Opublikowano: 31.07.2024 r., 9:07
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Od filiżanki kawy wielu z nas rozpoczyna dzień. Ten napój, który ma wiele potwierdzonych korzyściach zdrowotnych, towarzyszy nam każdego dnia. Okazuje się, że wzbogacając kawę o pewne dodatki można z niej czerpać jeszcze więcej zdrowia.
Kawa jest napojem znanym na całym świecie. Napój ten powstaje z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Uprawa kawy ma swoje początki w Etiopii, ale już w XVI wieku zjawiła się na terenie Europy. Od tego momentu pojawiły się dziesiątki sposobów parzenia i spożywania kawy.
Standardowa filiżanka kawy o pojemności 240 ml dostarcza od 70 do 140 mg kofeiny, wszystko zależy właśnie od tego, jak kawa została przygotowana.
W kawie znaleźć można również witaminy z grupy B, jak również antyoksydanty. Te składniki pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, a tym samym chronią przed rozwojem chorób np. nowotworowych. Dodatkowo przez obecność kwasu fenolowego, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach i działa protekcyjnie na komórki trzustki, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
W naszych kuchniach ukrywa się wiele wartościowych składników, o których często zapominamy w codziennym biegu. Już jedna ich szczypta ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Mowa przede wszystkim o cynamonie, kardamonie, imbirze czy goździkach.
Dodawanie do kawy szczypty zielonego kardamonu pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, co zostało udowodnione naukowo. Dodatkowo przyprawa ta ma zdolność do zmniejszania triglicerydów w krwi, przez co wspomaga układ sercowo-naczyniowy.
Dodatek cynamonu może wspomóc zmniejszanie masy ciała poprzez regulacje poziomu glukozy we krwi. Działa między innymi na enzymy trawienne, które są odpowiedzialne za rozkładanie węglowodanów w układzie pokarmowym. Niektóre z badań naukowych sugerują, że nawet o 15% może się obniżyć poziom glukozy we krwi podczas systematycznego stosowania cynamonu.
Imbir to aromatyczna przyprawa, która poprzez swój efekt rozgrzewający wpływa na m.in. na przyspieszenie metabolizmu. Zawarte też w nim gingerole podejrzewane są o wspomaganie w spalaniu tłuszczu.
Imbir, cynamon, kardamon to przyprawy, które głównie kojarzymy z posiłkiem. Jednak mogą również świetnie podbić smak napojów.
Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dodatek np. cynamonu może od samego rana wprowadzić w dobry i ciepły nastrój, pomimo niesprzyjającej aury.
Oprócz efektów smakowych taka kawa z dodatkami poprawi zdrowie, więc czy może być coś lepszego? Okazuje się, że tak! Nie musisz oddzielnie kupować każdej z wcześniej wymienionych przypraw. Na rynku dostępne są tzw. mieszanki do kawy, w których znajdziesz wcześniej wymienione przyprawy. Teraz wystarczy dodać szczyptę lub więcej wedle uznania do kawy i rozkoszować się ciepłym, pobudzającym napojem.