Pijąc te herbaty, unikniesz przeziębienia

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienie. Warto wspomóc odporność organizmu, np. pijąc herbaty ziołowe. Wiele z nich skuteczne wspiera układ immunologiczny i łagodzi objawy chorób. Sprawdź, które herbaty warto pić, aby uniknąć zachorowania oraz przyspieszyć regenerację po chorobie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Herbata z lipy
Od wieków ceniona jest za swoje właściwości prozdrowotne. Napar z lipy działa napotnie, dzięki czemu z jego pomocą można skutecznie obniżyć gorączkę i oczyścić organizm z toksyn. Herbata z lipy zawiera m.in. flawonoidy, sole mineralne, garbnik, witaminy PP i C, które wspierają układ immunologiczny.
Systematyczne spożywanie herbaty z lipy pomoże w walce z przeziębieniem i złagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych – kaszel, chrypkę i ból gardła.
Herbata z jeżówki purpurowej
Jeżówka znana jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Liczne badania wskazują, że regularne picie naparu z jeżówki może skrócić czas trwania przeziębienia, a także zmniejszyć nasilenie jego objawów.
Jeżówka pobudza produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie patogenów w organizmie. Poza tym działa przeciwgorączkowo, ma właściwości rozkurczające (pomocne przy odkrztuszaniu), a także działa napotnie. W czasie stanu zapalnego herbata z jeżówki zmniejsza ryzyko rozwoju wysięku, pobudzając układ odpornościowy do pracy.
Przeczytaj też: Pij to codziennie, a zobaczysz niezwykłe efekty
Herbata z kurkumy
Kurkuma zawiera kurkuminę – związek o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Regularne spożywanie naparu z kurkumy skutecznie wesprze układ odpornościowy oraz ochroni organizm przed różnego rodzaju infekcjami.
Herbata z kurkumą rozgrzewa ciało i skutecznie wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Kurkuma ma też inne właściwości, np. doskonale wspomaga trawienie i poprawia pracę jelit, zmniejszając m.in. wzdęcia. Właściwości przeciwzapalne kurkumy pozytywnie wpływają na stan zdrowia, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych.
Herbata z imbiru
Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Picie herbaty z imbiru rozgrzewa organizm w chłodne dni i wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami. Imbir może też łagodzić objawy przeziębienia (m.in. ból gardła i katar).
Najlepiej korzystać ze świeżego korzenia imbiru. Przed obraniem należy go dokładnie umyć i opcjonalnie obrać cienko ze skórki, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Herbatę z imbirem można podawać razem z cytryną, miodem lub kurkumą.

Herbata z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży są jednymi z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Niektóre polskie odmiany dzikiej róży zawierają jej nawet… 3000 mg w 100 gramach napoju. To aż sto razy więcej niż w przypadku cytrusów! Właśnie to sprawia, że picie herbaty z owoców dzikiej róży jest kluczowe m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Dzika róża zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Regularne picie herbaty z dzikiej róży wspomaga organizm w walce z infekcjami, a także przyspiesza regenerację po chorobie.
Herbata z pokrzywy
Pokrzywa to źródło wielu cennych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witaminy z grupy B i K, a także żelazo, wapń, potas, krzem czy magnez. Herbata z pokrzywy wspomaga oczyszczanie organizmu, działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy.
Regularne picie naparu z pokrzywy może poprawić ogólną kondycję organizmu. Może być również pomocne przy chorobach alergicznych, infekcjach czy zapaleniach.
Co warto dodawać do herbaty, aby wzmocnić odporność?
Aby zwiększyć prozdrowotne właściwości herbaty, możesz wzbogacić ją o dodatki, takie jak:
- Kardamon: Ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie.
- Goździki: Wykazują właściwości przeciwbólowe, wspomagając walkę z infekcjami.
- Miód: Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi m.in. ból gardła.
- Cynamon: Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
- Cytryna: Jest bogata w witaminę C i wspiera układ odpornościowy.