy doenjang jjigae. Kluczowe są też banchan – miniaturowe przystawki, które uzupełniają danie główne i serwowane są w małych miseczkach w formie np. pikli i sałatek. Podstawą niemal każdej koreańskiej potrawy jest ryż. Stanowi on nie tylko bazę, ale też tło dla wyrazistych dodatków.
Te składniki odmienią twoje dania
Jeśli chcesz, aby twoje potrawy smakowały jak w najlepszej koreańskiej restauracji, przyda ci się wspomniana gochujang - ostra koreańska pasta z czerwonej papryki chili, kleistego ryżu i fermentowanej soi. Używa się jej w Korei jako przyprawę do rozmaitych dań z ryżem i zup, a także jako dodatek do marynaty.
Składnikiem odmieniającym smak potraw jest też sos rybny, który dodaje się w Korei np. do kimchi. Mimo że jego zapach niektórych może odstraszać, po ugotowaniu sos rybny nada każdej potrawie wyjątkowy charakter. W kuchni koreańskiej używa się też sosu sojowego, który działa jak sól, jednak ma bogatszy i bardziej złożony smak. Można podbić nim wyrazistość zupy, marynaty czy dań stir-fry.
Do gotowania znakomicie spisze się także mirim – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu. Doskonale nadaje się ona do marynowania mięsa i ryb. Pomaga również złagodzić intensywność innych składników, wprowadzając delikatną słodycz do dań.
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania orientalne

Smak Korei w twojej kuchni – to prostsze niż myślisz
Koreańskie potrawy niektórym mogą wydawać się skomplikowane. Jednak w rzeczywistości wiele z nich opiera się na prostych trikach i zasadach.
- Najważniejszy jest balans smaków – ostrego, słonego, słodkiego i umami.
- Mając bazowe składniki, można utworzyć wiele klasycznych dań koreańskich: od makaronów, przez gulasze, aż po zupy.
- Klucz to odpowiednie przyprawienie dań – szczególnie z pomocą różnych marynat, dzięki którym mięso nabiera soczystości i głębokiego smaku.
Pamiętaj o tym, że w koreańskiej kuchni ważna jest technika gotowania. Powszechne jest np. smażenie na małej ilości oleju, duszenie lub gotowanie na parze. Dzięki tym technikom wiele potraw w Korei jest lekkostrawnych i bogatych w cenne wartości odżywcze.