Tego kopru nie dodawaj do ogórków - będziesz musiał je wyrzucić!

Ogórki małosolne powinny być chrupiące, lekko kwaśne i aromatyczne. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu, na kanapki lub przekąska w upalne dni. Niektórym wydaje się, że ciężko zepsuć przepis na ogórki – aby je przygotować, wystarczy czosnek, chrzan, woda z solą i koper. Jednak ten ostatni składnik może zadecydować o sukcesie lub… porażce przetworów. Sprawdź, który koper do ogórków jest najlepszy.
- Ten koper warto dodawać do ogórków
- Koper do kiszenia – kiedy i jak zbierać?
- Świeżość kopru – jak sprawdzić, zanim dodasz do ogórków?
Ten koper warto dodawać do ogórków
Przygotowując ogórki do słoików, wiele osób sięga po to, co ma pod ręką. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje kopru nadają się do kiszonek w słoikach. Szczególnie niebezpieczny jest koper włoski, którego intensywny, anyżowy aromat zakłóca klasyczny smak ogórków. Poza tym koper włoski nie ma właściwości antybakteryjnych, które są najważniejsze w procesie fermentacji. Zamiast aromatycznych ogórków małosolnych, po dodaniu kopru włoskiego może wyjść ci słoik… brzydko pachnącej papki.
Który koper będzie więc najlepszy do ogórków zarówno małosolnych, jak i kiszonych? Najlepiej użyć dojrzałych łodyg kopru z baldachami – charakterystycznymi, żółtymi kwiatami. Właśnie taki koper nada ogórkom głęboki, intensywny smak i przy okazji zadziała konserwująco.
Baldachy należące do dojrzałych łodyg kopru wydzielają olejki eteryczne, które poprawiają smak i wspierają proces naturalnej fermentacji ogórków. Dlatego młody, delikatny koper, który często dodaje się do ziemniaków czy zup, nie nadaje się do ogórków. Dlaczego? Głównie dlatego, że jest zbyt łagodny i nie ma tak silnego zapachu czy właściwości ochronnych.
Koper do kiszenia – kiedy i jak zbierać?
Najlepszy czas na zbieranie kopru z baldachami to późna wiosna i początek lata – tuż przed pełnym rozkwitnięciem się kwiatów. W tym okresie koper ma najwięcej aromatu, natomiast kwiaty są zwarte i soczyste.
Planujesz przygotowywać ogórki także po sezonie? Zbierz ich więcej i postaraj się zamrozić w całości. Posiekany koper błyskawicznie traci smak – poza tym robi się wodnisty i nieprzyjemny w strukturze. Mrożąc baldachy w całości, zachowasz ich intensywny zapach na dłużej, a ogórki będą tak samo pyszne, jak latem.
Ogórki małosolne przyrządzać można poza sezonem. Dzięki mrożeniu możesz przez cały rok zyskać dostęp do kopru z baldachami. Po zbiorach dokładnie umyj go, osusz i w całości włóż do zamrażarki. Najlepiej schowaj koper do woreczków próżniowych lub szczelnych pojemników, aby zachował swoje właściwości smakowe i aromatyczne. Unikaj używania suszonego kopru, który jest zbyt delikatny i nie zapewni ogórkom ani odpowiedniego aromatu, ani ochrony przed zepsuciem.
Przeczytaj też: Najciekawsze przepisy na potrawy z ogórkiem

Świeżość kopru – jak sprawdzić, zanim dodasz do ogórków?
Zanim wrzucisz koper do słoika, upewnij się, że nadal jest świeży i aromatyczny – zwłaszcza gdy chcesz użyć zamrożonego jakiś czas temu kopru. Jaki powinien być?
- Przede wszystkim powąchaj koper. Musi on mieć intensywny, charakterystyczny zapach, bez oznak stęchlizny.
- Kwiaty kopru nie mogą być ani zbyt rozwinięte, ani zwiędnięte.
- Gdy dotkniesz łodygi, powinna być sprężysta – nie może się łamać.
Masz wątpliwości co do jakości kopru? Lepiej nie dodawaj go do słoików. W takim przypadku znacznie lepszy może okazać się jego brak – przynajmniej masz pewność, że nie zrujnuje twojej pracy. Do zalewy dodaj też odrobinę liści chrzanu lub porzeczki – mają właściwości wspierające fermentację i pomagają zachować chrupkość ogórków. Dzięki nim górki na dłużej pozostaną świeże i jędrne.