Smażenie jajek bez grama tłuszczu? Wystarczy ogórek. Efekt cię zaskoczy

Dla wielu osób na śniadanie nie może zabraknąć jajek. Najczęściej podajemy je w wersji smażonej na maśle, które wydobywa smak jaj i nadaje im kremowej konsystencji. Niestety, masło bywa problematyczne dla osób dbających o linię. Czy istnieje inny sposób, aby usmażyć jajecznicę bez tłuszczu, jednocześnie ciesząc się jej pysznym smakiem? Okazuje się, że tak – pomoże zwykły zielony ogórek.
- Dlaczego warto regularnie jeść jajka?
- Jak usmażyć jajko z pomocą… ogórka?
- Co warto wiedzieć o smażeniu i jedzeniu jajek?
Dlaczego warto regularnie jeść jajka?
Jajka to niezwykle wartościowe produkty. Dzięki nim można dostarczyć do organizmu sporo pełnowartościowego białka, które wspiera budowę mięśni, regenerację komórek i utrzymanie sytości. W jajkach znajdują się również:
- Witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B.
- Substancje mineralne, takie jak wapń, żelazo, cynk i selen.
Dzięki wszystkim tym składnikom jajka doskonale wspierają odporność, układ nerwowy, krążenie i prawidłową pracę hormonów. Co więcej, obecne w żółtku luteina i zeaksantyna pomagają dbać o wzrok, natomiast cholina skutecznie wspiera pamięć.
Jedno jajko to zaledwie około 70-80 kcal – w zależności od wielkości. Niski indeks glikemiczny sprawia, że to doskonały wybór dla osób:
- odchudzających się,
- z insulinoopornością,
- z cukrzycą.
Uwaga! To mit, że jajka są wrogiem zdrowego serca! Choć zawierają cholesterol, to obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe równoważą jego działanie.
Jak usmażyć jajko z pomocą… ogórka?
Zamiast sięgać po masło czy olej, spróbuj wykorzystać zwykły zielony ogórek. Przetnij go, po czym równomiernie natrzyj nim porządnie rozgrzaną patelnię. Następnie wbij jajko i poczekaj, aż zacznie się ścinać. Osoby, które korzystają z tego nietypowego triku, zauważają, że jajko wbrew pozorom nie przywiera do powierzchni. Dzięki ogórkowi jajko nie rozpływa się po patelni, ale też trzyma swój pierwotny kształt. Cała potrawa nabiera również lekko świeżego aromatu.
Powyższa metoda nie ma za zadanie całkowicie zastąpić tradycyjnego smażenia. To jedynie kulinarny trik udowadniający, że w kuchni można znaleźć ciekawe alternatywy. Warto pamiętać, że efekt smażenia jajek na ogórku zależy jednak nie tylko od ilości soku lub czasu smażenia, ale przede wszystkim od jakości patelni. Zdecydowanie najlepsza będzie patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Co warto wiedzieć o smażeniu i jedzeniu jajek?
Smażenie bez tłuszczu, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku czy przygotowanie w koszulkach – każda metoda wydobywa z jajek zupełnie inny smak i wyraz.
- Pieczone jajka doskonale sprawdzają się jako m.in. baza do zapiekanek.
- Jajka gotowane na miękko pozwalają uzyskać pyszne, kremowe żółtko pełne wartości odżywczych.
- Jajka w koszulkach, zwłaszcza z odrobiną octu, stanowią zdrowszą alternatywę dla smażonych.
Kulinarne triki nie tylko urozmaicają codzienny jadłospis, ale też pozwalają dostosować sposób przyrządzania jajek do indywidualnych potrzeb zdrowotnych. To, jak je przygotowujemy, wpływa na lepsze lub gorsze trawienie. Jaja gotowane na twardo są sycące, jednak bywają ciężkostrawne. Na miękko są łatwiejsze do przyswojenia przez organizm. Z kolei smażone bez tłuszczu będą świetnym rozwiązaniem dla osób chcących zredukować ilość kalorii w potrawach.
Ile jajek dziennie można bezpiecznie jeść? Uważa się, że 1-2 dziennie to optymalna ilość. Wiele zależy jednak od m.in. wieku, aktywności fizycznej czy zapotrzebowania kalorycznego. Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie większa ilość nie powinna być problemem – oczywiście o ile dieta jest prawidłowo zbilansowana.
Przeczytaj również: Twoje jajka zawsze pękają? Ten prosty trik sprawi, że przestaną!