Opublikowano: 03.10.2024 r., 18:55
|
Autor: Ewa Cierpiał
Wyrzucając śmieci, pewnie nie raz zastanawialiście się, jakim cudem aż tyle śmieci produkujemy. Okazuje się, że części tych śmieci możesz dać drugie życie i to w najlepszej formie, czyli nawozu do roślin doniczkowych i ogrodowych. Przekonaj się, co możesz ponownie wykorzystać.
Skórki bananów to świetny sposób na odgonienie mszyc, które lubią zadomawiać się w ogródkach i niszczyć np. róże. Okazuje się, że pocięte na kawałki skórki, umieszczone w ziemi wokół rośliny odstraszą te szkodniki. Pamiętaj jednak, aby dobrze rozdrobnić skórki, ponieważ umieszczenie całej skórki w jednym miejscu może przyczynić się do wolniejszego rozkładu i tym samym zaprosić inne szkodniki.
Skórki od bananów również można zalać wodą i takim „naparem” podlewać rośliny. Taki płyn będzie bogaty w potas, fosfor, magnez i kwas krzemowy, który również wspiera rozwój roślin.
Bardzo bogate w wapń są również skorupki jajek. Takie pokruszone skorupki dostarczą roślinie potrzebnych do rozwoju składników. A dodatkowo mogą ochronić roślinę przed ślimakami, które nie lubią, gdy coś drapie je w nogę.
Kawa da energię nie tylko ludziom
Kawa, a dokładnie fusy z kawy to świetny nawóz, który często trafia do kosza. Jeśli pijesz dużo kawy, to na pewno nieraz zwróciłeś uwagę na ilość odpadów, które z niej powstają. Jednak od teraz nie trzeba już ich wyrzucać. Fusy należy zostawić do wyschnięcia, a następnie umieścić w ziemi.
Właściwie, po co to robić? Okazuje się, że te odpadki pełne są wartościowych składników takich jak azot, fosfor czy potas. Takie dodatek sprawia, że ziemia staje się bardziej bogata w cenne składniki mineralne i poprawia się jej pH.
Możesz bezpośrednio wymieszać je z wierzchnią warstwą gleby lub wykonać napar i podlewać nim rośliny. Już jedna łyżka fusów na 1 litr wody wystarczy, by rośliny takie jak tuje, wrzosy, azalie, hortensje czy iglaki rosły lepiej i były zdrowsze.
Orzech dobry na wszystko
Orzechy to jeden z najzdrowszych produktów, bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe zapobiegające rozwojowi wielu chorób. Obecne rekomendacje wskazują na to, aby codziennie spożywać garść świeżych, nieprzetworzonych orzechów. Jednak co zrobić z łupinami?
Na pewno nie należy ich wyrzucać! Te wartościowe odpadki przyczynią się do odżywienia i wzrostu roślin. A wykorzystać można je, na aż dwa sposoby.
Łupiny orzechów włoskich dokładnie wysusz przed użyciem, dzięki temu nie narazisz się na powstanie pleśni. Teraz możesz łupiny dokładnie zmielić na proszek lub przygotować z nich syrop. Wystarczy zalać je wodą i gotować przez 20-30 minut. Następnie powstały płyn rozrzedź w proporcji 1:3 i co 2 tygodnie podlewaj nim rośliny. Na pewno zauważysz różnicę w swoich doniczkach i w ogródku.