Ten prosty trik sprawi, że młode ziemniaki będą jędrne i aromatyczne

Wczesnym latem na stołach królują młode ziemniaki. Prawidłowo przyrządzone będą delikatne, o cienkiej skórce i wyjątkowo subtelnym smaku. Niestety, ich przygotowanie nie zawsze się udaje. Często zamiast jędrnych i aromatycznych ziemniaczków czasami wychodzi rozgotowana, rozwodniona masa. Na szczęście istnieje kilka domowych metod, dzięki którym można tego uniknąć. Przeczytaj.
- Jak gotować młode ziemniaki?
- Te domowe triki świetnie działają na ziemniaki
- O czym jeszcze warto pamiętać?
Jak gotować młode ziemniaki?
Ziemniaki wykopywane na początku sezonu są znacznie wilgotniejsze niż ich późniejsze odpowiedniki. Młode sztuki nie mają bowiem zgromadzonej zbyt dużej ilości skrobi. Po wilgotnej wiośnie bulwy mogą też chłonąć znacznie więcej wody z gleby, co wpływa na ich strukturę. Odmiana ziemniaków także ma znaczenie. Jedne są bardziej zwarte, z kolei inne po krótkim gotowaniu niemal… rozpadają się w palcach.
Jak gotować młode ziemniaki, żeby były jędrne, aromatyczne i pełne smaku? Kluczowy jest sposób ich przygotowania.
- Ziemniaki najlepiej gotować w osolonej wodzie, bez przykrycia. Dzięki temu ulotni się nadmiar pary wodnej.
- W zależności od wielkości ziemniaków, czas gotowania powinien wynosić około 15-20 minut.
- Gdy ziemniaki zrobią się miękkie (ale nie rozpadające się), natychmiast je odcedź i pozostaw chwilę w ciepłym garnku, aby odparowały. Dzięki temu unikniesz efektu „rozmytej papki”.
Te domowe triki świetnie działają na ziemniaki
Nie tylko sól ma największy wpływ na wyrazistość ziemniaków. Doskonały efekt może dać dodanie np. niewielkiej ilości mleka do wody – najlepiej podczas gotowania. Ten prosty trik sprawi, że struktura ziemniaków się poprawi. W dodatku tak zapobiec można ich szklistej konsystencji.
Jest jeszcze inny sekret ziemniaków, mianowicie masło. Wystarczy dodać je zaraz po ugotowaniu, aby nadać bulwom jedwabiste wykończenie i wzbogacić ich smak. Dla wzmocnienia aromatu na ostatnie minuty gotowania dorzuć do garnka gałązkę koperku. Dzięki temu prostemu dodatkowi ziemniaki zyskają przyjemny aromat i rustykalny charakter.
Dlaczego jeszcze warto pamiętać o dodatkach, takich jak sól, koperek czy mleko?
- Koperek – wrzucony do wody tuż przed końcem gotowania odda ziemniakom swój świeży zapach, nie dominując delikatnego smaku bulw.
- Mleko – dodane w niewielkiej ilości zadziała niemal jak naturalny utrwalacz tekstury. Ziemniaki zrobią się kremowe, ale zachowają jędrność.
- Sól – warto dodać ją na początku gotowania, jeszcze do zimnej wody. Tylko wtedy ziemniaki wchłoną ją równomiernie i nie będą mdłe.

O czym jeszcze warto pamiętać?
Młode ziemniaki można nie tylko gotować – ich potencjał kulinarny sięga znacznie dalej.
- Pieczenie w piekarniku – po lekkim obgotowaniu lekko je rozgnieć i zapiecz w piekarniku z ziołami i czosnkiem. Zyskają wówczas chrupiącą skórkę i maślany środek.
- Pieczenie na parze – to sposób, który pozwoli ci zachować maksimum smaku i wartości odżywczych ziemniaków. Jednocześnie nie sprawi, że ziemniaki będą mokre i pozbawione struktury.
- Gotowanie na ruszcie nad wrzątkiem – taka metoda sprawdza się w przypadku delikatnych, bardzo młodych ziemniaków.
Jeśli szukasz alternatywy dla masła, znakomicie sprawdzi się oliwa z oliwek – zwłaszcza z dodatkiem rozmarynu lub tymianku. Taki prosty zabieg sprawi, że nawet zwykłe ziemniaki staną się kulinarnym hitem w twojej kuchni. Pomyśl też o zaserwowaniu ich z twarożkiem lub kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Młode ziemniaki świetnie chłoną aromaty, dlatego nawet proste dodatki… czynią cuda.
Sprawdź też: Ten trik z widelcem odmieni twoje gotowanie na zawsze!