Te błędy niszczą smak herbaty – sprawdź, czy ich nie popełniasz

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej smak zależy od wielu czynników, m.in. temperatury czy wody. Wielu z nas wciąż nieświadomie popełnia błędy, które psują aromat i właściwości herbaty. Sprawdź, czy nie należysz do tej grupy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Używanie wody złej jakości
Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest używanie twardej lub chlorowanej wody z kranu. Dobrej jakości herbata powinna zostać zalana miękką, filtrowaną lub źródlaną wodą. Chlor i inne zanieczyszczenia znacząco zmieniają smak herbaty, nadając jej nieprzyjemny posmak.
Za wysoka lub za niska temperatura wody
Każda herbata wymaga innej temperatury parzenia. Użycie wrzątku do herbaty zielonej czy białej może sprawić, że zrobi się gorzka. Tak wyglądają orientacyjne temperatury dla różnych rodzajów herbat:
- Ziołowa herbata: 100°C
- Czarna herbata: 90-100°C
- Biała herbata: 75-85°C
- Zielona herbata: 70-80°C
Sprawdź też: Jak przyrządzić matcha latte?
Zbyt długie lub zbyt krótkie parzenie
Na intensywność smaku herbaty wpływa czas jej parzenia. Jeśli parzymy herbatę za długo, może zrobić się gorzka. Jeśli będziemy parzyć herbatę za krótko, w pełni nie rozwinie swojego aromatu. Oto przybliżone czasy parzenia różnych rodzajów herbat:
- Ziołowa herbata: 5-10 minut
- Czarna herbata: 3-5 minut
- Biała herbata: 3-5 minut
- Zielona herbata: 2-3 minuty
Nieodpowiednia ilość suszu
Nadmierna ilość suszu sprawia, że herbata jest zbyt intensywna w smaku. Z kolei zbyt mała ilość liści nie pozwoli w pełni go wydobyć. Standardowa proporcja to jedna łyżeczka suszu (ok. 2 g) na 200-250 ml wody. Należy jednak dostosować ilość suszu do własnych upodobań smakowych.
Używanie metalowych sit i zaparzaczy
Niektóre metalowe sita i zaparzacze mogą zepsuć smak herbaty, zwłaszcza gdy są wykonane z materiałów reagujących z wodą. Znacznie lepszym wyborem okazują się zaparzacze ceramiczne, szklane lub bambusowe.
Dodawanie w nadmiarze cukru i innych dodatków
Dosładzanie herbaty i wrzucanie do niej różnych dodatków może pogorszyć jej smak. Cukier, miód, mleko czy syropy maskują naturalne nuty herbaty i modyfikują jej oryginalny smak. Robi to nawet często dodawana do herbaty… cytryna. Wysokiej jakości herbata ma bogaty aromat, który powinno się doceniać bez dodatków.

Nieprawidłowe przechowywanie herbaty
Herbata chłonie zapachy otoczenia, w związku z czym nie powinno się jej przechowywać w pobliżu kawy i przypraw. Nie można jej też trzymać w wilgotnych miejscach, ponieważ może się zepsuć. Staraj się też nie chować herbaty w nasłonecznionych częściach domu – światło degraduje jej aromat i smak. Najlepiej trzymać herbatę w szczelnym, suchym miejscu, np. w nieprzezroczystym pojemniku.
O jakich zasadach warto pamiętać?
- Nie używaj nieświeżych liści do parzenia – herbata traci smak i aromat, gdy jest długo przechowywana lub źle zabezpieczona.
- Nie chowaj herbaty w metalowym pojemniku bez powłoki ochronnej – mogą nadawać herbacie metaliczny posmak.
- Filtruj fusy – jeśli tego nie zrobisz, liście w naparze będą parzyć się dalej, a herbata zrobi się gorzka.
- Nie korzystaj z brudnego czajnika lub kubka – osady i stare fusy mogą zmienić smak świeżej herbaty.
- Nie mieszaj różnych herbat – niektóre smaki kompletnie się ze sobą nie komponują i mogą tworzyć bardzo niesmaczne połączenia.
- Nie chłódź herbaty zbyt szybko – gwałtowne schłodzenie herbaty np. lodem może pogorszyć jakość i smak naparu.