Opublikowano: 17.03.2024 r., 8:49
|
Autor:
Ewa Cierpiał
W codziennej diecie powinno być minimum 400 g różnych warzyw, co ma zapewnić odpowiednią podaż witamin. Często zimą jest to utrudnione, więc sięgamy po warzywa mrożone lub kiszone, co jest świetnym pomysłem. Jednak kto nie tęskni za chrupiącymi, aromatycznymi marchewkami, rzodkiewkami czy pomidorami? I wtedy na przełomie marca i kwietnia pojawiają się one – nowalijki.
Zimą nam wszystkim doskwiera brak słońca, ciepła i świeżych smacznych warzyw. Dlatego tak wiele osób nie może doczekać się nowalijek – pysznych pierwszych warzyw, które już niedługo pojawią w sklepach i na targach.
Nowalijki to warzywa, które można zebrać i spożywać zaraz po zimie, na samym początku wiosny. Są chrupiące, niezwykle smaczne i pełne wartości odżywczych. I choć nie mają rozmiarów podobnych do dorosłych warzyw, to dzięki temu mają jeszcze więcej smaku i aromatu.
W formie nowalijek już niedługo będzie można kupić:
- botwinkę,
- zielony groszek,
- sałatę
- marchewkę
- rzodkiewkę
- natkę pietruszki
- kalarepę
- pomidory
- szczypiorek
- cebulę
Z takich chrupiących nowalijek można przygotowywać pyszne przepisy jak np. kanapkę z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Nowalijki można podzielić na te, które rosną w gruncie oraz takie ze szklarni. Na samym początku wiosny, więc na przełomie marca i kwietnia w sprzedaży dostępne są te hodowane właśnie w szklarniach. W tym czasie najlepiej wybierać takie warzywa, które rosną nad ziemią, czyli pomidory, koperek, szczaw, ogórki, sałatę, szczypiorek, botwinkę czy szpinak.
Pod koniec kwietnia pojawia się co raz więcej warzyw rosnących również w gruncie i tak kupić będzie można buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, por czy cebulę.
Nowalijki stanowią idealny dodatek do wszystkich sałatek, zup, dań obiadowych czy kanapek. Dodatkowo chrupanie takie twardych warzyw jak np. marchew, wzmacnia dziąsła i powoduje, że podczas gryzienia produkowane jest więcej śliny, co bardzo pozytywnie wpływa na nasze zęby.