Połknąłeś pestkę arbuza? Sprawdź, co naprawdę dzieje się w twoim ciele!

Twoja babcia też ostrzegała, że gdy połkniesz pestki arbuza, wyrośnie ci wielki owoc w brzuchu? To brzmiało jak koszmar. Przez lata wokół pestek arbuza narosło mnóstwo mitów, w związku z czym wielu ludzi wciąż się ich obawia. Jak jest w rzeczywistości? Czy powinniśmy się bać pestek arbuza? Sprawdź.
- Jeść czy unikać? Oto jest pytanie…
- Jak najlepiej wykorzystać pestki arbuza?
- Pestki arbuza – o tym mogłeś nie wiedzieć!
Jeść czy unikać? Oto jest pytanie…
Latem arbuz króluje na stołach. Słodki owoc idealnie gasi pragnienie, a także przynosi ulgę w upały. Wiele osób wciąż nie wie, jak postępować z pestkami, wokół których latami narastały mity. Słyszałeś, że są toksyczne? Albo, że po zjedzeniu może ci w brzuchu… urosnąć arbuz? Absurdalne historie skutecznie zniechęciły tysiące ludzi do wypluwania pestek.
Jak jest naprawdę? Wbrew powszechnym opiniom pestki są nie tylko nieszkodliwe, ale wręcz korzystne dla zdrowia. Mimo że od lat uchodzą za coś, co najlepiej wyrzucać, mają naprawdę sporo do zaoferowania.
- Pestki arbuza to prawdziwa skarbnica magnezu. Garść pestek może dostarczyć nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten minerał.
- W pestkach znajduje się m.in. cynk, mangan, żelazo i foliany, które wspomagają działanie układu nerwowego i odpornościowego.
- Pestki arbuza zawierają cenne przeciwutleniacze, w tym likopen odpowiadający za charakterystyczną czerwoną barwę miąższu. To składnik wspomagający pracę serca, wspierający ochronę skóry przed promieniami UV i obniżający ryzyko niektórych chorób nowotworowych.
Sprawdź też: „Łosoś z arbuza” stał się tematem politycznym
Jak najlepiej wykorzystać pestki arbuza?
Spożywanie pestek wprost z arbuza dla niektórych jest niekomfortowe. Pestki często są twarde i niełatwe do strawienia. Również błonnikowa osłonka bywa problematyczna, zwłaszcza dla osób z wrażliwym układem trawiennym.
Co zrobić, aby jedzenie pestek było bardziej komfortowe? Najlepiej nie wyrzucać, tylko poddać obróbce – uprażyć na patelni lub w piekarniku. Dzięki temu pestki zrobią się chrupiące i zyskają lekko orzechowy smak.
Prażone pestki doskonale sprawdzają się jako przekąska między posiłkami. Można też dodawać je do:
- owsianki,
- jogurtu,
- domowych batonów,
- sałatek.
Smak pestek arbuza wyśmienicie komponuje się z warzywami i owocami, ale też ziarnami i bakaliami. Świetnym pomysłem jest także miksowanie pestek na gładkie masło, aby uzyskać w ten sposób zdrowy zamiennik popularnych smarowideł.

Pestki arbuza – o tym mogłeś nie wiedzieć!
Pestki arbuza kryją mnóstwo możliwości, o których wcześniej mogłeś nie słyszeć. Zamiast wyrzucać, wykorzystaj pestki jako np. bazę do napojów roślinnych. Wystarczy zblendować pestki z wodą i odcedzić, aby uzyskać napój o delikatnym, nieco słodkawym smaku. Taki napój może być alternatywą dla osób na diecie roślinnej, ponieważ jest wolny od laktozy.
Na pewno wiesz, jak kroić arbuza. Ale czy słyszałeś o tym, że pestki tego pysznego owocu możesz wykorzystać do domowych wypieków? Uprażone, po czym zmielone pestki mogą zastąpić część mąki pszennej. Mogą również posłużyć jako chrupiąca posypka na pieczywo.
Warto włączyć pestki arbuza do codziennej diety, zwłaszcza jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie. Dzięki zawartości białka roślinnego pestki wspomagają regenerację mięśni po wysiłku. To również genialne źródło zdrowych tłuszczów nienasyconych, które korzystnie wpływają na układ krążenia.
Choć pestki arbuza nie są tak popularne jak nasiona chia czy siemię lniane, z całą pewnością zasługują na więcej uwagi. Nie zapominaj jednak o indywidualnym podejściu. Każdy organizm reaguje inaczej, więc osoby z problemami trawiennymi powinny stopniowo wprowadzać pestki do jadłospisu. Jeśli pojawią się dolegliwości związane z jedzeniem pestek arbuza, warto skonsultować się z lekarzem.