Ten dodatek sprawi, że pomidorowa będzie smakować cudownie – bez makaronu czy ryżu!

Pomidorowa to klasyk w polskiej kuchni, który od pokoleń gości na naszych stołach. Prostota przygotowania i słodkawy smak sprawiają, że Polacy uwielbiają zupę pomidorową. Najczęściej serwujemy ją z ryżem lub makaronem. Co, jeśli jednak istnieje lepszy sposób na urozmaicenie pomidorówki? Poznaj nietypowe dodatki, dzięki którym podkręcisz jej smak i wzbogacisz wartość odżywczą.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co do pomidorówki zamiast ryżu i makaronu?
Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych zup w polskiej kuchni. Bardzo często robimy ją w poniedziałek, bazując na wywarze z niedzielnego rosołu. Dla niektórych największym kulinarnym dylematem nie jest wybór między kotletem schabowym a mielonym, ale podjęcie decyzji, co dodać do pomidorówki – ryż czy makaron?
Czas odejść od schematów i przełamać pewne bariery. Okazuje się bowiem, że gęsta zupa pomidorowa może smakować znacznie lepiej z innymi, bardziej wartościowymi składnikami niż makaron bądź ryż!
Mimo że klasyczna pomidorówka smakuje doskonale, czasem warto dodać do niej składniki wzbogacające jej konsystencję i dodające wartości odżywczych. Jeśli zamiast klasycznych dodatków wybierzesz produkty bogate w błonnik i białko, twoja zupa zmieni się nie do poznania. Będzie pełnowartościowym posiłkiem, który na dłużej zapewni ci uczucie sytości.
Oto kilka propozycji, dzięki którym twoja pomidorówka nabierze nowego charakteru:
- Biała fasola – dzięki zawartości białka roślinnego i błonnika w białej fasoli zupa jest bardziej sycąca i odżywcza.
- Ciecierzyca – świetnie komponuje się z pomidorami, podkręca smak zupy i dodaje jej kremowej konsystencji.
- Kasza jaglana – delikatna, lekko orzechowa w smaku, świetnie zagęszcza zupę i dostarcza cennych minerałów.
- Kluski lane – tradycyjny dodatek, który przywołuje wspomnienia domowych obiadów u babci.
- Soczewica – nie tylko doskonale komponuje się z pomidorami, ale też dostarcza dużej ilości białka oraz żelaza.
Dzięki takim dodatkom twoja zupa pomidorowa będzie bardziej wartościowa. Nabierze również nowego, niezwykle ciekawego charakteru i smaku.
Prosty przepis na pomidorową z ciecierzycą
Zupa pomidorowa z ciecierzycą to wyśmienity wybór dla tych, którzy pragną wzbogacić swoją dietę w wartościowe składniki. Dodatek ciecierzycy pozwoli ci cieszyć się smakiem klasycznej pomidorówki w zupełnie nowej odsłonie.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 g pomidorów z puszki / passaty pomidorowej
- 400 g ciecierzycy z zalewy / 200 g suchej ciecierzycy (wcześniej namoczonej)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz pod wodą. Jeśli używasz suchej ciecierzycy, dzień wcześniej namocz ją i ugotuj przed dodaniem do zupy.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oliwie.
- Dodaj pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Zalej bulionem warzywnym.
- Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Dodaj ciecierzycę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut.
- Dopraw zupę do smaku. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę cukru.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Taka wersja pomidorowej nie tylko dłużej syci, ale też dostarcza wielu cennych składników odżywczych, które wspierają trawienie i utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Jak jeszcze urozmaicić pomidorówkę?
Jeśli chcesz wzbogacić swoją zupę pomidorową jeszcze bardziej, zawsze możesz nieco poeksperymentować z dodatkami:
- Dodaj odrobinę śmietanki kokosowej, aby nadać pomidorówce delikatnej, kremowej konsystencji.
- Wrzuć kawałeczek ostrej papryczki, jeśli chcesz podkręcić intensywność zupy (np. chili).
- Dodaj więcej warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka czy seler – nadadzą głębi smaku pomidorowej.
- Odrobina sera feta lub parmezanu sprawi, że twoja zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru.
Jak widzisz, pomidorówka wcale nie musi być nudna!
Przeczytaj też: Najciekawsze przepisy na zupę pomidorową