Smażę pieczarki tylko w ten sposób - nie puszczają wody i doskonale smakują

Pieczarki to uniwersalne i popularne grzyby, które często goszczą w polskich kuchniach. Trafiają do naszych sosów, zup i dań jednogarnkowych. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przyrządzić, aby smakowały wyśmienicie i elegancko prezentowały się na talerzu. Sprawdź, jak przyrządzać pieczarki, aby stały się nie tylko pysznym dodatkiem do dań, ale też efektowną przekąską na różne okazje.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak usmażyć pieczarki, aby smakowały doskonale?
Zamiast kroić pieczarki w plasterki, zostaw je w całości. Dzięki temu zachowają więcej smaku i nie będą wypuszczać nadmiaru wody podczas smażenia. Wysoka temperatura i odpowiednie przyprawy dodane do pieczarek sprawią, że grzyby nie uduszą się we własnym soku, ale intensywnie się usmażą, chłonąc aromaty przypraw.
Warto też przygotować glazurę, która wydobędzie niesamowity smak i zapach pieczarek. Możesz zrobić np. miodowo-balsamiczną glazurę – pieczarki w takiej odsłonie są zachwycające! Połączenie słodyczy miodu z kwaskowatym octem balsamicznym znakomicie podkreśla ziemisty smak pieczarek. W procesie redukcji obu składników powstanie gęsta, błyszczącą powłoka, która szczelnie otuli pieczarki. W efekcie ich skórka będzie przyjemnie chrupać.
Aby podbić smak pieczarek, możesz też pokusić się o drobne modyfikacje. Odrobina sosu sojowego doda grzybom wytrawności, świeży czosnek pikantnej głębi, a rozmaryn leśnego aromatu. Dla miłośników ostrzejszych akcentów świetnie sprawdzi się wersja z dodatkiem płatków chili.
Pieczarki w glazurze – prosty przepis
Masz ochotę na naprawdę pyszne, chrupiące pieczarki, które nie są przesiąknięte wodą? Oto przepis, który powinien perfekcyjnie odtworzyć nawet amator gotowania.
Składniki:
- 600 g małych pieczarek
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie oczyść, ale ich nie krój – pozostaw w całości. Możesz ewentualnie lekko podciąć nóżki, jeśli są zbyt długie.
- Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć pieczarki i smaż na mocnym ogniu, potrząsając naczyniem.
- Kiedy pieczarki zaczną się rumienić, dodaj ocet balsamiczny i miód. Zmniejsz ogień.
- Gotuj kilka minut, mieszając, aż zredukuje się płyn. Powinna powstać gęsta, ciemna glazura. Dopraw ją solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp pieczarki świeżą natką pietruszki.
Przygotowane w ten sposób pieczarki świetnie pasują do m.in. mięs z grilla, zwłaszcza karkówki i kiełbasy. Wyśmienicie sprawdzą się też z pieczonym kurczakiem, kotletami warzywnymi, wegańskimi daniami jednogarnkowymi, rybami na parze lub w piekarniku czy chrupiącym pieczywem. Pieczarki w glazurze możesz podawać też w formie małych przekąsek na różne okazje.

Warto pamiętać o tych trikach – pieczarki będą pyszniejsze!
Zależy ci na intensywniejszym smaku pieczarek? Przed usmażeniem możesz zamarynować pieczarki na ok. 30 minut w mieszance miodu, octu i ziół. Nie masz miodu? Możesz użyć syropu klonowego lub daktylowego – smak będzie równie ciekawy.
Unikaj smażenia pieczarek na małym ogniu – grzyby puszczą zbyt dużo wody i zaczną się gotować, a nie smażyć. Po usmażeniu możesz dodać do pieczarek odrobinę parmezanu lub pokruszonego sera feta. Będą smakować obłędnie!
Przeczytaj też: Jak ugotować pieczarki?