Ten dodatek do kawy poprawia nastrój lepiej niż cukier!

Poranek bez słodkiej kawy nie jest dla ciebie udany? W takim razie koniecznie wypróbuj ten prosty i jednocześnie niezwykle smaczny sposób. Zamiast sięgać po biały cukier, który dostarcza pustych kalorii, dodaj do filiżanki kostkę… gorzkiej czekolady. Ten prosty patent sprawi, że klasyczna mała czarna nabierze wyjątkowego charakteru i poprawi ci nastrój lepiej niż cukier. Przeczytaj.
- Jak przygotować kawę z gorzką czekoladą?
- Dlaczego warto zamienić cukier na gorzką czekoladę?
- Dodatki do kawy i… domowe kostki z gorzkiej czekolady
Jak przygotować kawę z gorzką czekoladą?
Połączenie kofeiny i gorzkiej czekolady min. 70% kakao to niesamowity zastrzyk energii dla ciała i umysłu. Zawarte w gorzkiej czekoladzie flawonoidy poprawiają krążenie i wspierają pracę serca. Z kolei kofeina świetnie pobudza, zwiększa koncentrację i dodaje sił do działania. Wypicie kawy z gorzką czekoladą o poranku to idealny sposób na rozpoczęcie dnia z uśmiechem na twarzy.
Gorzka czekolada ma duży wpływ na nastrój, o czym niewiele mówi się w kontekście pobudzenia z rana. Tabliczka o zawartości min. 70% kakao (im więcej, tym lepiej) zawiera tryptofan, który stymuluje produkcję serotoniny – to tzw. hormon szczęścia. Właśnie dlatego po kilku łykach kawy z gorzką czekoladą łatwiej o dobry humor i większą motywację. Już jedna kostka gorzkiej czekolady dostarcza magnezu, żelaza i przeciwutleniaczy, które poprawiają odporność i pomagają zwalczać stres oksydacyjny.
Jak zrobić kawę z gorzką czekoladą?
- Zaparz ulubioną czarną kawę – może być z ekspresu, kawiarki lub zalewana.
- Do gorącego napoju wrzuć 1-2 kostki gorzkiej czekolady i dokładnie zamieszaj, aż się rozpuszczą.
- Wolisz deserową wersję? Możesz dodać odrobinę mleka lub spienionej pianki.
Dlaczego warto zamienić cukier na gorzką czekoladę?
Cukier potrafi szybko poprawić nastrój. Niestety, jeszcze szybciej powoduje spadek energii i uczucie zmęczenia. Gorzka czekolada dostarcza energii stopniowo – właśnie to sprawia, że uczucie pobudzenia utrzymuje się dłużej. Dodatkowo zawarte w czekoladzie składniki skutecznie wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. To naturalne źródło endorfin, które pozytywnie wpływają na samopoczucie – bez skutków ubocznych, jak w przypadku cukru.
Warto wiedzieć, że czekolada o wysokiej zawartości kakao zawiera znacznie mniej cukru niż np. deserowa czy mleczna. Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym zdrowsza jest dana tabliczka. Przy tym znajduje się w niej również więcej cennych polifenoli – związków działających przeciwzapalnie, które m.in. pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i spowalniają procesy starzenia.

Dodatki do kawy i… domowe kostki z gorzkiej czekolady
Kawę z czekoladą urozmaicić można wieloma ciekawymi dodatkami, dzięki czemu uzyskać można za każdym razem zupełnie inny napar kofeinowy.
- Cynamon – tylko szczypta doda kawie korzennego aromatu i pomoże przyspieszyć metabolizm.
- Chili – skutecznie pobudzi zmysły i doda kawie wyjątkowego charakteru. To świetny dodatek zimą.
- Ekstrakt z wanilii – wprowadzi delikatną słodycz do kawy i sprawi, że stanie się bardziej aromatyczna.
- Naturalny olejek pomarańczowy – stworzy ciekawy kontrast z gorzką czekoladą.
Chcesz mieć zawsze pod ręką zdrowy zamiennik cukru? Przygotuj czekoladowe kostki do kawy! Wystarczy rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, wymieszać z odrobiną kakao i przelać do foremki na lód. Po zastygnięciu otrzymasz kostki, które możesz wrzucać prosto do gorącej kawy i „dosładzać” nimi ulubiony napój. Taki domowy dodatek nie tylko poprawi smak kawy, ale też wzbogaci jej aromat.
Przeczytaj również: Jak zrobić polewę z gorzkiej czekolady i mleka?