Nigdy nie przechowuj tak truskawek! Szybko się zepsują

Sezon na truskawki to czas, którego wyczekuje wielu z nas. Te czerwone, soczyste owoce wówczas królują na naszych stołach – pojawiają się w ciastach, deserach oraz ze śmietaną i cukrem. Ich delikatność sprawia jednak, że truskawki szybko tracą świeżość. Co zrobić, aby cieszyć się ich smakiem jak najdłużej? Postaw na sprawdzone metody przechowywania.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Najlepsze pomysły
Jeśli chcesz, aby truskawki jak najdłużej były świeże, wybierz odpowiednie owoce. Już podczas zakupu zwróć uwagę na ich wygląd. Truskawki powinny:
- być jędrne,
- mieć intensywnie czerwony kolor,
- nie mieć oznak pleśni i uszkodzeń,
- być pozbawione przebarwień i miękkich miejsc – mogą oznaczać rozpoczęty proces psucia.
Wygląd truskawek to jednak nie wszystko. Jeśli chcesz jak najdłużej cieszyć się świeżymi owocami, zwróć uwagę m.in. na sposób ich przechowywania.
- Przechowywanie w lodówce – właśnie tam najlepiej trzymać truskawki. Owoce świetnie czują się w temperaturze ok. 2-4 st. C. Zanim schowasz je do lodówki, nie myj ich i nie usuwaj szypułek! Tak przechowywane mogą szybko się zepsuć. Ułóż je w jednej warstwie na papierowym ręczniku w pojemniku z otworami lub uchyloną pokrywką – odpowiednia cyrkulacja zminimalizuje ryzyko pojawienia się pleśni.
- Plastikowe opakowania – nie jest to najlepszy pomysł, bo szczelnie zamknięte pojemniki sprzyjają rozwojowi pleśni. Lepiej trzymać truskawki w przewiewnych opakowaniach (np. koszyczku lub misce).
- Mrożenie truskawek – jeśli masz ich nadmiar, warto zamrozić owoce np. na pyszny mus z mrożonych truskawek. Przed zamrożeniem umyj owoce, usuń szypułki i dokładnie osusz. Najpierw pojedynczo ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw tak do zamrażarki, a dopiero później (po zamrożeniu) przełóż truskawki do szczelnych pojemników lub woreczków.
Staraj się codziennie sprawdzać stan przechowywanych truskawek. Jeśli zauważysz, że na owocach pojawiły się oznaki pleśni lub psucia, natychmiast się ich pozbądź. W ten prosty sposób zapobiegniesz rozprzestrzenianiu się bakterii na pozostałe owoce.
O czym trzeba pamiętać, przechowując truskawki?
Nigdy nie myj truskawek przed włożeniem ich do lodówki. Owoce te są bardzo chłonne, przez co łatwo wchłaniają wodę. To z kolei przyspiesza ich proces gnicia. Myj truskawki dopiero bezpośrednio przed spożyciem – zachowasz ich świeżość na dłużej.
Szypułki są specyficznym elementem truskawek, ponieważ pomagają zachować świeżość owoców. Nigdy nie usuwaj ich przed przechowywaniem truskawek, a – podobnie jak z myciem owoców – rób to dopiero przed ich spożyciem lub przetwarzaniem.
Nie trzymaj truskawek w temperaturze pokojowej, ponieważ szybko stracą świeżość. Nie chcesz zjeść ich w ciągu kilku godzin? Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie trzymanie owoców w lodówce.

Przepis na pożywny koktajl z truskawek
Z truskawek przygotować można wiele pożywnych deserów, sałatek, wypieków czy smoothie. Co powiesz na orzeźwiający, wzmacniający i przepyszny koktajl truskawkowy? Do jego przyrządzenia potrzeba kilku składników i chwilki wolnego czasu.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g truskawek (możesz użyć truskawek mrożonych)
- 120 g jogurtu naturalnego 2%
- 80 ml mleka 2%
Instrukcja krok po kroku:
- Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do pojemnika blendera.
- Dodaj jogurt i mleko do pojemnika.
- Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Koktajl truskawkowy podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Truskawki użyte do przygotowania koktajlu to znakomite źródło substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C odpowiedzialną za wzmocnienie układu immunologicznego. Truskawki zawierają też magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krzem korzystanie wpływający na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
Zrób zimny koktajl truskawkowy w gorący, letni dzień. Szybko przyniesie ci ukojenie i, przy okazji, dostarczy mnóstwo cennych witamin.
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania z truskawkami