Ten składnik całkowicie zmienia smak jajecznicy. Stosują go szefowie kuchni

Jajecznica na maśle jest niesamowicie kremowa i aromatyczna. Niestety, niekoniecznie… najzdrowsza. Masło ma niską temperaturę dymienia, przez co łatwo się przypala i negatywnie wpływa na jakość potrawy. Aby cieszyć się smaczną i zdrową jajecznicą, warto rozważyć inne rodzaje tłuszczów. Zdziwisz się, jak bardzo mogą odmienić smak dania.
Z tego artykułu dowiesz się:
Masło nie jest dobre – więc co innego wybrać?
Masło zawiera cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy A, D i E. Najlepiej jednak spożywać je na zimno, np. do smarowania pieczywa. Niska temperatura dymienia masła (135°C) powoduje szybkie spalanie i rozpad tłuszczu na szkodliwe związki. Nie tylko pogarsza to smak, ale i obniża wartość odżywczą posiłku – takiego jak jajecznica.
Do usmażenia jajecznicy lepiej sięgnąć po zdrowsze alternatywy, np. tłuszcze o wyższej temperaturze dymienia. Aby uniknąć przypalenia potrawy, postaw na tłuszcze, których temperatura dymienia przekracza 170°C.
- Olej z awokado (270°C) – to jeden z najzdrowszych wyborów do smażenia jajek.
- Olej rzepakowy (240°C) – ma wysoką temperaturę dymienia i neutralny smak.
- Masło klarowane (200°C) – wyróżnia je delikatny, maślany smak.
- Smalec rafinowany (218°C) – jest stabilny termicznie i daje przyjemny posmak.
- Olej kokosowy (205°C) – smakuje neutralnie i stanowi dobrą opcję dla wegan.
- Oliwa extra vergine (190°C) – ma delikatny smak, ale nie można jej przegrzewać.
Przeczytaj też: Stosowanie tego oleju do smażenia to największy błąd
A gdyby tak usmażyć jajko bez tłuszczu?
Nie potrafisz zrezygnować z maślanego aromatu, jednak nie masz dostępu do masła klarowanego? Możesz smażyć jajecznicę na maśle, ale na wolnym ogniu. Dłuższe gotowanie zminimalizuje ryzyko przypalenia i pozwoli cieszyć się smakiem masła bez jego degradacji termicznej.
Pamiętaj o tym, że nie każdy może pozwolić sobie na smażoną jajecznicę – zwłaszcza osoby z problemami trawiennymi. Alternatywą dla nich może być jajecznica przygotowana bez tłuszczu. Do jej usmażenia wystarczy patelnia z nieprzywierającą powłoką i odrobina wody.
- Na patelnię wlej 2-3 łyżki wody i zagotuj.
- Dodaj roztrzepane jajka i delikatnie mieszaj.
- Poczekaj, aż jajecznica się zetnie. Uważaj, aby jej nie przypalić.
Dzięki tej metodzie jajecznica będzie lekkostrawna. Woda na patelni zapobiegnie przywieraniu i przypalaniu się dania.

Sekret idealnej jajecznicy tkwi nie tylko w tłuszczu
Wiele osób uważa, że kluczem do pysznej jajecznicy jest masło. Tymczasem to nieprawda. Okazuje się, że sekretem doskonałego dania jest… roztrzepanie jajek przed smażeniem. Użycie trzepaczki pozwoli napowietrzyć masę, dzięki czemu jajecznica zrobi się puszysta.
Nie warto też solić jajek na początku smażenia. Sól wyciąga bowiem wilgoć i może zmienić teksturę jajecznicy. Czego jeszcze lepiej nie robić? Unikaj dolewania mleka, śmietany i świeżych warzyw. Takie dodatki mogą sprawić, że jajecznica zrobi się wodnista.
Stosując powyższe wskazówki, przygotujesz idealnie kremową jajecznicę – niezależnie od tego, na jakim tłuszczu ją usmażysz.