Nie każdy miód jest zdrowy – te powinieneś omijać szerokim łukiem

Naturalny miód ma doskonały smak i może skutecznie wspierać nasze zdrowie. To produkt o dużej wartości, zawierający cenne składniki odżywcze. Dzięki niemu możemy m.in. wzmocnić naszą odporność i wspomóc prawidłowe działanie całego organizmu. Problem polega jednak na tym, że nie każdy miód ma te właściwości. Niektóre są bowiem zupełnie bez wartości. Dowiedz się, które miody w sklepach lepiej omijać z daleka.
- Rodzaje miodów: Jak wybrać najlepszy?
- Jak rozpoznać prawdziwy miód w sklepie?
- Jak odróżnić naturalny miód od sztucznego?
Rodzaje miodów: Jak wybrać najlepszy?
Na początek warto zaznaczyć, że miód jest jednym z najbardziej pożądanych produktów pochodzenia naturalnego. Na rynku znajdziemy ich wiele, ponieważ pszczoły zbierają nektar lub spadź z różnych roślin. To właśnie konkretne rośliny decydują o smaku, aromacie, barwie i właściwościach zdrowotnych miodu.
Pod względem pochodzenia miody można sklasyfikować jako:
- Nektarowe (kwiatowe) – produkowane są z nektaru kwiatów różnych roślin. Ich smak i działanie różnią się w zależności od dominującej rośliny.
- Akacjowy – bardzo jasny, niemalże przezroczysty, łagodny i słodki. Długo zachowuje płynną formę.
- Lipowy – jasnożółty, o intensywnym zapachu i delikatnie ostrym smaku. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie.
- Wrzosowy – ciemnobursztynowy, z galaretowatą konsystencją i wyrazistym smakiem. Posiada silne właściwości antybakteryjne i moczopędne.
- Rzepakowy – może być biały lub kremowy, o subtelnym smaku. Szybko się krystalizuje i wspomaga regenerację wątroby oraz serca.
- Spadziowe – powstają z wydzieliny mszyc i czerwców żerujących na drzewach liściastych lub iglastych.
Wybór odpowiedniego miodu zależy od gustu smakowego i oczekiwanych efektów zdrowotnych. Problem pojawia się jednak w przypadku produktów, które jedynie udają prawdziwy miód. Niestety, w sklepach można znaleźć ich całkiem dużo.
Jak rozpoznać prawdziwy miód w sklepie?
Wybór odpowiedniego miodu nie jest łatwy. Przeglądając ofertę sklepową, niektórzy kierują się jedynie ceną, zamiast zwracać uwagę na jakość i skład. Zazwyczaj w przypadku miodu niska cena oznacza… niską jakość.
Sztuczny miód jedynie imituje prawdziwy. Nie posiada jednak ani żadnych wartości odżywczych, ani właściwości zdrowotnych. Jest wytwarzany przemysłowo – zazwyczaj z syropów cukrowych i aromatów, co powoduje, że nie ma nic wspólnego z naturalnym produktem pszczelim.
- Naturalny miód zawiera wiele witamin i antyoksydantów wspierających zdrowie. Sztuczny miód składa się głównie z cukrów prostych. Jego spożycie to po prostu jedzenie… samego cukru.
- Sztuczny miód nie ma działania przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego ani wzmacniającego, jak prawdziwy. Dostarcza tylko pustych kalorii.
- Aby polepszyć wygląd i smak, do sztucznych miodów dodaje się chemikalia, takie jak barwniki, konserwanty i aromaty.
Producenci, starając się oszukać konsumentów, często mieszają naturalny miód z syropem glukozowo-fruktozowym. Ten „magiczny trik” ma sprawić, że nabywca pomyśli, iż spożywa zdrowy produkt. To nieuczciwa praktyka, która szkodzi zarówno nam – konsumentom – jak i pszczelarzom.
Sprawdź też: Jak rozpuścić miód, żeby był płynny?

Jak odróżnić naturalny miód od sztucznego?
Rozróżnienie pomiędzy naturalnym miodem a sztucznym może być znacznym wyzwaniem. Niektórzy w ogóle nie wiedzą, jak rozpoznać autentyczny produkt pszczeli. Na szczęście istnieją efektywne metody, dzięki którym unikniesz pomyłki.
Podczas zakupów zwracaj uwagę na źródło produktu. Najlepiej wybieraj miody z Polski, które w składzie nie zawierają sztucznych dodatków, barwników czy konserwantów.
Jeżeli nadal masz wątpliwości co do składu, kupuj miód bezpośrednio od lokalnych pszczelarzy. Jak rozpoznać, że miód od nich jest naturalny i wartościowy? To łatwe! Wystarczy wlać trochę miodu do szklanki z wodą. Jeśli szybko się rozpuści, to najprawdopodobniej jest to produkt sztuczny – prawdziwy miód opada na dno.