Ten trik z kapustą podbija internet! Gołąbki zrobisz w 15 minut bez gotowania

Jeszcze do niedawna przygotowanie kapusty do gołąbków zajmowało godziny w kuchni. Trzeba było szukać największego garnka wody i pilnować gotującej się główki, która ledwo mieściła się w naczyniu. Na szczęście już nie musi tak być! Istnieją proste sposoby, dzięki którym zamiast wieczoru spędzonego przy kuchence, przygotujesz liście w kilkanaście minut i to… zupełnie bez bałaganu. Te triki całkowicie zmienią twoje podejście do gołąbków.
- Jak sparzyć kapustę w mikrofalówce? Szybkie triki
- Jaka kapusta do gołąbków? Jak uniknąć pękania liści?
- W czym przechowywać gotowe gołąbki?
Jak sparzyć kapustę w mikrofalówce? Szybkie triki
Najpierw wybierz odpowiednią główkę kapusty na gołąbki – najlepiej średnią i luźno zwiniętą, ponieważ właśnie z takiej najprościej będzie zdjąć liście. Przytnij głąb tak, aby odsłonić końcówki liści. Następnie włóż kapustę do naczynia żaroodpornego, przykryj i podgrzewaj 7-10 minut w mikrofalówce ustawionej na pełną moc.
Po upływie tego czasu wyjmij gorącą główkę i zdejmij wierzchnie liście. Te, które zostały, włóż do kuchenki na kilka minut i powtórz cały proces. W ten sposób sukcesywnie otrzymasz tyle liści, ile akurat potrzebujesz do przyrządzenia gołąbków. Każdy z nich będzie elastyczny, jednak nie rozgotowany.
Co zrobić z liśćmi po sparzeniu? Gdy zmiękną, wytnij grube nerwy – wówczas łatwiej będzie owinąć nimi farsz. Liście możesz przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychały. Możesz też przechowywać je w pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Jeżeli przygotowujesz większą porcję, zawsze możesz je zamrozić. Po rozmrożeniu doskonale nadają się do zawijania.
Jakie są alternatywy dla parzenia? Nie zawsze musisz poddawać obróbce całą główkę. Jeśli wystarczy ci kilka liści do przygotowania gołąbków, istnieją prostsze triki:
- Zamrażarka – włóż kapustę na noc, a rano zostaw do rozmrożenia. Liście będą miękkie jak po gotowaniu.
- Mikrofalówka – oderwane liście połóż na talerzu mikrofalówki z odrobiną wody, po czym przykryj drugim i podgrzewaj przez kilka minut.
Możesz też włożyć liście do miski i zalać gorącą wodą, po czym przykryć na parę minut i… gotowe. Dzięki wszystkim tym trikom przygotowanie gołąbków nie będzie więcej wymagać całego dnia.
Jaka kapusta do gołąbków? Jak uniknąć pękania liści?
Do gołąbków najczęściej używa się białej kapusty, ale świetnie sprawdzi się też włoska.
- Młoda kapusta – ma cieńsze liście, które po krótkim parzeniu nadają się do zawijania.
- Starsza kapusta – jest bardziej zbita, więc wymaga dodatkowych minut obróbki. Jednak w smaku jest intensywniejsza niż młoda.
Jak uniknąć pękania i rwania się liści podczas zawijania gołąbków? Zawsze sprawdzaj ich miękkość – powinny być giętkie, jednak nie rozgotowane. Dobry pomysł to również lekkie nacięcie wzdłuż grubszego nerwu, dzięki czemu liść będzie łatwiej się układać.

W czym przechowywać gotowe gołąbki?
Po zawinięciu farszu nie musisz od razu gotować gołąbków. Świetnie znoszą np. mrożenie – wystarczy ułożyć gołąbki na tacce, a po zamrożeniu przełożyć do woreczków. Dzięki temu w dowolnym momencie będziesz mógł wyjąć porcję i mieć gotowy obiad.
Klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem są niezastąpione, jednak sparzone liście kapusty dają znacznie większe możliwości. Możesz przygotować je z farszem wegetariańskim (np. z kaszą gryczaną i grzybami) albo bardziej nowocześnie (np. z soczewicą i warzywami). Wszystko zależy od upodobań.
Pamiętaj jedynie o odpowiedniej obróbce liści. Dzięki temu przygotowanie gołąbków z dowolnym farszem będzie przyjemnością, a nie uciążliwym i czasochłonnym obowiązkiem.
Sprawdź też: Najciekawsze pomysły na gołąbki