Ser i szynka to przeżytek! Teraz królują szybkie pasty kanapkowe

Jeśli standardowo wybierasz dodatek szynki i sera do pieczywa, to pewnie czasami czujesz znudzenie i niechęć do codziennego jedzenia tego samego. Dlatego przychodzimy z pomocą! Poznaj aż 9 smacznych i szybkich past kanapkowych, które świetnie sprawdzą się jako alternatywa szynki i sera. Każda z nich bazuje na przystępnych i łatwo dostępnych składnikach, które często masz już w kuchni. Większość z nich nie zawiera mięsa, więc są idealne również dla osób, które chcą ograniczyć jego spożycie.
- Jajka, twaróg a może feta?
- Dzisiaj tuńczyk czy hummus z twistem?
- Pomarańczowa, fioletowa czy zielona? Czyli tęcza na kanapce!
Jajka, twaróg a może feta?
1. Pastę jajeczną zna każdy, ale wielu z nas o niej zapomina. Jeśli nie masz czasu na poranne gotowanie jajek, spokojnie przygotuj ją dzień wcześniej, aby rano cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem.
Składniki:
- 2 jajka na twardo
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- garść drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka rozgnieć widelcem, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Można dodać odrobinę curry lub czosnku granulowanego dla podkręcenia smaku.
2. Poniższa pasta będzie miała kolor, który przyciągnie wzrok nawet największych niejadków. Wystarczy chwila, a otrzymasz aromatyczną, głęboko pomarańczową pastę idealną do świeżego chleba.
Składniki:
- 1 czerwona papryka (może być upieczona wcześniej lub z zalewy)
- 100 g sera feta
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta papryki wędzonej lub chili
Wykonanie:
Zblenduj wszystko na gładką pastę. Jeśli chcesz, dodaj kilka orzechów włoskich dla tekstury. Świetnie pasuje do chleba razowego.
3. Awokado najbardziej kojarzy się z guacamole lub zdrowym, czekoladowym kremem, jednak w połączeniu z twarogiem i przyprawami jest idealnym dodatkiem do wytrawnego śniadania. Koniecznie musisz ją wypróbować.
Składniki:
- ½ dojrzałego awokado
- 100 g twarogu (półtłustego lub chudego)
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Wykonanie:
Awokado rozgnieć widelcem, dodaj twaróg i przyprawy, dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać koperek lub szczypiorek.
4. Dla amatorów bardziej wyrazistych smaków i tradycyjnych produktów ta pasta może być prawdziwym rarytasem. Połączenie wędzonego twarogu i kiszonego ogórka to strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- 100 g wędzonego twarogu lub sera typu "wiejski wędzony"
- 1 mały ogórek kiszony (starty)
- 1 łyżeczka musztardy
- świeżo mielony pieprz, ewentualnie odrobina kminku
Wykonanie:
Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z resztą składników. Doskonała do chleba żytniego lub chrupkiego.
Dzisiaj tuńczyk czy hummus z twistem?
5. Pastę z makreli kojarzy chyba każdy, ale czy próbowaliście kiedyś pasty z tuńczyka? Połączenie z białą fasolą powoduje, że jest delikatna w smaku i pełna wartościowego białka.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączona)
- ½ puszki białej fasoli (lub ok. 120 g ugotowanej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 małej czerwonej cebuli (posiekanej)
- sól, pieprz, ewentualnie odrobina czosnku
Wykonanie:
Fasolę rozgnieć lub zblenduj z tuńczykiem i pozostałymi składnikami. Świetnie smakuje z rukolą lub pomidorem na kanapce.
6. Fani hummusu nie będą zaskoczeni obecnością tej pasty również w naszych propozycjach. Jednak nietypowy dodatek, w postaci suszonych pomidorów sprawi, że będzie jeszcze lepsza!
Składniki:
- ½ puszki ciecierzycy (ok. 120 g)
- 3–4 suszone pomidory z oliwy
- 1 łyżka tahini lub łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny, sól, pieprz
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj wodę lub więcej oliwy, jeśli pasta będzie zbyt gęsta. Świetna do pełnoziarnistego pieczywa.

Pomarańczowa, fioletowa czy zielona? Czyli tęcza na kanapce!
7. Jeśli stosujesz dietę wegańską lub po prostu chcesz wzbogacić swoją dietę w większą ilość warzyw, to te trzy poniższe pasty są właśnie dla ciebie. Przekonaj się sam, że marchewka może mieć zupełnie inny smak!
Składniki:
- 2 średnie marchewki (ugotowane lub upieczone)
- 3 łyżki pestek słonecznika (namoczonych wcześniej przez 2–3 godziny lub lekko podprażonych)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki na gładką pastę. Można dodać odrobinę czosnku lub musztardy. Ma delikatnie "serowy" i wędzony smak – świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem!
8. Letnie miesiące obfitują w świeże i smaczne warzywa. Jednym z nich jest pięknie fioletowy bakłażan, który również świetnie nadaje się jako podstawa pasty do pieczywa.
Składniki:
- 1 mały bakłażan (upieczony do miękkości, np. w 200°C przez 30 min)
- ½ puszki ciecierzycy (ok. 120 g)
- 1 łyżka tahini
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, opcjonalnie kumin lub wędzona papryka
Wykonanie:
Wydrąż miąższ z upieczonego bakłażana, dodaj resztę składników i zblenduj. Pasta wychodzi kremowa, sycąca, z lekko orzechową nutą.
9. Kochasz bób? Ta pasta jest właśnie dla ciebie! Wystarczy chwila, by wyczarować tę pyszną pastę.
Składniki:
- 1 szklanka obranego, ugotowanego bobu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Bób lekko rozgnieć lub zblenduj (nie musi być idealnie gładki), dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Można dorzucić trochę świeżej mięty lub cebulki dymki. Świetna do chleba, ale też jako dip do warzyw.