Nie rób tego błędu przy suszeniu grzybów – inaczej spleśnieją w tydzień

Choć przez obecną pogodę wydaje się, że lato dopiero się zaczęło, tak naprawdę powoli zbliżamy się ku jesieni. Dla niektórych oznacza to dużą radość, ponieważ niebawem otworzymy kolejny sezon grzybowy. W koszykach już zaczynają pojawiać się pierwsze okazy. Można je wykorzystać na wiele sposobów, a nawet wysuszyć, dzięki czemu grzyby na długo zachowają aromat i smak. Sprawdź, jak prawidłowo to robić, aby uniknąć pleśni.
- Suszenie grzybów – od tego trzeba zacząć
- Jak krok po kroku suszyć grzyby? Prosta instrukcja
- Przechowywanie suszonych grzybów
Suszenie grzybów – od tego trzeba zacząć
Nie każdy grzyb nadaje się do suszenia. Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się zwarte i mało wilgotne gatunki, takie jak podgrzybki, borowiki i koźlarze. Ich mięsista struktura sprawia, że po wysuszeniu pozostają jędrne i aromatyczne. Wybieraj okazy zdrowe, bez śladów pleśni czy robaczywych tuneli – te od razu wyrzucaj. Lepiej też nie suszyć gatunków zawierających dużo wody – maślaków, rydzów czy kurek. Rozsądniej będzie wykorzystać je do zup i sosów.
Kluczowym etapem przygotowania do suszenia jest czyszczenie grzybów. Nie powinno się ich moczyć w wodzie tuż przed suszeniem, ponieważ chłoną ją jak gąbka. Niestety, wydłuża to również proces odparowywania. Najlepiej nożykiem zeskrob ziemię i resztkę mchu z nóżek. Do oczyszczania kapeluszy użyj pędzelka. W przypadku większych zabrudzeń sprawdzi się wilgotna ściereczka. Dzięki temu grzyby zachowają swój naturalny aromat i szybciej wyschną.
Jak krok po kroku suszyć grzyby? Prosta instrukcja
Oczyszczone grzyby pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm. Zbyt cienkie kawałki mogą się łamać, natomiast zbyt grube będą nierównomiernie schnąć. Oto najpopularniejsze metody suszenia grzybów, które warto wypróbować:
- Piekarnik – plastry rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Ustaw temperaturę 50-60°C i uchyl drzwi piekarnika, aby para mogła swobodnie uchodzić. Proces zwykle trwa kilka godzin.
- Suszarka elektryczna – możesz w niej równomierne suszyć grzyby. Co najlepsze, w kontrolowanej temperaturze. Idealna temperatura suszenia grzybów w suszarce to 50-70°C. W zależności od gatunku i grubości plasterków, suszenie grzybów trwa ok. 4-8 godzin.
- Tradycyjne sposoby – można nawlekać grzyby na nitki i wieszać w przewiewnym miejscu. Można też ułożyć je na gazetach w pobliżu kaloryfera lub suszyć na słońcu. Tradycyjne metody wymagają czasu i cierpliwości, jednak wiele osób wciąż je stosuje.
Jeśli grzyby wyschną na tyle, że zaczną się łamać, zawsze możesz zmielić je na proszek i używać jako naturalnej przyprawy do zup i sosów.

Przechowywanie suszonych grzybów
Dobrze wysuszone grzyby nawet przez kilka lat mogą zachować swój smak. Należy jednak przechowywać je w odpowiednich warunkach.
- Suszone grzyby najlepiej trzymać w szczelnych szklanych słoikach lub metalowych puszkach.
- Opakowania z suszonymi grzybami muszą stać w suchym i ciemnym miejscu, np. w zamkniętej szafce.
- Warto dodać do słoika z grzybami kilka ziaren ryżu – pochłoną ewentualną wilgoć. Można również dorzucić liść laurowy, aby odstraszyć drobne owady.
Suszone grzyby dają ogromne możliwości w kuchni. Wystarczy zalać je ciepłą wodą, aby w kilka minut odzyskały miękkość i aromat. Wywar wykorzystać można jako m.in. bazę do zupy lub farszu do pierogów. Niektórzy dodają je nawet do domowego chleba, aby wzbogacić smak wypieków.
Suszone grzyby świetnie komponują się z mięsem, kaszą gryczaną i ziemniakami. To także doskonały składnik marynat i pasztetów. Nadają wszystkiemu głęboki, leśny smak, którego nie zastąpi żadna przyprawa w proszku.
Sprawdź też: Ciekawe pomysły na dania z grzybów