Ten cukier zrobisz sam - kawa z nim smakuje wybornie!

Daktyle w wielu kulturach od dawna stanowią ważny element diety. Ich naturalna słodycz i bogactwo wartości odżywczych sprawiają, że daktyle są doskonałą alternatywą dla m.in. białego cukru. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować cukier daktylowy w domu i sprawdź jego zastosowanie w kuchni.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zrobić cukier daktylowy w domu?
Daktyle to bogate źródło błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów – potasu, magnezu, miedzi i manganu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają trawienie. Daktyle mogą też przyczynić się do m.in. obniżenia poziomu cholesterolu. Ponadto dostarczają do organizmu cennych antyoksydantów, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Może być to znacznie lepszy wybór niż ksylitol.
Czy wiesz o tym, że z daktyli możesz zrobić cukier? Jego przygotowanie jest bardzo proste i wymaga wyłącznie suszonych daktyli oraz piekarnika. Sprawdź, jak zrobić cukier daktylowy, krok po kroku:
- Wybierz wysokiej jakości suszone daktyle bez pestek. Są zbyt suche? Namaczaj je przez kilka minut w ciepłej wodzie, aby zmiękły.
- Rozłóż daktyle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że daktyle nie nachodzą na siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 minut, aż zrobią się twarde i chrupiące.
- Po ostygnięciu zmiel daktyle na drobny proszek za pomocą blendera lub młynka do kawy.
- Przesyp powstały cukier do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w suchym miejscu.
Do czego używać cukru daktylowego?
Używanie cukru daktylowego niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatków chemicznych, co już przemawia za jego spożywaniem. Cukier daktylowy przygotowany w domu zachowuje większość składników odżywczych obecnych w daktylach – błonnik, witaminy i minerały. W porównaniu do białego cukier daktylowy ma też niski indeks glikemiczny. Może być to szczególnie korzystne dla osób dbających o prawidłowy poziom cukru we krwi.
Cukier daktylowy stosować można w wielu przepisach:
- Dodawaj go do ciast, muffinek czy chleba bananowego, aby nadać im delikatnie karmelowego posmaku.
- Używaj cukru daktylowego do słodzenia kawy czy herbaty.
- Dosypuj go do porannej owsianki, jogurtu czy naleśników, aby podbić ich smak.
- Wykorzystuj cukier daktylowy w domowych lodach czy musach owocowych.
Przeczytaj też: Ksylitol czy erytrytol – sprawdź który jest zdrowszy

Cukier daktylowy – to warto wiedzieć!
Podczas używania cukru daktylowego, pamiętaj, że nie rozpuszcza się on całkowicie w płynach. Cukier ma charakterystyczny, nieco karmelowy posmak, który zmienia smak napojów, ale i doprawionych nim potraw.
Oprócz cukru daktyle można przetworzyć na inne naturalne słodziki:
- Pasta daktylowa – czyli daktyle zmiksowane z odrobiną wody. W takiej formie tworzą gęstą pastę, która jest doskonała do słodzenia deserów czy smarowania pieczywa.
- Syrop daktylowy – aby go zrobić, wystarczy ugotować daktyle w wodzie i przecedzić płyn. Uzyskasz słodki syrop, który świetnie sprawdza się jako np. polewa do naleśników.
Uwaga!
Cukier, pastę czy syrop daktylowy przygotowuj w mniejszych ilościach. Dzięki temu zawsze będą świeże, a ty unikniesz marnowania produktów.