Nowalijki - co to jest i z czym to się je?

Świeże nowalijki marchew i rzodkiewka
Nowalijki to pyszne, młode warzywa pełne smaku i aromatu, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 17.03.2024 r., 8:49 | Autor: Ewa Cierpiał
W codziennej diecie powinno być minimum 400 g różnych warzyw, co ma zapewnić odpowiednią podaż witamin. Często zimą jest to utrudnione, więc sięgamy po warzywa mrożone lub kiszone, co jest świetnym pomysłem. Jednak kto nie tęskni za chrupiącymi, aromatycznymi marchewkami, rzodkiewkami czy pomidorami? I wtedy na przełomie marca i kwietnia pojawiają się one – nowalijki.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Już niedługo!
  2. Coraz bliżej!

Już niedługo!

Zimą nam wszystkim doskwiera brak słońca, ciepła i świeżych smacznych warzyw. Dlatego tak wiele osób nie może doczekać się nowalijek – pysznych pierwszych warzyw, które już niedługo pojawią w sklepach i na targach.

Nowalijki to warzywa, które można zebrać i spożywać zaraz po zimie, na samym początku wiosny. Są chrupiące, niezwykle smaczne i pełne wartości odżywczych. I choć nie mają rozmiarów podobnych do dorosłych warzyw, to dzięki temu mają jeszcze więcej smaku i aromatu.

W formie nowalijek już niedługo będzie można kupić:

  • botwinkę,
  • zielony groszek,
  • sałatę
  • marchewkę
  • rzodkiewkę
  • natkę pietruszki
  • kalarepę
  • pomidory
  • szczypiorek
  • cebulę

Z takich chrupiących nowalijek można przygotowywać pyszne przepisy jak np. kanapkę z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Coraz bliżej!

Nowalijki można podzielić na te, które rosną w gruncie oraz takie ze szklarni. Na samym początku wiosny, więc na przełomie marca i kwietnia w sprzedaży dostępne są te hodowane właśnie w szklarniach. W tym czasie najlepiej wybierać takie warzywa, które rosną nad ziemią, czyli pomidory, koperek, szczaw, ogórki, sałatę, szczypiorek, botwinkę czy szpinak.

Pod koniec kwietnia pojawia się co raz więcej warzyw rosnących również w gruncie i tak kupić będzie można buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, por czy cebulę.

Nowalijki stanowią idealny dodatek do wszystkich sałatek, zup, dań obiadowych czy kanapek. Dodatkowo chrupanie takie twardych warzyw jak np. marchew, wzmacnia dziąsła i powoduje, że podczas gryzienia produkowane jest więcej śliny, co bardzo pozytywnie wpływa na nasze zęby.

Świeże zielone listki nowalijki
Młode listki to źródło wielu witamin i składników mineralnych, fot. Firefly
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto