Ta sałatka udowadnia, że nie trzeba wiele by zjeść zdrowo i smacznie

W codziennej diecie ogromną rolę dla naszego zdrowia odgrywają warzywa. Codziennie powinniśmy jeść min. 400 g warzyw. Surówki i sałatki do obiadu jeden z lepszych sposobów na zwiększenie spożywania warzyw. Jednak nie musisz długo kombinować, aby zrobić dodatek idealny, taki jak poniższa sałatka.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zdrowo, smacznie, pracochłonnie?
Zdrowo i smacznie – takimi przymiotnikami powinniśmy się kierować, robiąc posiłki dla siebie i całej rodziny. Pomimo wciąż obecnego mitu, że zdrowo znaczy drogo i pracochłonnie, udowodnimy, że jest to nieprawda.
Takim świetnym sposobem na zwiększenie zdrowotności naszego codziennego menu, jest przede wszystkim spożywanie warzyw. Zalecenia sugerują, że każdego dnia w naszej diecie powinno znaleźć się minimum 400 g tych wartościowych produktów, szczególnie w formie świeżej. Dodając surówkę do obiadu, możemy zapewnić sobie już połowę tej ilości! Do tego pyszny sos i mamy połączenie zdrowe i smaczne.
W prezentowanej poniżej sałatce wykorzystasz 2 popularne warzywa, a sos zrobisz tylko z dwóch składników! Czy da się prościej? Nie sądzę.
Sałatka z dwóch składników i sos z dwóch składników
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 pomidory duże
- 3 łyżki majonezu light
- Skórka otarta z połowy limonki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Limonkę dokładnie wyszoruj i sparz. Zetrzyj z niej skórkę.
- Kapustę pekińską drobno poszatkuj.
- Pomidora umyj i pokrój w większą kostkę.
- W miseczce wymieszaj majonez z otartą skórką limonki, solą i pieprzem.
- Wymieszaj pomidory z kapustą, dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

Dlaczego warto włączyć taką sałatkę do diety?
Na szczególną uwagę zasługują pomidory, które w świetle nauki klasyfikowane są jako owoce. Należą bowiem do rodzaju psianka, tej samej z resztą co np. melon pepino, który jest również owocem o słodkim zapachu i smaku.
Pomidory zostały opisane po raz pierwszy w 1544 roku przez Włocha P. Matthioli, który opisał je pod łacińską nazwą, którą przetłumaczymy jako „złote jabłka”. Później pojawiły się one w literaturze również jako „jabłka miłości”, przez co zaliczano je również do afrodyzjaków. Obecnie znana nazwa pomidor ewoluowała z opisanych w 1561 roku „pomi del Peru”, czyli „jabłek z Peru”.
Ze zdrowotnością pomidorów nie ma co dyskutować. Wynika to z faktu ilości wartości odżywczych, które wraz z pomidorami dostarczymy do diety. Jeden średni pomidor waży ok. 150 - 170 g.
100 g pomidorów dostarczy zaledwie 19 kcal, 0,9 g białka, 0,2 g tłuszczów, 4,1 g węglowodanów oraz 1,2 g błonnika – jeśli bierzemy pod uwagę wartości odżywcze. Skupiając się jednak na witaminach i składnikach mineralnych otrzymamy znacznie wiele wartości.
100 g pomidorów to:
- 23 mg witaminy C
- 0,064 mg tiaminy
- 0,042 mg ryobflawiny
- 1 mg niacyny
- 0,15 mg witaminy B6
- 39 µg folianów
- 1,22 mg witaminy E
- 7,9 µg witaminy K
- 640 µg beta-karotenu
- 9 mg wapnia
- 0,5 mg żelaza
- 8 mg magnezu
- 21 mg fosforu
- 292 mg potasu
- 8 mg sodu
- 0,26 mg cynku
Na szczególną uwagę mówiąc o pomidorach, zasługuje likopen. Ten barwnik kojarzony właśnie z czerwonymi, pomarańczowymi i żółtymi warzywami i owocami zaliczany jest do przeciwutleniaczy z grupy karotenoidów. Ma duży potencjał antyoksydacyjny, czyli wpływa na usuwanie z organizmu wolnych rodników. Tym samym odgrywa ogromną rolę w spowalnianiu procesów starzenia i w zapobieganiu procesów nowotworowych, które właśnie wolne rodniki powodują. Według badania większe spożywanie likopenu i innych karotenoidów może obniżyć ryzyko powstania m.in. nowotworu prostaty czy piersi.
Co ciekawe jeszcze więcej likopenu dostarczymy do diety, spożywając m.in. sosy pomidorowe, ketchup czy przecier, ponieważ obróbka termiczna zwiększa biodostępność likopenu z pomidorów, nie obniżając przy tym jego potencjału antyoksydacyjnego. Dlatego też może i lepiej, że pomidory zaliczamy w kuchni do warzyw i tak często właśnie w formie sosów czy ketchupu nam towarzyszą w porze obiadowej.
Źródło:
- https://smaki.pl/przepisy/szybki-przepis/10953094/z-kapusty-pekinskiej-i-pomidorow-robie-genialna-surowke-do-obiadu-sekretem-jest-sos.html
- https://dietetycy.org.pl/pomidory/