Por cały w piasku? Mam na to prosty sposób!

Por jest to nie tylko elementem włoszczyzny. Warzywo sprawdza się również jako dodatek do kremowych zup, wytrawnych tart czy warzywnych sałatek. Nawet najbardziej apetyczne danie może jednak stracić czar, gdy rozgryzie się… ziarenko piasku. Zanim więc wykorzystasz por w kuchni, warto dowiedzieć się, jak dokładnie go oczyścić.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak oczyścić pora z piasku? Szybka instrukcja, krok po kroku
Por to warzywo, które rośnie w ziemi. Jego wielowarstwowa struktura sprzyja zatrzymywaniu zanieczyszczeń. Cząsteczki ziemi potrafią wniknąć głęboko między liście pora. Właśnie to sprawia, że powierzchowne opłukiwanie wodą zdecydowanie nie wystarcza.
Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek podczas jedzenia i ziarenek piasku między zębami, poświęć chwilę na dokładne przygotowanie warzywa.
- Zacznij od dokładnego opłukania całego pora pod bieżącą wodą. Usuń błoto z całego warzywa, a także kurz z zewnętrznych liści.
- Odetnij górną, ciemnozieloną część pora. Mimo że jest trochę twardsza, znakomicie nada się do przygotowania m.in. aromatycznego bulionu warzywnego. Pozbądź się również korzenia.
- Przekrój pora wzdłuż, ale nie przecinaj go całkowicie – dolny koniec zostaw nienaruszony. W ten prosty sposób zachowasz strukturę warzywa i dotrzesz do jego zakamarków między liśćmi.
- Pokrój pora na plasterki i wrzuć do dużej miski z letnią wodą. Zamieszaj delikatnie dłonią, aby oderwać cząsteczki ziemi. Po chwili piasek opadnie na dno. Aby wyjąć czyste kawałki pora, użyj łyżki cedzakowej. Zanieczyszczenia pozostaną na dnie naczynia.
Jak podawać pora, aby smakował wyjątkowo?
Kupiłeś więcej pora, niż jesteś w stanie od razu wykorzystać? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zamrozić. Wystarczy, że po umyciu i pokrojeniu rozłożysz kawałki warzywa na tacy i zamrozisz luzem – potem możesz przełożyć do woreczków. W ten sposób ułatwisz sobie późniejsze porcjowanie i zapobiegniesz sklejaniu się warzywa w twardą bryłę.
Jak możesz przyrządzać pora, aby smakował domownikom? Warzywo możesz smażyć, dusić, piec i gotować.
- Por doskonale sprawdzi się jako składnik farszu do pierogów, omletów czy zapiekanek.
- Możesz zblendować go z ziemniakami i odrobiną śmietanki, aby stworzyć aksamitną zupę krem.
- Por na surowo znakomicie uzupełni surówki. Osoby z wrażliwym układem trawiennym mogą czuć się jednak niekomfortowo po jego spożyciu.
- Aby zminimalizować ciężkostrawność pora, możesz go krótko zblanszować lub połączyć z przyprawami łagodzącymi, takimi jak kminek, majeranek albo koperek.
Przeczytaj też: 5 trików, dzięki którym będziesz jeść warzywa ze smakiem

O tym warto pamiętać!
Por w kuchni jest nie tylko dodatkiem do potraw. Idealnie sprawdza się np. w diecie redukcyjnej, ponieważ ma niewiele kalorii – zaledwie 24 kcal w 100 g. Poza tym jest sycący i bogaty w błonnik. Zawiera też m.in.:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- sole mineralne,
- kwas foliowy.
Regularne spożywanie pora może doskonale wesprzeć trawienie. Poza tym działa moczopędnie i wzmacnia odporność. O czym jeszcze warto pamiętać, jeśli chodzi o ciekawostki związane z porem?
- Nie wyrzucaj zielonych liści! Są idealne do wywarów.
- Używaj pora do sosów – duszony por świetnie komponuje się ze śmietaną lub curry.
- Dodaj pora do koktajli warzywnych – będzie ciekawym urozmaiceniem.
- Zamień cebulę na pora w potrawach – wydobędziesz ich delikatniejszy smak.