Por w piasku? Zobacz genialny trik, dzięki któremu będzie idealnie czysty!

Por to nie tylko składnik włoszczyzny. To warzywo doskonale nadaje się jako dodatek do kremowych zup, wytrawnych tart oraz sałatek warzywnych. Nawet najsmaczniejsze danie może jednak stracić urok, gdy natrafi się na ziarenko piasku. Dlatego przed użyciem pora w kuchni, warto nauczyć się, jak go dokładnie oczyścić.
- Jak dokładnie oczyścić por przed spożyciem
- Jak zamrażać i przyrządzać pora?
- Por w diecie i kuchni: zdrowie na talerzu
Jak dokładnie oczyścić por przed spożyciem
Por jest warzywem, które rozwija się w glebie. Jego wielowarstwowa budowa sprzyja gromadzeniu się zabrudzeń. Cząsteczki ziemi mogą przedostać się głęboko pomiędzy liście pora. To powoduje, że samo opłukiwanie wodą to zdecydowanie za mało.
Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek podczas spożywania i obecności drobinek piasku między zębami, poświęć chwilę na staranne przygotowanie warzywa.
- Rozpocznij od dokładnego przepłukania całego pora pod bieżącą wodą. Usuń błoto z całego warzywa, a także kurz z zewnętrznych liści.
- Odetnij górną, ciemnozieloną część pora. Chociaż jest nieco twardsza, doskonale nadaje się do przygotowania np. aromatycznego bulionu warzywnego. Usuń również korzeń.
- Przetnij pora wzdłuż, ale nie rozcinaj go całkowicie – dolny koniec pozostaw nietknięty. W ten sposób zachowasz strukturę warzywa i dotrzesz do jego zakamarków między liśćmi.
- Pokrój pora na plasterki i umieść w dużej misce z letnią wodą. Delikatnie zamieszaj ręką, aby oderwać cząsteczki ziemi. Po chwili piasek opadnie na dno. Aby wyciągnąć czyste kawałki pora, użyj łyżki cedzakowej. Zanieczyszczenia pozostaną na dnie naczynia.
Jak zamrażać i przyrządzać pora?
Nabyłeś więcej pora, niż możesz natychmiast wykorzystać? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zamrozić. Wystarczy, że po umyciu i pokrojeniu rozłożysz kawałki warzywa na tacy i zamrozisz luzem – potem możesz przełożyć do woreczków. W ten sposób ułatwisz sobie późniejsze porcjowanie i unikniesz sklejania się warzywa w twardą bryłę.
Jak możesz przygotować pora, aby smakował domownikom? Warzywo możesz smażyć, dusić, piec i gotować.
- Por świetnie sprawdzi się jako składnik farszu do pierogów, omletów czy zapiekanek.
- Możesz zblendować go z ziemniakami i odrobiną śmietanki, aby stworzyć aksamitną zupę krem.
- Por na surowo doskonale uzupełni surówki. Osoby z wrażliwym układem trawiennym mogą czuć się jednak niekomfortowo po jego spożyciu.
- Aby zmniejszyć ciężkostrawność pora, możesz go krótko zblanszować lub połączyć z przyprawami łagodzącymi, takimi jak kminek, majeranek albo koperek.
Przeczytaj też: 5 trików, dzięki którym będziesz jeść warzywa ze smakiem

Por w diecie i kuchni: zdrowie na talerzu
Por w kuchni to nie tylko składnik do dań. Świetnie nadaje się np. do diety odchudzającej, gdyż ma mało kalorii – jedynie 24 kcal na 100 g. Dodatkowo jest sycący oraz bogaty w błonnik. Zawiera również m.in.:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- sole mineralne,
- kwas foliowy.
Regularne jedzenie pora może znacząco wspomóc trawienie. Co więcej, działa moczopędnie oraz wzmacnia odporność. O czym jeszcze warto pamiętać w kontekście ciekawostek dotyczących pora?
- Nie wyrzucaj zielonych liści! Świetnie nadają się do wywarów.
- Dodawaj pora do sosów – duszony por idealnie łączy się ze śmietaną lub curry.
- Wzbogacaj koktajle warzywne porem – doda ciekawego smaku.
- Zastąp cebulę porem w potrawach – uzyskasz delikatniejszy smak.