Opublikowano: 31.08.2024 r., 14:48
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Kurki to smaczne i pięknie prezentujące się w daniach grzyby. Dodatkowo są niezwykle bogate w wartości odżywcze. Wiele osób jednak rezygnuje z nich w swojej diecie przez konieczne ich oczyszczanie, które bywa bardzo czasochłonne. My jednak znamy triki, jak przyspieszyć ten proces.
Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne (Cantharellus cibarius), są jednym z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Charakteryzują się intensywnie żółtym kolorem i charakterystycznym owocowym zapachem, przypominającym morele.
Kurki rosną głównie w lasach liściastych i iglastych, często w grupach, na dobrze przepuszczalnych, kwaśnych glebach. Są cenione w kuchni za swój delikatny, lekko pieprzowy smak, który doskonale komponuje się w różnych potrawach, takich jak sosy, zupy czy jajecznica.
Ponadto, kurki są bogate w witaminy, minerały i błonnik, co czyni je wartościowym dodatkiem do diety.
Często jednak ich dokładnie oczyszczenie powoduje wiele trudności. Dlatego wiele osób z nich rezygnuje w swojej diecie. Na szczęście my znamy kilka sposobów jak całkowicie pozbyć się piachu i brudu z kurek.
Ten sposób wzbudza wiele kontrowersji, ale osoby, które go testują potwierdzają, że faktycznie to działa.
- Świeże kurki umieść w misce.
- Do miski z kurkami dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj z kurkami, tak aby były dokładnie opanierowane.
- Teraz wlej wodę, aż zakryje wszystkie grzyby.
- Chwilę delikatnie wymieszaj.
- Pojedynczo wyciągaj grzyby na durszlak i przepłucz pod bieżącą wodą.
Kolejny sposób również ułatwia oczyszczanie smacznych grzybów.
- W garnku doprowadź wodę do wrzenia.
- Dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aż sól się rozpuści.
- Wrzuć kurki do wody i chwilę delikatnie mieszaj.
- Odcedź na sitku.
Dla posiadaczy sprzętów w stylu Thermomixa mycie kurek również może być ułatwione.
- Do naczynia -mixa wlej 700 ml chłodnej wody.
- Do wody wsyp dużą łyżkę soli.
- Kurki wsyp do koszyczka, który jest elementem sprzętu i umieść koszyczek w naczyniu.
- Ustaw obroty na moc 6,5 na około 30 sekund.
- Wyciągnij koszyczek z kurkami i odstaw do odsączenia.
Gotowe!