Ta kawa podbija serca Polaków! Prawdopodobnie nigdy jej nie piłeś

Czy słyszałeś o kawie, która równie dobrze może być pożywnym… śniadaniem? Ostatnio hitem w Polsce jest niezwykły sposób parzenia kawy, który pochodzi ze Szwecji – połączenie kawy z jajkiem. Sekret tego napoju tkwi nie tylko w ciekawym, oryginalnym smaku, ale też cennych właściwościach zdrowotnych. Co jeszcze niesamowitego drzemie w tym niecodziennym połączeniu jajka i kawy? Przeczytaj.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak przygotować kawę z jajkiem?
Codzienne picie kawy jest nawykiem milionów ludzi na całym świecie. Dzięki temu napojowi można skutecznie pobudzić organizm, ale też dostarczyć mu m.in. cennych antyoksydantów wspomagających pracę układu nerwowego.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że wpływ na właściwości kawy może mieć metoda jej parzenia. Doskonałym przykładem na to, jak nietypowe składniki mogą zmienić dobrze znane smaki, jest szwedzki przepis na kawę z… jajkiem. Taka kawa nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też przynosi mnóstwo cennych korzyści dla organizmu.
Jak przygotować kawę z jajkiem? Nie, nie robimy jej, jak egg coffee znanej z Wietnamu. Przygotowanie unikalnej kawy ze Szwecji polega na zmieszaniu roztrzepaniu jajka ze zmielonymi ziarnami kawy. Następnie taką mieszankę się gotuje.
W przepisie kluczowa jest obecność skorupek jaj – działają jak naturalny filtr, który usuwa niepożądane substancje. Poza tym skorupki zmniejszają kwasowość napoju. Po przefiltrowaniu uzyskujemy klarowny, gładki napar, który charakteryzuje się subtelnym aromatem i wyjątkową łagodnością.
Właściwości zdrowotne szwedzkiego kawowego „wynalazku”
Wielu smakoszy kawy uważa, że szwedzka metoda parzenia jest przełomowa. Należysz do osób, które nie piją klasycznej kawy w obawie przed intensywną goryczą? Kawa z jajkiem cię zaskoczy – smakuje bardzo delikatnie i pozostawia gorzkiego posmaku w ustach. W dodatku proces gotowania sprawi, że kawa świetnie spisze się u osób z wrażliwym żołądkiem.
Dlaczego dodanie jajka do kawy może korzystnie wpłynąć na zdrowie?
- Żółtko zawiera cenne składniki odżywcze, m.in. cholinę wspierającą prawidłowe funkcjonowanie wątroby i metabolizm tłuszczów.
- Jajka dostarczają do organizmu witamin, takich jak A, D, E, K i witaminy z grupy B. Dzięki nim można wesprzeć prawidłową pracę układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek.
- W żółtku jest luteina i zeaksantyna – naturalne antyoksydanty, które pomagają chronić komórki przed działaniem wolnych rodników.
Przeczytaj też: Zaskakujący sposób na mniejszą nerwowość niż po zwykłej kawie

Czy warto spróbować kawy z jajkiem?
Kawa sama w sobie odgrywa istotną rolę w dbaniu o zdrowie. Według licznych badań regularne jej spożywanie może m.in.:
- wspomóc detoksykację organizmu,
- poprawić koncentrację,
- pozytywnie wpłynąć na regulację enzymów wątrobowych.
Połączenie kawy z jajkiem może też zapewnić organizmowi dodatkowe wsparcie w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. To bardzo ważne zwłaszcza dla osób dbających o serce i układ krążenia.
Czy warto spróbować kawy z jajkiem według szwedzkiego przepisu? Jasne, że tak! To wyśmienita propozycja dla wszystkich kawoszy, którzy lubią eksperymentować z ukochanym napojem. Ten sposób parzenia może być również doskonałą alternatywą, jeśli tradycyjna kawa wydaje ci się zbyt gorzka lub podrażnia twój żołądek.