Zrób to, zanim wrzucisz pieczarki na patelnię – efekt Cię zachwyci!

Pieczarki to wszechstronne i znane grzyby, które często znajdują miejsce w polskich kuchniach. Dodajemy je do sosów, zup oraz potraw jednogarnkowych. Ważne jest jednak, aby umieć je przygotować, by były smaczne i ładnie wyglądały na talerzu. Dowiedz się, jak przyrządzać pieczarki, by były nie tylko smacznym dodatkiem do dań, ale także efektowną przekąską na różne okazje.
- Sekrety smażenia pieczarek w całości
- Chrupiące pieczarki w glazurze balsamicznej
- Sekrety smażenia pieczarek dla lepszego smaku
Sekrety smażenia pieczarek w całości
Zamiast kroić pieczarki na plasterki, pozostaw je w całości. Dzięki temu zachowają więcej smaku i nie będą wypuszczać nadmiaru wody podczas smażenia. Wysoka temperatura oraz odpowiednie przyprawy dodane do pieczarek sprawią, że grzyby nie uduszą się we własnym soku, lecz intensywnie się usmażą, pochłaniając aromaty przypraw.
Warto także przygotować glazurę, która wydobędzie niesamowity smak i zapach pieczarek. Możesz przygotować np. miodowo-balsamiczną glazurę – pieczarki w takiej wersji są zachwycające! Połączenie słodyczy miodu z kwaskowatym octem balsamicznym doskonale podkreśla ziemisty smak pieczarek. W procesie redukcji obu składników powstanie gęsta, błyszcząca powłoka, która szczelnie otuli pieczarki. W efekcie ich skórka będzie przyjemnie chrupać.
Aby podkreślić smak pieczarek, możesz również pokusić się o drobne modyfikacje. Odrobina sosu sojowego doda grzybom wytrawności, świeży czosnek pikantnej głębi, a rozmaryn leśnego aromatu. Dla miłośników ostrzejszych akcentów świetnie sprawdzi się wersja z dodatkiem płatków chili.
Chrupiące pieczarki w glazurze balsamicznej
Czy masz chęć na naprawdę smaczne, chrupiące grzyby, które nie są przepełnione wilgocią? Oto receptura, która powinna być łatwa do wykonania nawet dla początkującego kucharza.
Składniki:
- 600 g drobnych pieczarek
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść pieczarki, ale nie kroj ich – zostaw w całości. Możesz ewentualnie lekko przyciąć nóżki, jeśli są zbyt długie.
- Podgrzej masło na patelni. Dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu, potrząsając naczyniem.
- Kiedy pieczarki zaczną nabierać koloru, wlej ocet balsamiczny i miód. Zmniejsz ogień.
- Gotuj kilka minut, mieszając, aż płyn zredukuje się. Powinna powstać gęsta, ciemna glazura. Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp pieczarki świeżą natką pietruszki.
Przygotowane w ten sposób pieczarki doskonale komponują się z m.in. grillowanymi mięsami, szczególnie karkówką i kiełbasą. Świetnie pasują też do pieczonego kurczaka, kotletów warzywnych, wegańskich dań jednogarnkowych, ryb gotowanych na parze lub w piekarniku, czy chrupiącego pieczywa. Pieczarki w glazurze można również podawać jako małe przekąski na różne okazje.

Sekrety smażenia pieczarek dla lepszego smaku
Chcesz, aby pieczarki miały bardziej wyrazisty smak? Przed smażeniem możesz je zamarynować przez około 30 minut w mieszance składającej się z miodu, octu oraz ziół. Nie masz miodu? Możesz zastosować syrop klonowy albo daktylowy – smak będzie równie interesujący.
Staraj się unikać smażenia pieczarek na niskim ogniu – grzyby wypuszczą zbyt dużo płynu i zaczną się gotować zamiast smażyć. Po usmażeniu można posypać pieczarki odrobiną parmezanu lub pokruszonym serem feta. Będą smakować niesamowicie!
Przeczytaj również: Jak ugotować pieczarki?