Ten jeden błąd sprawia, że ogórki kiszone mają dziury w środku!

Kiszenie ogórków od pokoleń wpisuje się w polską kuchnię. Choć wydaje się proste, efekty bywają zaskakujące – niestety, nie zawsze pozytywnie. Czasami po kilku dniach z nadzieją zaglądamy do słoika, aby wyjąć idealnie chrupiące kiszonki. Tymczasem okazuje się, że ogórki są puste w środku, a ich konsystencja budzi co najmniej... mieszane uczucia. Dlaczego tak się dzieje i jak można temu zapobiec? Przeczytaj.
- Nie każdy ogórek nadaje się do kiszenia
- Jak unikać najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?
- Idealne kiszonki – jak o nie zadbać?
Nie każdy ogórek nadaje się do kiszenia
Najczęstszą przyczyną pustych ogórków jest zbyt gwałtownie przebiegający proces fermentacji. Wewnętrzne tkanki warzywa rozpadają się szybciej niż zewnętrzna skórka, doprowadzając do powstawania charakterystycznych pustych przestrzeni. To efekt niewłaściwego balansu procesu kiszenia ogórków, który wymaga ogromnej precyzji. Wystarczy jeden mały, pozornie niewinny błąd, aby kiszonki straciły swój urok.
Jednym z najczęstszych i najbardziej szkodliwych błędów jest użycie zbyt ciepłej wody do przygotowania solanki. Może się wydawać, że przyspieszenie procesu fermentacji będzie korzystne dla kiszonek. Tymczasem nadmiar ciepła zaburza naturalne reakcje zachodzące w słoiku. Ogórki w wyniku tych zaburzeń kiszą się nierównomiernie – środek się deformuje, zanim zewnętrzna warstwa przejdzie odpowiednią przemianę. Zdecydowanie rozsądniejszym pomysłem jest używanie zimnej, przegotowanej lub przefiltrowanej wody.
Nie każdy ogórek nadaje się do kiszenia. Najlepsze są świeże, jędrne i małe ogórki z lokalnych upraw – właśnie takie sztuki powinny lądować w słoikach. Przerośnięte ogórki zwykle mają rozwinięte nasiona, co zwiększa ryzyko powstawania w nich dziur po ukiszeniu.
Sprawdź też: Najciekawsze pomysły na oryginalne przetwory z ogórków
Jak unikać najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?
Jeśli chcesz uzyskać idealnie zwarte i jędrne kiszonki, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach:
- Zadbaj o świeżość ogórków – muszą być jak najświeższe. Każdy dzień zwłoki powoduje utratę wody z ogórków, a tym samym utratę ich sprężystości.
- Dokładnie umyj ogórki – zabrudzona skórka może być potencjalnym źródłem bakterii lub pleśni, które mogą zaburzyć proces fermentacji.
- Całkowicie zanurz ogórki – muszą zostać całe przykryte solanką. Kontakt z powietrzem jest niestety prostą drogą do pojawienia się pleśni i zgnicia.
- Zadbaj o odpowiednie proporcje soli – za mało soli może przyczynić się do rozwoju złych bakterii. Jednak za dużo soli też jest złe, ponieważ może zahamować proces kiszenia.

Idealne kiszonki – jak o nie zadbać?
Chcesz mieć najpyszniejsze ogórki kiszone na świecie? Rozważ więc dodatkowe kroki, które wspomogą naturalny proces fermentacji i poprawią strukturę ogórków.
- Do słoika dodaj rośliny zawierające naturalne garbniki – np. liście chrzanu, wiśnie lub dębu. Związki te wzmacniają strukturę ogórków i opóźniają ich rozpad. W dodatku zapewniają im jędrność nawet po wielu tygodniach przechowywania.
- Dokładnie ułóż ogórki w słoiku – nie zgniataj ich, ale też nie pozwól na to, aby pływały w słoiku luzem. Równomierne ułożenie zapewni właściwy dostęp zalewy do każdego ogórka.
- Wybierz odpowiednie naczynie do kiszenia ogórków – najlepiej słoik lub glinianą beczułkę, które nie wejdą w reakcję z kwasami powstałymi w trakcie kiszenia.
- Przechowuj ogórki w dobrych warunkach – zbyt wysoka temperatura może przyspieszyć ich fermentację i spowodować niepożądane zmiany w strukturze ogórków. Najlepiej sprawdza się chłodne, zacienione miejsce. Po otwarciu trzymaj ogórki w lodówce.
Dzięki tym czterem prostym trikom będziesz cieszyć się ogórkami, które są nie tylko smaczne, ale też idealnie zwarte i soczyste w środku.
Przeczytaj również: Tego kopru nie dodawaj do ogórków – będziesz musiał je wyrzucić!