Ten miód jest okropny - Polacy dalej kupują

Naturalny miód doskonale smakuje. Może też skutecznie wspierać nasze zdrowie. To niezwykle wartościowy produkt, który zawiera cenne substancje odżywcze. Dzięki niemu możemy m.in. wzmocnić nasz układ odpornościowy i wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Problem jest jednak taki, że nie każdy miód to potrafi. Część z nich jest bowiem… kompletnie bezwartościowa. Sprawdź, jaki miód w sklepach lepiej omijać szerokim łukiem.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie są kluczowe różnice między miodami?
Zacznijmy od tego, że miód jest jednym z najbardziej cenionych produktów naturalnych. Na rynku mamy ich sporo do wyboru, dlatego że różne są rośliny, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź. To właśnie poszczególne rośliny mają wpływ na smak, zapach, kolor i właściwości zdrowotne miodu.
Ze względu na pochodzenie miody możemy podzielić na:
- Nektarowe (kwiatowe) – powstają z nektaru kwiatów rozmaitych roślin. Ich smak i właściwości różnią się w zależności od rośliny, która jest dominująca.
- Akacjowy – bardzo jasny, prawie bezbarwny, łagodny i słodki. Długo pozostaje płynny.
- Lipowy – jasnożółty, intensywnie pachnący i delikatnie ostry w smaku. Wykazuje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne.
- Wrzosowy – ciemnobursztynowy, o galaretowatej konsystencji i intensywnym smaku. Wyróżnia się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i moczopędnymi.
- Rzepakowy – może być biały lub kremowy, o delikatnym smaku. Miód ten szybko się krystalizuje i wspiera regenerację wątroby oraz serca.
- Spadziowe – wytwarza się je z wydzieliny mszyc i czerwców żerujących na drzewach liściastych lub iglastych.
Wybór odpowiedniego miodu zależy od preferencji smakowych i oczekiwanych korzyści zdrowotnych. Problem pojawia się jednak w przypadku produktów, które jedynie… imitują prawdziwy miód. Niestety, w sklepach można spotkać ich całkiem sporo.
Jaki jest najgorszy miód?
Wybór odpowiedniego miodu nie jest prosty. Buszując po sklepie, niektórzy kierują się wyłącznie ceną, zamiast zwracać uwagę na jakość i skład. W przypadku miodu zwykle jest tak, że jego niska cena oznacza… niską jakość.
Sztuczny miód jedynie udaje prawdziwy. Nie ma jednak ani żadnych wartości odżywczych, ani właściwości zdrowotnych. Produkowany jest przemysłowo – zwykle z syropów cukrowych i aromatów, co sprawia, że nie ma zupełnie nic wspólnego z naturalnym produktem pszczelim.
- Naturalny miód zawiera mnóstwo witamin i antyoksydantów wspierających zdrowie. Sztuczny miód składa się głównie z cukrów prostych. Jego spożywanie to po prostu jedzenie… czystego cukru.
- Sztuczny miód nie działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco, jak prawdziwy. Dostarcza jenie pustych kalorii.
- Aby poprawić wygląd i smak, do sztucznych miodów dodaje się substancje chemiczne, takie jak barwniki, konserwanty i aromaty.
Producenci, próbując oszukać konsumentów, często mieszają naturalny miód z syropem glukozowo-fruktozowym. Właśnie ten „magiczny trik” ma sprawić, aby kupujący pomyślał, że spożywa zdrowy produkt. To nieuczciwa praktyka, która szkodzi zarówno nam – konsumentom – jak i pszczelarzom.
Sprawdź też: Jak rozpuścić miód, żeby był płynny?

Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Odróżnienie naturalnego miodu od sztucznego może być sporym wyzwaniem. Niektórzy kompletnie nie wiedzą, po czym rozpoznać prawdziwy produkt pszczeli. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby, dzięki którym nie popełnisz błędu.
Podczas zakupów zwracaj uwagę na pochodzenie produktu. Najlepiej wybieraj miody z Polski, które w składzie nie mają sztucznych dodatków, barwników czy konserwantów.
Jeśli wciąż masz wątpliwości co do składu, kupuj miód bezpośrednio od lokalnych pszczelarzy. Po czym poznać, że miód od nich jest naturalny i wartościowy? To proste! Wystarczy wlać odrobinę miodu do szklanki z wodą. Jeśli szybko się rozpuści, najprawdopodobniej jest to produkt sztuczny – prawdziwy miód opada na dno.