Rosół jak nowy nawet po tygodniu? Ten trik wydłuży jego świeżość!

Rosół to klasyczne polskie danie, które chyba najbardziej kojarzy się z rodzinnym obiadem w niedzielę. Gotowany powoli, z dodatkiem warzyw i mięsa, od lat niezmiennie zachwyca. Czasami gotujemy go więcej niż potrzeba. Co zrobić, aby rosół nie stracił smaku, nie skwaśniał i nadawał się do spożycia przez dłuższy czas? Przeczytaj.
- Najpierw przygotuj, zanim schowasz
- Jak zachować rosół na dłużej niż 2-3 dni?
- Przedłużenie świeżości rosołu – warto pamiętać o tych trikach
Najpierw przygotuj, zanim schowasz
Planujesz zjeść rosół w ciągu najbliższych dwóch lub trzech dni? W takim razie możesz bez obaw schować go do lodówki. Zanim jednak to zrobisz, pamiętaj o jednej kluczowej zasadzie – nigdy nie wkładaj do lodówki gorącego rosołu. W ten sposób nie tylko przyspieszysz jego psucie, ale możesz również obciążyć i uszkodzić lodówkę.
Wiele urządzeń, a dokładniej ich układy chłodzące, będzie mieć trudność w opanowaniu rozchodzącego się ciepła z wywaru. Zupa musi całkowicie ostygnąć, najlepiej w temperaturze pokojowej.
Kolejny ważny krok, który wielu pomija, to oddzielenie mięsa i warzyw od płynu. Ten proces jest niezwykle istotny, zwłaszcza że ma ogromny wpływ na trwałość potrawy. Klarowny bulion przechowuje się znacznie lepiej niż rosół z kawałkami kurczaka czy marchewki pływającymi wewnątrz. Mięso i warzywa mogą bowiem przyspieszyć rozwój bakterii i zmienić smak zupy – tylko po jednym dniu!
Jak zachować rosół na dłużej niż 2-3 dni?
Już wiesz, że nie zjesz rosołu w ciągu kilku dni? W takim razie sięgnij po sprawdzone sposoby konserwacji zupy.
- Pasteryzacja – aby zachować świeżość bulionu, gorący rosół przelej do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem. Po wystudzeniu możesz przechowywać go nawet przez kilka tygodni w lodówce.
- Mrożenie – to jeszcze skuteczniejsza metoda na przedłużenie trwałości wywaru. Klarowny rosół zamknij w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych i wstaw do zamrażarki. Pamiętaj, aby tylko nie wypełniać pojemnika po brzegi, ponieważ zamrożona ciecz zwiększa swoją objętość. W efekcie może dojść nawet do rozsadzenia opakowania.
Warto podpisywać pojemniki, oznaczając datę mrożenia. W ten prosty sposób można uprościć sobie kontrolowanie świeżości produktów.

Przedłużenie świeżości rosołu – warto pamiętać o tych trikach
Oprócz klasycznych metod przechowywania rosołu warto znać jeszcze kilka innych trików. Dzięki nim możesz zadbać o jakość i trwałość zupy.
- Rozlej zupę na mniejsze porcje. Dzięki temu nie będziesz zmuszony za każdym razem podgrzewać całej zawartości, co przyspiesza proces psucia.
- Rosół lepiej przechowuje się w szkle lub stalowych pojemnikach niż w plastiku. Materiały te nie wchodzą w reakcje z żywnością i lepiej utrzymują temperaturę.
- Chcesz trzymać rosół w lodówce dłużej niż 3 dni? W taki razie możesz raz dziennie krótko go zagotować. W ten prosty sposób zminimalizujesz ilość mikroorganizmów i przedłużysz świeżość bulionu nawet o kilka dni.
- Przygotuj domowe „kostki rosołowe”. To genialny pomysł dla osób ceniących sobie wygodę i oszczędność czasu. Wystarczy dłużej wygotować zupę, aż do uzyskania skoncentrowanego bulionu. Następnie przelewa się go do foremek na lód i zamraża. Domowe kostki rosołowe wykorzystać można potem m.in. do sosów, risotto czy zup.
Uwaga! Klarowność rosołu wpływa nie tylko na jego smak i wygląd, ale również na trwałość. Im mniej drobinek i osadów w wywarze, tym dłużej możesz przechowywać go bez ryzyka zepsucia.
Przeczytaj też: Rosół będzie smakować wybitnie, jeśli posolisz go w tym momencie