Przechowuj tak sałatę, aby była chrupka i świeża przez kilka dni

Sałata lodowa to jedno z najchętniej wybieranych w sklepie warzyw liściastych. Najbardziej doceniamy je za delikatny smak i wyjątkową chrupkość. Uniwersalność sałaty sprawia, że często pojawia się w naszych kuchniach. Aby zachowała swój atrakcyjny wygląd i strukturę, wymaga jednak odpowiedniego podejścia m.in. przy przechowywaniu. Sprawdź domowe triki, dzięki którym liście sałaty lodowej przez wiele dni będą chrupkie i świeże.
- Dlaczego lepiej nie jeść nieumytej sałaty?
- Jak poprawnie czyścić sałatę lodową?
- Przechowywanie sałaty lodowej – pamiętaj o tym!
Dlaczego lepiej nie jeść nieumytej sałaty?
Sałata lodowa może być doskonałym uzupełnieniem zdrowego jadłospisu. Dzięki wysokiej zawartości wody (ponad 95% masy sałaty) jest niskokaloryczna – 100 gramów dostarcza zaledwie ok. 14 kcal.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat sałaty?
- Sałata lodowa zawiera błonnik, który pomaga regulować trawienie i wspiera uczucie sytości.
- Znajdziemy w niej witaminy A, K, C, a także kwas foliowy, potas i niewielkie ilości żelaza.
- Sałata lodowa ma bardzo niski poziom sodu, co czyni ją przyjazną dla osób z nadciśnieniem.
- Spożywana regularnie w ramach zróżnicowanej diety sałata może wspomagać funkcjonowanie układu krążenia, a także układu odpornościowego.
Mimo że wygląda czysto, sałata lodowa może być źródłem niebezpiecznych drobnoustrojów. Na powierzchni warzywa często znajdują się zabrudzenia niewidoczne gołym okiem. Na sałacie mogą być też ślady m.in. nawozów i pestycydów, a także chorobotwórcze mikroorganizmy. Kontakt z zanieczyszczoną żywnością w skrajnych przypadkach wywołać może alergie lub infekcje pasożytnicze. Przed spożyciem sałaty lodowej warto więc dokładnie oczyścić ją z zanieczyszczeń.
Jak poprawnie czyścić sałatę lodową?
Po powrocie ze sklepu wielu z nas po prostu rozdziela liście, opłukuje pod wodą i chowa do lodówki. Niestety, taka praktyka skraca świeżość sałaty. W kontakcie z wodą liście szybko więdną, tracą kolor i jędrność. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest pozostawienie główki w nienaruszonym stanie i oddzielanie liści tylko w takiej ilości, jakiej aktualnie potrzebujemy.
Trzeba też pamiętać o tym, jak prawidłowo czyścić sałatę lodową:
- Zacznij od dokładnego umycia rąk oraz przygotowania czystej miski lub zlewu.
- Usuń zewnętrzne liście, które są zwiędnięte lub uszkodzone.
- Rozdziel pozostałe liście i zanurz w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny lub octu.
- Po krótkim moczeniu delikatnie wypłucz liście pod bieżącą wodą.
- Osusz liście sałaty lodowej za pomocą ręcznika papierowego lub wirówki do sałaty.
- Unikaj mocnego tarcia – może uszkodzić strukturę liścia.

Przechowywanie sałaty lodowej – pamiętaj o tym!
Aby sałata zachowała swoją chrupkość i świeżość, powinieneś zabezpieczyć ją przed wilgocią i powietrzem. Najlepiej przechowuj sałatę w całości, bez rozdzielania liści. Przed włożeniem do lodówki odkrój twardą końcówkę łodygi i owiń główkę papierowym ręcznikiem – pochłonie nadmiar wilgoci. Tak przygotowaną sałatę włóż do plastikowego pojemnika lub woreczka i schowaj do szuflady przeznaczonej na warzywa w lodówce.
Jak jeszcze możesz przedłużyć świeżość sałaty lodowej?
- Regularnie kontroluj stan papierowego ręcznika, w który zawinąłeś warzywo. Gdy zrobi się wilgotny, wymień go na suchy – w ten sposób ograniczysz rozwój pleśni i bakterii.
- Nigdy nie trzymaj sałaty lodowej obok owoców, takich jak jabłka czy banany. Wydzielają etylen, który może powodować szybkie więdnięcie liści.
- Jeśli główka została częściowo zużyta, zabezpiecz przekrojoną część folią spożywczą i owiń papierem. Możesz też wykorzystać specjalne woreczki do warzyw wielokrotnego użytku
- Umyte i osuszone liście sałaty możesz też trzymać w szklanym słoiku — warstwowo, przełożone suchymi ręcznikami papierowymi. Tak zabezpieczone zachowają świeżość i smak nawet przez 4-5 dni.
- Nie przechowuj sałaty zbyt blisko tylnej ściany lodówki — panuje tam najniższa temperatura, która może doprowadzić do przemarzania liści. Przez to ściemnieją i stracą objętość.
Jaki sposób przechowywania jest najlepszy? Wszystko zależy od ciebie. Decydując się na konkretną metodę, kieruj się wygodą, ale też bezpieczeństwem żywności. W ten sposób unikniesz marnowania jedzenia, a pod ręką zawsze będziesz mieć świeżą, gotową do wykorzystania sałatę.
Przeczytaj też: Jak zrobić dressing do sałaty lodowej?