Człowiek się starzeje. To bolesna prawda, ale proces ten da się nieco zminimalizować, przystopować. Często można spotkać się z tym, że dana osoba nie wygląda na swój wiek, a zdecydowanie młodziej. Geny to jedna rzecz, odpowiednia pielęgnacja - druga. Czynnikiem, który może przyhamować procesy starzenia jest jedzenie pewnych owoców. Sprawdź, które z nich powinno się jeść, by zwiększyć elastyczność skóry czy wygładzić zmarszczki.
Czy wiesz, że skóra zaczyna starzeć się już po upływie 25. roku życia? Przestaje być taka elastyczna jak kiedyś, zaczynają się tworzyć zmarszczki, jest mniej nawilżona. To wszystko dzieje się za sprawą między innymi utraty kolagenu.
Kolagen odpowiada za to, by także zachować sprężystość mięśni i ogólnie wszystkich tkanek organizmu. Tak samo przepływ krwi może być utrudniony, dlatego że nawet naczynia krwionośne sztywnieją. Jeśli żyły nie są tak elastyczne, następuje utrudniony dostęp tlenu do wszystkich tkanek i komórek organizmu. To ma wpływ na ogół zdrowia, poprzez gorsze przyswajanie składników mineralnych, odżywczych oraz witamin.
Skóra starzeje się głównie poprzez:
używki,
nieodpowiednią dietę,
nadmierny stres,
niedobór snu,
narażenie na promieniowanie UV,
znikomą aktywność fizyczną,
narażenie na chemikalia.
Jakie owoce trzeba jeść, by nie starzeć się zbyt szybko?
Owoce, o których mowa, zawierają składniki odżywcze, które między innymi wspomagają produkcję kolagenu, są bogatym źródłem bardzo silnych przeciwutleniaczy, a także wpływają na zwiększenie nawilżenia skóry. Do takich owoców zalicza się:
awokado - obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe (n-3 i n-6) zapobiegają wysuszaniu skóry i odżywiają ją oraz dbają o mózg. Dostarcza witaminę E (pomaga w wytwarzaniu kolagenu i nawilża skórę) i składniki przeciwzapalne.
truskawki - jest w nich duża ilość witaminy C - przeciwutleniacza.
jagody - zawarte w nich flawonoidy wspierają działanie mózgu, likwidują stany zapalne i zwalczają stres oksydacyjny. Dodatkowo zmniejszają ryzyko chorób takich jak choroba Alzheimera i demencja starcza.
granat - przeciwzapalne działanie ze względu na występujące w nim polifenole.
kiwi - bogate źródło witamin C, E i związków antyoksydacyjnych.
winogrona - resweratrol w nich obecny to przeciwutleniacz - przeciwzapalny, bakteriobójczy, antywirusowy.
arbuz - przez wysoką zawartość wody wpływa świetnie na nawilżenie. Jest w nim również likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Jak jeść owoce, by czerpać z nich maksimum właściwości?
Najlepszym sposobem na jedzenie tych owoców jest ich świeża forma. Najlepiej nie korzystać z produktów wysokoprzetworzonych. Mają one często zbędne dodatki. Owoce przeciwstarzeniowe najlepsze są w sezonie. Mają wtedy najwięcej składników, które wpływają na stan skóry i zdrowie.
Owoce jedzone codziennie dostarczają wiele bardzo cennych składników, takich jak przeciwutleniacze, witaminy, minerały oraz wodę. To wszystko sprawia, że mając je w diecie możesz opóźnić procesy starzeniowe.