Przestań kupować to w sklepie - zmniejszysz ryzyko miażdżycy

Wielu uważa ją za zdrowszy zamiennik masła. Tymczasem produkt ten może wcale nie być aż tak korzystny dla zdrowia, jak powszechnie się sądzi. Niska cena i łatwa dostępność sprawiają, że smarowidło często ląduje na naszym pieczywie. Jego skład pozostawia jednak co najmniej… wiele do życzenia. Sprawdź, którego produktu lepiej unikać w sklepach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Popularny wybór – jednak czy na pewno zdrowy?
Margaryna, która nazywana jest również „masłem roślinnym”, od dawna cieszy się niesłabnącą popularnością. Historia tego produktu sięga początków XX wieku. W Polsce na dobre zagościła w czasach PRL-u, kiedy łatwiej było zdobyć margarynę niż tradycyjne masło. Wciąż można doszperać się jej w wielu przepisach – zwłaszcza inspirowanych dawną kuchnią, gdy margaryny używano jako taniego zamiennika tłuszczów zwierzęcych.
Jest jeden kluczowy argument, który przemawia za wyborem margaryny – cena. Klasyczna kostka masła o zawartości tłuszczu powyżej 80% kosztuje w sklepie już nawet 10 zł. Z kolei margaryna dostępna jest za połowę tej ceny. Czy oszczędność warta jest jednak potencjalnego ryzykowania… własnym zdrowiem?
Tłuszcze roślinne – więcej szkody niż pożytku?
Ciężko podważyć fakt, że naturalne oleje roślinne dostarczają cennych składników odżywczych do organizmu. Wśród nich wymienić można m.in. kwasy omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Jest jednak pewien problem. Pojawia się w momencie, gdy te korzystne tłuszcze poddawane są procesowi utwardzania. Niestety, w wyniku tego procesu powstają tłuszcze trans, które:
- Zwiększają poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie obniżając „dobry”.
- Zwiększają ryzyko miażdżycy i chorób serca.
- Mogą prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych w organizmie.
Właśnie przez to margaryna traci swoje pierwotne, zdrowe właściwości. Regularne spożywanie margaryny może zatem przynieść więcej szkody niż pożytku.
Przeczytaj też: Masło czy margaryna – co lepsze?

Co jeść zamiast margaryny?
Mimo że tłuszcze przez lata nie cieszyły się najlepszą opinią, wracają do łask dietetyków. Coraz więcej osób włącza je do swoich jadłospisów. Wiele tłuszczów okazuje się cennymi składnikami zdrowej diety. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, które są naprawdę dobrej jakości i przyniosą nam pożytek.
Jakie produkty mogą zastąpić margarynę?
- Masło orzechowe – najlepiej masło ze 100% orzechów, bez dodatku olejów utwardzonych i cukrów.
- Awokado – naturalne źródło zdrowych tłuszczów, które doskonale sprawdza się jako pasta do kanapek.
- Serek biały – powinien być naturalny, o jak najkrótszym składzie.
- Oleje tłoczone na zimno – np. z dyni, lnu czy orzechów włoskich.
- Olej z oliwek – jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Nada się zarówno do sałatek, jak i kanapek.
Tak więc, czy warto jeść margarynę? Cóż, mimo że kusi ceną i łatwością użycia, staraj się jej unikać w sklepie. Proces produkcji margaryny sprawia, że traci ona swoje cenne właściwości zdrowotne. Lepiej sięgaj po naturalne alternatywy, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca i miażdżycy, a także poprawić samopoczucie.